Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εφημερίδα LIBERATION : «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» (21/4/13)

Στο περιθώριο του «Φόρουμ για τη Μεσόγειο», που διοργάνωσε μεταξύ 19 και 20 Απριλίου η εφημερίδα Libération στη Μασσαλία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρία του φόρουμ με θέμα «Δράση σήμερα για τη Μεσόγειο», έδωσε συνέντευξη στη Laëtitia Pèpe, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα μεταξύ προσπάθειας, ελπίδας και αλληλεγγύης».

Ερώτηση: Ποια είναι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;

Δ. Κούρκουλας: Η κατάσταση στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες βελτιώνεται ξεκάθαρα, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πέρα από τις μεγάλες δημοσιονομικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, το πιο ουσιαστικό στοιχείο βρίσκεται στις αποφάσεις των τελευταίων Συμβουλίων Κορυφής, όπως σε αυτήν που αφορά την οριστική διατήρηση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η Ελλάδα επίσης στηρίχθηκε στην υποστήριξη της Ευρωζώνης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην οικονομία της να ανακάμψει. Αυτό θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση μέσα στους επόμενους μήνες.

Ερώτηση: Ποια είναι τα στοιχεία που επέτρεψαν τη βελτίωση που επικαλείστε;

Δ. Κούρκουλας: Από το ξεκίνημα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, έγιναν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα προόδευσε πολύ, ιδιαίτερα μέσα από ένα πιο σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο σχεδόν δεν υπήρχε πριν. Αυτό επέτρεψε την μείωση του ελλείμματος και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας.

Από την είσοδό μας στην Ευρωζώνη το 2001, η ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας μειώθηκε δραστικά. Σήμερα, πολλοί τομείς, όπως οι εξαγωγές ή ο τουρισμός, αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το 2013 πιθανόν θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης και ταυτόχρονα θα είναι χρόνος ελπίδας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι μεγάλα προβλήματα, όπως η ανεργία, παραμένουν.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, της οικονομικής διακυβέρνησης, των διαφόρων μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της προοπτικής για την απασχόληση.

Ερώτηση: Ποιος ο ρόλος των Κ-Μ της Ευρωζώνης στη διαχείριση αυτής της κρίσης;

Δ. Κούρκουλας: Στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, έδειχναν την Ελλάδα με το δάκτυλο, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη χώρα, ιδιαίτερα μέσα στην κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, μπορέσαμε να βασιστούμε στην ηθική και χρηματοπιστωτική βοήθεια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης. Στην πρώτη γραμμή η Γαλλία, που μέσα από τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων μας έφερε ένα ουσιαστικό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Ερώτηση: Πως βλέπετε σήμερα τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στη χώρα;

Δ. Κούρκουλας: Εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης κατανόησε τις μεγάλες θυσίες και τις μεγάλες οικονομικές προόδους της Ελλάδος. Συνεπώς η βούληση και η ωριμότητα του ελληνικού λαού λειτούργησε και μας επέτρεψε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Επίσης, κατορθώσαμε να δείξουμε ότι αυτή η κρίση δεν ήταν δυνατόν να λυθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, αφορούσε μια κοινή προσπάθεια και η απάντηση στα ευρωπαϊκά δεινά έπρεπε να δοθεί συντονισμένα με τη συμμετοχή ολόκληρης της Ένωσης.

22 Απριλίου, 2013