ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδιαφέρονται οι Έλληνες για τη ρωσική αγορά;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Διανύσαμε μια τεράστια κρίση, η οποία αποσταθεροποίησε την κατάσταση στη χώρα. Σήμερα, η μακροοικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έμειναν στο παρελθόν. Αλλά πρέπει να πετύχουμε ανάκαμψη, η οποία μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω τριών τρόπων: μέσω εξαγωγών, μέσω ξένων επενδύσεων και μέσω του τουρισμού. Οι πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία πάντοτε ήταν άριστες, ενώ οι οικονομικές σχέσεις έχουν περιθώριο βελτίωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 10 Ιουνίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Μίας από τις προσφορές υποβλήθηκε από τη «Γκαζπρόμ», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα προειδοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι νίκη της «Γκαζπρόμ» θα ήταν ανεπιθύμητη. Τελικά ο νικητής θα προσδιοριστεί από πολιτικούς παράγοντες;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Παρόμοια ζητήματα πάντοτε έχουν γεωπολιτική διάσταση. Επιδιώκουμε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών μας πόρων προέρχεται από τη Ρωσία. Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, θα είναι αντικειμενικός και διαφανής. Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εφαρμόζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας φυσικού αερίου, αλλά αποκρατικοποιούμε παράλληλα και μεγάλο αριθμό αεροδρομίων και λιμανιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε ακόμα μια πηγή ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός.
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Φέτος περιμένουμε μια εκρηκτική αύξηση του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία. Πιστεύουμε, ότι την Ελλάδα θα την επισκεφθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ πέρυσι ο δείκτης αυτός ήταν 800 χιλιάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε για να το πετύχετε;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ερμηνεύουμε με όσο είναι δυνατόν πιο φιλελεύθερο τρόπο την ισχύουσα νομοθεσία, που διέπει το καθεστώς θεωρήσεων με τη Ρωσία. Π.χ. χορηγούμε θεωρήσεις σε διάρκεια μόνο 48 ωρών και όλο και περισσότερες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων και μεγάλης διαρκείας. Πέραν αυτού, συνεργαζόμαστε με ιδιωτικούς πάροχους, μέσω των οποίων οι τουρίστες υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους. Απώτερος στόχος, η επίτευξη του οποίου θα προωθηθεί κατά τη διάρκεια της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε, είναι η πλήρης κατάργηση των θεωρήσεων. Αλλά, θα πρέπει να σημειώσω, ότι τέτοια ζητήματα λύνονται από κοινού με όλες τις χώρες της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είναι έτοιμοι όλοι για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είμαι βέβαιος, ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την Ε.Ε από την άποψη της λαθρομετανάστευσης, αλλά μερικοί δε συμμερίζονται τη θέση αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι υπόλοιπες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Την περίοδο της κρίσης, το πιο σημαντικό που ανησυχεί τους ανθρώπους είναι η απασχόληση, οπότε, ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πώς θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, αφού η Βρετανία ενδέχεται να εξέλθει από την Ε.Ε.;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε θα συνιστούσε μεγάλη απώλεια και για τις δύο πλευρές. Αν και πιστεύω, ότι αυτό δεν θα γίνει, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και μάλιστα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πάντοτε ήταν φιλοευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης, για την οποία η Ε.Ε ήταν ανέτοιμη. Οι άνθρωποι άρχισαν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο τέλος της κρίσης, οι άνθρωποι θα καταλάβουν, ότι η Ε.Ε. είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Δεν πρέπει να καταστραφεί αυτό που οικοδομούνταν επί 40 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε βέβαιος ότι η κρίση ξεπεράστηκε;
Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχουμε ξεπεράσει τη χειρότερη περίοδο, αλλά έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας και πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η μόνη διέξοδος για την Ε.Ε είναι να γίνει πιο ανταγωνιστική στο σύγχρονο κόσμο. Μόνο αυτό θα της επιτρέψει να σώσει το ευρωπαϊκό μοντέλο οικονομίας, αυτό της ελεύθερης αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο.
31 Μαΐου, 2013