Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο κανάλι της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και στους Δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Ντένια Σαρακίνη

Αποσπάσματα συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης και στους Δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Ντένια Σαρακίνη :

Σχετικά με Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Για μας είναι πολύ σημαντική η Προεδρία. Πρώτα απ’ όλα, μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης της εικόνας της χώρας μας είναι μια μοναδική ευκαιρία να ξαναβγούμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο με θετική πλέον συμβολή.

Έχουμε κάνει ήδη τέσσερις πετυχημένες Προεδρίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να είναι επιτυχημένη και η πέμπτη. Θα κάνουμε Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδας.

Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε πραγματικά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Ο πρώτος στόχος μας είναι να κάνουμε μια αποτελεσματική μεν, λιτή δε Προεδρία. Υπό αυτή την έννοια έχουμε πάρει αποφάσεις, οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσουν στο ελάχιστο δυνατό δημοσιονομικό κόστος.

Έχουμε προβλέψει για τα δυο χρόνια, το 2013 και το 2014, 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό, το οποίο είναι πολύ μικρότερο απ’ όλες τις προεδρίες των τελευταίων 5 – 6 ετών.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι η Προεδρία της Δανίας, ή της Ιρλανδίας, ή της Κύπρου, στοίχισαν από 60 μέχρι 80 εκατομμύρια. Ελπίζουμε, και εγώ προσωπικά ελπίζω, ότι ίσως και να μην ξοδέψουμε όλο το ποσό αυτό. Έχουμε πάρει απόφαση όλες οι δράσεις να γίνουν στην Αθήνα για λόγους οικονομίας.

Τέρμα στον διπλωματικό τουρισμό. Οι καιροί είναι αυτοί που είναι και πρέπει να προσαρμοστούμε. Βεβαίως, ξέρουμε ότι μερικοί φίλοι μας από άλλες όμορφες περιοχές της Ελλάδας, ίσως να μην είναι ευχαριστημένοι, αλλά νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι να δώσουμε το στίγμα της λιτότητας και του περιορισμού των εξόδων και στον ελληνικό λαό, αλλά και στην Ευρώπη,

-Επειδή συμπίπτει η Προεδρία μας με τις ευρωπαϊκές εκλογές και με την ανανέωση όλων των υψηλών θέσεων, των πολιτικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κας Άστον στην εξωτερική πολιτική, θα είναι πολύ σημαντικό το ποιο θα είναι το πολιτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Και βεβαίως τους μήνες που προηγούνται των ευρωεκλογών, θα υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν αποφασίζει η Προεδρία ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, ούτε θα προτείνουμε κάποια νέα Συνθήκη, αλλά θα συμβάλουμε κι εμείς θετικά στην συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης.

Οι προτεραιότητες που έχουν επιλεγεί, για να προωθήσουμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας είναι άκρως πολιτικές και απευθύνονται όχι μόνο στο ελληνικό κοινό και στις αδυναμίες της Ελλάδας, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες.

Ανάπτυξη

-Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και τη συνέχιση της θωράκισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που περιλαμβάνει το πολύ σημαντικό θέμα της Τραπεζικής Ένωσης. Διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια ενιαία αγορά, όταν οι επιχειρήσεις του νότου πρέπει να πληρώνουν κόστους του χρήματος τρεις, τέσσερις ή πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια, όχι μόνο της Νομισματικής, αλλά και της ενιαίας αγοράς.

Αυτό έχει γίνει συνείδηση σε όλους. Άρα, πρέπει να παρθούν μέτρα για να κλείσει αυτό το κενό που υπάρχει, αυτή η διαφορά.

Μετανάστευση

Επίσης, έχουμε βάλει σαν προτεραιότητα μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της μετανάστευσης. Δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Είναι και άλλες χώρες. Η Ιταλία πρόσφατα με τα τραγικά γεγονότα που έγιναν στη Λαμπεντούζα, ξαναήρθε στο προσκήνιο. Εμείς το είχαμε δηλώσει και το είχαμε ανακοινώσει σαν προτεραιότητα ήδη νωρίτερα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να δείξει η Ευρώπη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης. Είναι ικανή και νομίζω ότι αυτό είναι και θέμα αξιοπιστίας έναντι των ευρωπαίων πολιτών.

