Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μηνύματα παίρνετε από συμμάχους και εταίρους για τις διώξεις εις βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσή Αυγής;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι αποκρουστικό και επικίνδυνο για τους εταίρους μας. Πολύ περισσότερο όμως για εμάς τους ίδιους. Αποτελεί πραγματικό όνειδος για τη χώρα που γέννησε την ιδέα και τα ιδανικά της Δημοκρατίας να πρέπει να αντιμετωπίσει κόμματα που εμφορούνται εμφανώς από φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους και είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η εφαρμογή του νόμου που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ο ορθός δρόμος. Είναι νομίζω θετικό ότι η στράτευση του συνταγματικού τόξου αναδεικνύεται σαν η επιδιωκόμενη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αρκεί ως εξήγηση ότι το φαινόμενο του φασισμού εδώ άνθισε λόγω μνημονίου;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξη φασιστικής ιδεολογίας. Μια τέτοια εξήγηση είναι ανεπαρκής, ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη. Τέτοιες ερμηνείες καλλιεργούν την απενοχοποίηση του φασισμού: «δεν φταίω εγώ η κρίση φταίει». Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ούτε σε συλλογικό ούτε σε ατομικό επίπεδο για την υποστήριξη τέτοιων απόψεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τρόικα φαίνεται ότι περιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 100 εκ. ευρώ. Αρκεί αυτό για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ψυχολογική διάσταση της οικονομίας. Όταν έχουμε ελλείμματα επί δεκαετίες ένα έστω και περιορισμένο πλεόνασμα μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρές θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινή είναι η αίσθηση ότι αν δεν γίνει ένα αναπτυξιακό "μπαμ" η κάθοδός μας θα συνεχιστεί. Υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δυστυχώς στην οικονομία δεν υπάρχουν «μπαμ» προς τα πάνω, μόνο «κραχ» προς τα κάτω. Αυτό που σίγουρα μπορεί να υπάρξει είναι ένα θετικό κλίμα που θα διαμορφωθεί αν πετύχουμε το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, συνεχίσουμε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως αν διαφυλάξουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανοδική πορεία της οικονομίας που θα μας βγάλει σιγά-σιγά από την ύφεση και την ανεργία. Δεν είναι κάτι που θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη, τα θετικά σημάδια είναι όμως ήδη εδώ για όσους ξέρουν να τα διακρίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού είναι οι επενδύσεις που όλο έρχονται κι όλο στο δρόμο μένουν;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία από Έλληνες ή αλλοδαπούς επενδυτές είχε παραλύσει για όσο διάστημα ζούσαμε κάτω από την Δαμόκλειο σπάθη της εξόδου από την ευρωζώνη. Ποιος θα έρθει να επενδύσει τα χρήματα του εάν δεν ξέρει σε ποιο νόμισμα θα συναλλάσσεται την επόμενη μέρα; Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Είμαι σίγουρος, και είναι και λογικό, ότι όσο πλησιάζουμε την έξοδο από την κρίση τόσο οι επενδύσεις θα πολλαπλασιάζονται. Δείτε για παράδειγμα την στρατηγικής σημασίας απόφαση για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω και να συμμετέχω ενεργά στις προσπάθειες για την επιλογή του ΤΑΡ έναντι άλλων εναλλακτικών λύσεων που θα παρέκαμπταν την Ελλάδα. Αυτή η τεράστια επένδυση άνω του 1,5 δισ. θα δημιουργήσει άμεσα γύρω στις 2.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα πολύ περισσότερες. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρίες ενέργειας αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα για να μεταφέρουν αέριο από την Κασπία θάλασσα στην Ευρώπη, αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλος της Ελλάδας. Επενδύσεις λοιπόν ήδη έρχονται, και θα έρθουν περισσότερες και διότι η οικονομία μας σταθεροποιείται και διότι ανακτούμε τη χαμένη μας ανταγωνιστικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την εκτίμησή σας, υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Τώρα που βρισκόμαστε σε πορεία εξόδου από την κρίση δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτά που επιτεύχθηκαν με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θριαμβευτική επανεκλογή της Μέρκελ τι σηματοδοτεί για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Περιμένουμε τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι παράλληλα με τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζονται ευρωπαϊκές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Έχουν ήδη ληφθεί ορισμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε όμως ότι το εύρος και το βάθος της κρίσης απαιτεί περισσότερα και πιο άμεσα μέτρα.

6 Οκτωβρίου, 2013