Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο ρ/σ NET και στο δημοσιογράφο Π. Βασιλόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ασκώ τα δικαιώματά μου στην Ευρώπη του αύριο», στο μικρόφωνο ο Περικλής Βασιλόπουλος και όπως σας είπαμε και στην αρχή της εκπομπής μας, ο δεύτερος καλεσμένος μας θα είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο κύριος Δημήτρης Κούρκουλας. Κύριε Κούρκουλα, χαίρεται και χρόνια πολλά.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Γεια σας, κύριε Βασιλόπουλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ένα εξαιρετικό και κρίσιμο τώρα καθήκον και μία αρμοδιότητα, όχι μόνο διότι του χρόνου η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από αρκετά χρόνια, το συζητήσαμε λίγο πριν και με τον κύριο Κουμουτσάκο, αλλά διότι θα παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο για την ανόρθωση της χώρας στα ευρωπαϊκά πράγματα. Επίσης, όμως σας άκουσα χθες, την Ημέρα της Ευρώπης, με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση, η οποία είχε τίτλο «Δίχως Ευρώπη όνειρο ή εφιάλτης» και πέρα από οτιδήποτε άλλο, ανησυχείτε και εσείς, παρότι είστε πεπεισμένος ευρωπαϊστής και με χρόνια δραστηριότητα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πάω στο θέμα των προβλημάτων που είπατε. Είπατε επίσης ότι το Ευρώ ποτέ δεν ήταν μία βέλτιστη ή άριστη νομισματική ζώνη, αναμενόταν να γίνει μέσα από την ίδια την πράξη και στην επόμενη δεκαετία, τελικά αυτό δεν έγινε και τώρα έχουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να το διορθώσουμε, αυτό.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ήταν γνωστό, νομίζω σε όλους, ότι η Νομισματική Ένωση δεν ήταν μία βέλτιστη Νομισματική Ένωση, υπήρχε η ελπίδα και η προσμονή, όπως έγινε και σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι κάτω από την πίεση της πραγματικότητας και της κρίσης θα ληφθούν οι γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έγινε. Γίνεται τώρα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Γίνεται, αλλά γίνεται κάτω από μία κρίση που ίσως είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει ο ανεπτυγμένος κόσμος. Ίσως μεγαλύτερη και από τη μεγάλη κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’20 του περασμένου αιώνα. Αυτό λοιπόν δημιουργεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς, με τους οποίους θα στήσει μία νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις κρίσεις, από την άλλη όμως αντιμετωπίζει μία τεράστια κρίση, που ξεκίνησε σαν κρίση δημόσιου χρέους, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε κρίση ύφεσης, υψηλής ανεργίας στο νότο, αλλά όχι μόνο. Αυτό λοιπόν έχει οδηγήσει δυστυχώς, και θα έλεγα και αναπόφευκτα, σε μία αύξηση του ευρωσκεπτικισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία είναι θεαματική το τελευταίο διάστημα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι θεαματική και είναι και επικίνδυνη, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, στηρίζεται στη βούληση των πολιτών, κανείς δεν υποχρεώθηκε να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα υποχρεωθεί ποτέ. Άρα, χρειαζόμαστε πρώτα από όλα τη στήριξη των πολιτών και αυτό ακριβώς προσπάθησα να επισημάνω στην ομιλία μου, ότι λόγω των αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει έγκαιρα την κρίση όταν ξέσπασε, έχει δημιουργηθεί ένα κενό αξιοπιστίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είναι μόνο στα νομισματικά και οικονομικά θέματα ή πιστεύετε ότι διευρύνεται και σε άλλους τομείς; Γιατί αυτό έχει σχέση και με το τί μπορούμε να κάνουμε και είναι η δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας κάνω. Τί θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πιστεύω ότι ο βασικός λόγος του σκεπτικισμού είναι ακριβώς η αδυναμία της Ευρώπης να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που προέκυψαν από τη κρίση, στο θέμα της ανεργίας και της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε βλέπετε πάντως πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου, που είναι οι γερμανικές εκλογές, κάποια επιτάχυνση αυτής της ευρύτερης συζήτησης.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η συζήτηση έχει αρχίσει ήδη. Και δεν είναι μόνο συζήτηση. Υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά όλοι λένε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου. Τώρα, και αυτό είναι λίγο λυπηρό για την Ευρώπη, διότι όλη η Ευρώπη περιμένει τις εκλογές της Γερμανίας, βεβαίως δείχνει το πόσο αλληλεξαρτώμενοι είμαστε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είμαστε όλοι αλληλεξαρτώμενοι. Η Γερμανία εξαρτάται από εμάς και εμείς από τη Γερμανία και ούτω καθ’ εξής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Η κυρία Merkel έχει μάθει απ’ έξω και ανακατωτά, το έχει δηλώσει, μία διεύθυνση, όλα τα ονόματα των Ελλήνων συνδικαλιστών κ.