Βεβαίως, θα υπάρξει μια πρωτοβουλία των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήδη είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους Ιταλούς, οι οποίοι θα έχουν την Προεδρία αμέσως μετά από εμάς. Θα έχουμε δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο, ένα Μεσογειακό έτος. Αλλά εμάς, φιλοδοξία μας είναι να βαδίσει ολόκληρη η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει και τη χαμένη αξιοπιστία της στους πολίτες. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει αυτά τα τραγικά που βλέπουμε και αδυναμία να βοηθήσει εκείνα τα κράτη μέλη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα από κάποια άλλα, χάνεται η αξιοπιστία της. Το 80% της παράνομης μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη ερχόταν μέσω Ελλάδος.

Ευτυχώς, τώρα έχουμε κατορθώσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας, αλλά η Ευρώπη μπορεί να κάνει ακόμη πολλά. Μπορεί να ασκήσει πίεση και να συνεργαστεί με τις χώρες που εξάγουν μετανάστες, είτε για να τους βοηθήσει, είτε για να τους πιέσει να λάβουν μέτρα.

Άρα η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται μόνο με χρήματα, εκφράζεται και με πολιτικές πρωτοβουλίες.

Υπάρχουν βεβαίως και εθνικές ευθύνες. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.

Ολοκληρωμένη θαλάσσια Πολιτική

Επίσης θα προωθήσουμε αυτό που ονομάζουμε ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και είναι φυσικό, αφού η Ελλάδα είναι μια θαλάσσια χώρα, μια ναυτική δύναμη και αυτό δεν αφορά μόνο στις μεταφορές, αφορά και στα θέματα ασφάλειας, στην ενέργεια, στην εκμετάλλευση πλούτου.

Σχετικά με την οικονομία

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όλοι περιμένουν το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Προσωπικά, εύχομαι να καταστεί δυνατό να συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες στο συνασπισμό, διότι αυτό, θα μπορέσει λίγο να στρέψει τη νέα γερμανική πολιτική σε λύσεις που είναι πιο φιλικές προς εμάς.

Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολικός εκνευρισμός. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πάρα πολύ σημαντικός και μας δίνει πάρα πολλά ισχυρά όπλα.

Θεσμικά, εμείς συζητάμε με τα ευρωπαϊκά όργανα, με το ΔΝΤ, με την Επιτροπή, με την Κεντρική Τράπεζα. Αλλά, ας μην κρυβόμαστε, είναι κοινό μυστικό ότι την περίοδο της κρίσης, τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, υπάρχει μια αδυναμία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κι υπάρχει και μια ανισορροπία. Δημιουργήθηκαν εξωθεσμικές διαδικασίες, οι οποίες όμως είναι αυτές που είναι. Γνωρίζουμε όλοι, ότι το βάρος της Γερμανίας στη λήψη των αποφάσεων είναι πολύ σημαντικό. Εμείς έχουμε συμφέρον να υπάρχει μια κυβέρνηση στη Γερμανία.

Θα ευχόμουν στην κυβέρνηση αυτή να συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Όχι πως αυτό θα τα λύσει όλα δια μαγείας. Αλλά ήδη, εάν διαβάσατε τις δηλώσεις του Σουλτς για την Ελλάδα, του σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πολύ πιο φιλικές για εμάς. Οι Σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν πιο πολύ, πιο έντονα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την ανάπτυξη και με την ανεργία και βεβαίως πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική, η δημοσιονομική προσαρμογή.

Τόσα χρόνια ακούγαμε - και σωστά - δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εμείς αυτό που λέμε και επιμένουμε και εκεί προσπαθούμε να βρούμε ισχυρούς συμμάχους, είναι ότι χρειάζεται μια εξισορρόπηση της πολιτικής με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Οι τεχνοκράτες λένε βεβαίως αυτά που πρέπει να πούνε, αλλά υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική άποψη και στο Βερολίνο. Είναι κοινό μυστικό ότι ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ήταν αρνητικός για μας. Αρνητικός με την άποψη που λέει, ναι μεν δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ανάπτυξη. Δεν μπορεί η ανάπτυξη να έρθει από μόνη της.

Ελπίζω ότι με το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και το μεγάλο ραντεβού των Ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014 θα ενισχυθούν οι δυνάμεις αυτές που προωθούν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εμείς αυτό προσπαθούμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι ξαφνικά η γερμανική πολιτική θα αλλάξει, με την έννοια ότι θα ασπαστούν αυτά που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ υπόσχονται, τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά.

Αλλά, βεβαίως, μια αναπροσαρμογή και έχει γίνει και πρέπει να ενταθεί, αν στο νέο πολιτικό σκηνικό υπάρχει ισχυρή παρουσία των σοσιαλδημοκρατών.

16 Οκτωβρίου, 2013