Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Εφημερίδα El Mercurio της Χιλής (29.1.13)

Δημοσιογράφος: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κρίση στην Ελλάδα;

Δ.Κούρκουλας: Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά δεν είμαστε ούτε και στην αρχή. Σίγουρα όμως, έχουμε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Ξέρετε, είναι μια πολύ βαθιά και σοβαρή κρίση που είχε αρχίσει ήδη από το 2008, πολύ πριν να γίνει αντιληπτή στις πραγματικές τις διαστάσεις. Όλοι ξέρουμε ότι η αρχική θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης ήταν ελλειμματική. Κατά τη γνώμη μου, το κυριότερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη μιας κοινής δημοσιονομικής βάσης. Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιηθεί προς τη βελτίωση του αρχικού θεσμικού πλαισίου. Μέχρι στιγμής, μια σειρά από σημαντικά θεσμικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Η οικονομική διακυβέρνηση της Ένωσης έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η Τραπεζική Ένωση έχει δρομολογηθεί. Πρόκειται για εξελίξεις που ακόμα και πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητες. Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και να αντιδράσει. Φυσικά και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα και έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Στο παρελθόν, δεν προχωρήσαμε όταν έπρεπε στις μεταρρυθμίσεις αυτές που θα ήταν συμβατές με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μας στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Ωστόσο, τώρα πια, η κυβέρνηση και η κοινωνία ως σύνολο, έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευμα. Αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους. Δύσκολα και επώδυνα μέτρα έχουν υιοθετηθεί. Η Ελλάδα στο τέλος του έτους 2013 θα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης. Το επίπεδο των μισθών έχει μειωθεί, αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα που χάσαμε τα πρώτα χρόνια μετά την είσοδό μας στην Ευρωζώνη. Έχουμε ήδη θετικά μηνύματα από την μεγάλη αύξηση των εξαγωγών μας. Εφαρμόσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουμε την Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις και δρομολογούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα έχει πλέον αυξηθεί κατακόρυφα.

Δημοσιογράφος: Έχουμε δει σημαντικές επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα, εντείνοντας την ανεργία. Πότε θα δούμε την αντιστροφή αυτής της τάσης και περισσότερους επενδυτές να έρχονται στην Ελλάδα;

Δ.Κούρκουλας: Όλο το 2011, καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2012, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια παραφιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό ήταν ιδιαίτερα βλαπτικό και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την Ευρωζώνη. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Όλοι τώρα συνειδητοποιούν ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Αυτό έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ήδη βλέπουμε, από το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα, μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα. Αυτή η θετική τάση θα συνεχίσει και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς καθώς πλέον περιορίζεται όλο και περισσότερο ο νομισματικός κίνδυνος.

Δημοσιογράφος: Άρα, μπορούμε να πούμε πλέον ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη έχει αποφθεχθεί;

Δ.Κούρκουλας: Ναι, πιστεύω ότι κανείς, ακόμα και οι κερδοσκόποι, δεν υπολογίζουν πια σε αυτό το σενάριο. Φυσικά για να φτάσουμε ως εδώ χρειαστήκαν τολμηρές αποφάσεις. Σας θυμίζω τα πολύ μεγάλα δάνεια που δόθηκαν από τους εταίρους μας, καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου σχέδιο για το έλλειμμα. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα είναι πιθανόν να έχει αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων και μάλιστα πολύ σύντομα. Ήδη η επιτευχθείσα διόρθωση του ελλείμματος είναι ιστορικών διαστάσεων. Δεν έχει προηγούμενο σε χώρα του ΟΟΣΑ και αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Μάλιστα είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2013 θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής. Θα αποδεικνύει έμπρακτα την ικανότητα μας για αλλαγή προς μια θετική κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα εργαλεία της ελληνικής οικονομίας για να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης;

Δ.Κούρκουλας: Είναι φυσικό ότι βραχυπρόθεσμα τα μέτρα λιτότητας είχαν μια άμεση αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. Η συρρίκνωση και η ύφεση ήταν οι πρώτες επώδυνες επιπτώσεις. Στο παρελθόν, η κινητήριος δύναμη της ελληνικής ανάπτυξης ήταν η εσωτερική κατανάλωση. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή, να βασίζεται στις εξαγωγές, καθώς η εσωτερική ζήτηση είναι μειωμένη. Έχουμε πλεονεκτήματα σε τομείς που δεν είναι εμφανή σε πρώτη ανάγνωση, όπως είναι οι τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνιών (ICT), όπου διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ο τουρισμός είναι επίσης πολύ σημαντικός και συνεχίζουμε να τον ενισχύουμε συνεχώς. Εφαρμόζουμε επίσης ένα σχέδιο για την διευκόλυνση του επιχειρείν με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα: η Ελλάδα φέτος βελτίωσε τη θέση της στην ετησία έκθεση« Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 20 θέσεις.

Δημοσιογράφος: Πόσο διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να επιστρέψει στους προ κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης;

Δ.Κούρκουλας: Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμάς. Ειδικότερα υπό το πρίσμα των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή τη κατάσταση είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπτυξης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Οι προβλέψεις μας δίνουν μία πιο ήπια ύφεση για το 2013 και ελπίζουμε να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του 2014. Εξαιτίας όμως των διαρθρωτικών αλλαγών, που έπρεπε να είχαν γίνει έτη ή δεκαετίες πριν, και τώρα υλοποιούνται, πιστεύουμε ότι η παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πλέον απελευθερωθεί και ότι πολύ σύντομα η ανάπτυξη θα μπορέσει να επιστρέψει στους θεαματικούς ρυθμούς που ήταν πριν από την κρίση. Σε αυτό θα βοηθήσουν και μια σειρά από παράλληλες ενέργειες. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι Έλληνες κατανοούν ότι αυτός είναι ο πιο παραγωγικός τρόπος εξόδου από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Θα δούμε περισσότερα μέτρα λιτότητας αυτό το έτος;

Δ.Κούρκουλας: Όχι, εφόσον τα μέτρα στα οποία έχουμε συμφωνήσει εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα, εφόσον συνεχίζουμε με αυτό που έχουμε πετύχει. Αντίθετα, αν πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με το έλλειμμα, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να χαλαρώσει κάπως αυτά τα μέτρα.

30 Ιανουαρίου, 2013