ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο ευρωπαϊκές δυνάμεις, οικονομικές και πολιτικές επιδιώκουν την ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν πράγματι κάποιες πολιτικές δυνάμεις, που προτείνουν ή εύχονται την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θεωρούν ότι εφόσον η χώρα μας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να οδηγηθεί στην έξοδο. Είναι δύσκολο να κατατάξει κανείς σε μια μόνο κατηγορία τους πολιτικούς αυτούς. Τα κίνητρα τους είναι ποικίλα, έχουν όμως ένα κοινό παρανομαστή. Πρόκειται για πολιτικούς μειωμένης εμβέλειας και αμφίβολης ικανότητας να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων που διανύει η Ευρώπη. Είναι κατά κάποιο τρόπο η ευρωπαϊκή εκδοχή των δικών μας Δον Κιχώτηδων που προτείνουν λύσεις ιδανικού αυτόχειρα. Όπως έχουμε κι εμείς τους εγχώριους λαϊκιστές ή έστω απλώς αδαείς, έτσι διαθέτει και η εσπερία τους δικούς της ευρωαλαζόνες. Βρίσκουν την ευκαιρία τώρα που η χώρα μας είναι σε δύσκολη θέση να μας υψώνουν αλαζονικά, απειλητικά και πολλές φορές προσβλητικά το δάκτυλό τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δική μας ευθύνη δεν υπάρχει;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η δική μας αδυναμία να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας τροφοδότησε τέτοια φαινόμενα. Άλλοι πάλι, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του Ελληνικού προβλήματος. Θεώρησαν ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί σε 2-3 χρόνια, ενώ τώρα όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο. Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών παραγόντων των Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριφέρεται με τρόπο υπεύθυνο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την πολιτική βούληση στήριξης της Ελλάδας. Αλλά και η Γερμανίδα Καγκελάριος όπως και ο κ. Γιούνκερ ήταν νομίζω ξεκάθαροι ως προς αυτό το ζήτημα. Η ύπαρξη διαφωνιών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής πρωτόγνωρης κρίσης δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται στην προσπάθεια υπονόμευσης της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αναστρέψιμη και με ποιο τρόπο η κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η διεθνής εικόνα της χώρας βελτιώνεται και θα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο στο μέτρο που υπογραμμίζουμε με λόγια και με έργα τη θέλησή μας να εκπληρώσουμε όλες τις ειλημμένες υποχρεώσεις μας. Αυτό δεν είναι δουλοπρέπεια προς τους Ευρωπαίους όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Είναι η βάση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων. Στο μέτρο που θα γίνεται σαφές ότι προσπαθούμε και πετυχαίνουμε τους στόχους η εικόνα της χώρας θα βελτιώνεται. Η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή συμβάλουν επίσης σημαντικά στη βελτίωση της αξιοπιστίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να καταστούν γνωστά και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο οι προσπάθειες και οι θυσίες για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας στο εσωτερικό της ευρωζώνης; Υπάρχει η αίσθηση ότι ούτε οι Νότιοι δε θα μας θέλουν σε κοινό μέτωπο.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι σύμμαχοί μας στο εσωτερικό της ευρωζώνης είναι πολλοί και ισχυροί. Είναι αυτοί που έχουν συνείδηση της σπουδαιότητας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Δεν πρόκειται για δημιουργία μετώπου. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και το κοινό μας συμφέρον επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την έξοδο από την κρίση. Παρά τις κάποιες μεμονωμένες παραφωνίες ακούσαμε υπεύθυνο πολιτικό λόγο και από τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Ολάντ, και από την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Μέρκελ και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσο. Όπως και από τον κ. Γιούνκερ. Έχουμε πολλούς συμμάχους και εκτός Ευρωζώνης. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι παροτρύνουν σε κάθε ευκαιρία τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια θετική έξοδο από την κρίση. Πριν από μερικές μέρες σ’ ένα παγκόσμιο οικονομικό συνέδριο, ο Κινέζος Πρωθυπουργός διατύπωσε παρόμοιες προτροπές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η διάσπαση της ευρωζώνης θα ισοδυναμούσε με οικονομικό τσουνάμι για την παγκόσμια οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι τα πρώτα θύματα μιας τέτοιας καταστροφικής προοπτικής θα ήταν οι αδύναμες οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης θα αποτραπεί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον όλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καταλάβει που το πάει το Βερολίνο;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι υπεύθυνοι Γερμανοί πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η Γερμανία ήταν και είναι η χώρα που ευνοήθηκε περισσότερο από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Δεν θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται παράξενο που η Γερμανία επιθυμεί τη διάσωση του κοινού νομίσματος περισσότερο από κάθε άλλον. Σας υπενθυμίζω και τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας και άλλων στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που υποστηρίζουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή της ΕΚΤ;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αν ανατρέξουμε στην ιστορία της σημερινής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 θα διαπιστώσουμε ότι πολλές αποφάσεις και μέτρα που πριν από μερικά χρόνια ή μήνες έμοιαζαν αδιανόητα τελικά υιοθετήθηκαν. Η σημαντική απόφαση για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2012, θα έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το 2009 ή το 2010. Η κρίση έχει οδηγήσει πράγματι σε μια επιτάχυνση της ιστορίας και για το λόγο αυτό είναι παρακινδυνευμένο να αποκλείσουμε οποιαδήποτε απόφαση η οποία σήμερα μοιάζει μη ρεαλιστική αλλά αύριο μπορεί να είναι επιβεβλημένη. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούμε κι εμείς οι Έλληνες ότι υπάρχει κοινή γνώμη και «κόκκινες γραμμές» και στα πολιτικά συστήματα των εταίρων μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι υπερβολική η πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η μείωση του ελλείμματος δεν αποτελεί πανάκεια για την υπέρβαση της κρίσης. Η επαναφορά της χώρας σε κατάσταση δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση. Χρειάζονται παράλληλα και διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Η χώρα μας έχει αποδείξει στη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας της ότι διαθέτει τον απαιτούμενο δυναμισμό για να διεκδικήσει μια πολύ καλή θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό του πλούτου. Παρόλη τη σημερινή κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των πατεράδων και των παππούδων μας, η οποία οδήγησε μια φτωχή αγροτική χώρα χωρίς ιδιαίτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ευημερίας. Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και πάλι. Να υπενθυμίσω επίσης αυτό που άκουσα από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Περέζ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι ήταν πρωθυπουργός της χώρας του σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με πληθωρισμό της τάξης του 400%. «Όταν ξεσπάει η κρίση» είπε ο Πρόεδρος Περέζ, «πολλοί πιστεύουν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Στην πραγματικότητα έρχεται το τέλος της κρίσης».
2 Σεπτεμβρίου, 2012