ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής.
Καλή σας ημέρα κ. Υφυπουργέ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας κα Καραγιάννη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στην επόμενη μέρα, να διαβάσουμε λίγο πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και να μας διευκρινίσετε και ορισμένα σημεία, τα οποία φαίνονται ενδιαφέροντα σε ότι αφορά τις συμφωνίες που φαίνεται ότι ξεκινούν και έγιναν για τα ενεργειακά ζητήματα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η κάθε μια από τις δέκα συμφωνίες που υπεγράφησαν, έχει την δική της αξία. Βεβαίως, στον ενεργειακό τομέα, οι προοπτικές συνεργασίας με το Ισραήλ και με άλλες χώρες της περιοχής είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές. Ο συμβολισμός αυτής της συνάντησης των δυο κυβερνήσεων δίνει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Στον ενεργειακό τομέα, η συνεργασία των δυο χωρών μπορεί να αποβεί επωφελής και για τις δυο πλευρές, αλλά όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα.
Είναι σημαντικές και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Είναι μια στήριξη σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αλλά εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι όλη αυτή τη διπλωματική και πολιτική κινητικότητα, πρέπει να τη δει κανείς στο γενικότερο πλαίσιο της περιοχής, όπου η Ελλάδα αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζω και την επίσκεψη του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο πρόσφατα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις επόμενες μέρες στα παλαιστινιακά εδάφη.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο, κ. Αμπάς. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στην περιοχή. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια πολύ μεγάλη ευστάθεια και είναι ένας πόλος σταθερότητας και δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα στρατηγικό αγαθό το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι αυτό που αναφέρετε κ. Υφυπουργέ, σε επίπεδο συμβολισμού συνδέεται με αυτή την επίσημη επίσκεψη, σε ότι αφορά και στην υπόθεση της προσπάθειας εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής. Έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το όνειδος του ελληνικού πολιτικού συστήματος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομονωθεί. Είναι ντροπή για τη χώρα μας. Όχι για να ευχαριστήσουμε ορισμένους φίλους μας, είτε αυτοί είναι Ευρωπαίοι, είτε είναι άλλοι.
Πρώτα απ’ όλα, το οφείλουμε στη δική μας την ιστορία και στη δική μας την τιμή, διότι αυτό αποτελεί όνειδος, το να εκπροσωπούμαστε, είτε στην Ελληνική Βουλή, είτε, μεθαύριο, στην Ευρωβουλή, από πολιτικούς σχηματισμούς που εμφορούνται από ναζιστικές και φασιστικές ιδέες.
Άρα, πέραν ενδεχομένως των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η απομόνωση της Χρυσής Αυγής για την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, το πιο σημαντικό είναι ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πηγή κινδύνου για την κοινωνία μας και για τη δημοκρατία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίμησή σας είναι και επειδή είστε υπεύθυνος και για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας, 1η Ιανουαρίου 2014 - θυμίζω στους ακροατές αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η εκτίμησή σας είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως, θα έχει ενδιαφέρον και η αναπροσαρμογή της ατζέντας, υπό την οπτική και των εξελίξεων στη Χρυσή Αυγή; Είναι ένα ζήτημα το οποίο και ευρωπαϊκά απασχολεί.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει το συντονισμό της οργάνωσης της προεδρίας. Βέβαια η προεδρία είναι θέμα όλων των υπουργείων, όλης της κυβέρνησης, όλου του δημόσιου τομέα. Όλα τα υπουργεία, ή σχεδόν όλα, εμπλέκονται στη διοργάνωση και στη διεξαγωγή της προεδρίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί εταίροι και φίλοι μας είχαν διατυπώσει τη δυσαρέσκειά τους και τους φόβους τους. Δεν χρειάζεται όμως να μας δίνουν μαθήματα. Όπως έχω ξαναπεί, ο ελληνικός λαός έχει δώσει πολλές μάχες, έχει νιώσει στο πετσί του την έλλειψη ελευθερίας, τι σημαίνει ολοκληρωτική ιδεολογία και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά στην περίοδο της δικτατορίας.
Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλους στο να απομονώσουμε αυτή την επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και την κοινωνία μας ιδεολογία. Βεβαίως η πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής θα βελτιώσει και την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος που πρέπει να γίνει.
Ο κύριος λόγος που πρέπει να απομονωθεί είναι διότι πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίμησή σας είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν και πολιτικές πρωτοβουλίες, ενδεχομένως, προκειμένου, σταδιακά και με κάποιο τρόπο, να τεθεί και εκτός νομιμότητας αυτό το μόρφωμα;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Και δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά με ένα ναι ή με ένα όχι. Πολιτικές πρωτοβουλίες για απομόνωση παίρνονται ήδη και θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται.
Υπενθυμίζω ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος από καιρό, είχε επισημάνει την ανάγκη σύμπτυξης ενός μετώπου τρόπον τινά, των κομμάτων που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο. Νομίζω ότι και οι δηλώσεις των πολιτικών και εσάς των δημοσιογράφων και όλων μας, είναι πολιτικές πράξεις που εάν είναι σωστά ζυγισμένες, βοηθούν στην απομόνωση αυτού του κόμματος και στην αποκάλυψη του πραγματικού του προσώπου.
Λόγω της δικής μας ιστορικής εμπειρίας, ιδίως μετά τον εμφύλιο, όπου είχε χρησιμοποιηθεί η απειλή, η απαγόρευση ενός κόμματος και για λόγους πολιτικών αντιπαραθέσεων, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ φορτισμένο. Προσωπικά, δεν μπορώ να σας πω μονολεκτικά εάν συμφωνώ ή εάν διαφωνώ. Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει και γίνεται και θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται, είναι να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο αυτού του κόμματος, αυτής της ιδεολογίας και νομίζω ότι έτσι θα βοηθήσουμε και όσους συμπολίτες μας ψήφισαν ένα φασιστικό, ναζιστικό κόμμα να αναλογιστούν δυο φορές πριν το ξανακάνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πώς διαβάζει το Υπουργείο Εξωτερικών τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου συνδέθηκε η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με τα ζητήματα της εκλογής μουφτή στη Θράκη;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο από το Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη και οποιαδήποτε συνέχιση της δημόσιας συζήτησης είναι απλώς χάσιμο χρόνου.
Η υποχρέωση της Τουρκίας σε σχέση με τη Χάλκη είναι διεθνής υποχρέωση. Δεν είναι διμερής και νομίζω ότι παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Η θέση μας έχει διατυπωθεί και δημοσίως και προς την τουρκική πλευρά επανειλημμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
9 Οκτωβρίου, 2013