λπ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πάντως, δεν είναι μόνο το ζήτημα της Γερμανίας και των εκλογών. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες που έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Van Rompuy, από τον Barroso και από άλλους, που προβλέπουν έναν οδικό χάρτη για τη θεσμική ενίσχυση. Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις σε σχέση με την τραπεζική ένωση, που είναι πάρα πολύ σημαντικός τομέας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που προχωράει αργά, πάντως.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Προχωράει αργότερα από ότι θα θέλαμε. Έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλες χώρες, δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Άρα, νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι, αλλά βεβαίως διευρύνεται, ο αριθμός αυτών που πιστεύουν ότι τώρα πια έχει έρθει η στιγμή για γενναία, θαρραλέα μέτρα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αρχίσουν σταδιακά –γιατί αυτό χρειάζεται χρόνο– να μειώνουν την ανεργία, ιδίως στο Νότο. Εμείς εργαζόμαστε ήδη και θα εργαστούμε και ως Προεδρεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας και γι’ αυτό λίγο, σε τί σκέφτεστε και τί σκέφτεται η Ελληνική Κυβέρνηση να προωθήσει τους βασικούς άξονες. Έχετε κάνει ορισμένες δηλώσεις σε αυτό.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πιστεύουμε ότι, όσο κι αν μοιάζει πολύ θεωρητικό, αυτά τα βήματα για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μπορούν να έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη και στην ανεργία. Όπως το παράδειγμα της Τραπεζικής Ένωσης, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταθετών σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση της μεγάλης απόστασης που υπάρχει μεταξύ του κόστους του χρήματος στο Βορρά και στο Νότο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ελληνικές και οι ιταλικές επιχειρήσεις πληρώνουν κατά μέσο όρο 6% με 7% επιτόκιο, ενώ οι γερμανικές κάτω από 2%.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Όπως και βεβαίως και τα κράτη, οι Κυβερνήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά το πρόβλημα, βέβαια, στο Νότο και ιδίως στην Ελλάδα, δεν είναι τα επιτόκια, είναι ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, αυτό το πρόβλημα βρίσκεται τώρα σε διαδικασία επίλυσης. Υπάρχουν άλλωστε και πολύ θετικά σημάδια, όσον αφορά στη δημοσιονομική επαναφορά της χώρας μας σε μία ομαλή κατάσταση. Έχουμε πετύχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό αναγνωρίζεται και από όλους τους εταίρους μας και από τη Γερμανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τελευταία έκθεση, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως και από τον κύριο Schaeuble. Αυτά δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Μας ασκήθηκε κριτική, είχαμε χάσει την αξιοπιστία μας. Τώρα όμως είμαστε σε μία διαδικασία όπου πραγματικά ακούγονται όλο και πιο θετικά λόγια και δεν είναι μόνο λόγια, γιατί αυτά επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα. Επηρεάζουν τις αποφάσεις για επενδύσεις. Ήδη βλέπουμε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί και εντός Ευρώπης και εκτός Ευρώπης. Στο ταξίδι που θα πάει ο Πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα, ένα πάρα πολύ σημαντικό χαρτί νομίζω, είναι το γεγονός ότι δε θα υπάρχει πια στο τραπέζι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ. Αυτή η συζήτηση για την έξοδο από το Ευρώ είχε παραλύσει οποιαδήποτε πιθανότητα επένδυσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απομάκρυνε πολλούς επενδυτές, βέβαια.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Επενδυτές πολλούς, και εγχώριους και ξένους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα, άκουσα προχθές τον κύριο Στουρνάρα, εδώ, στη ΝΕΤ, που είχε μία συνέντευξη και που είπε ότι δε σκεφτόμαστε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη του 2014, δηλαδή μετά που θα τελειώσει η Ελληνική Προεδρεία, τελειώνει και το μνημόνιο και μετά θα μείνουμε κυρίως μόνοι μας, χωρίς εξωτερική χρηματοδοτική, πέραν αυτών που έχουν καθοριστεί, και μετά βεβαίως πρέπει να διευκρινίσουμε κιόλας τι γίνεται, μετά θα περάσουμε στην κανονική εποπτεία, τις πάγιες δημοσιονομικές προβλέψεις των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε θα είναι μνημόνιο αλλά θα είναι μία εποπτεία, πολυμερής εποπτεία…
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η οποία θα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όχι μόνο για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά θα τελειώσει το μνημόνιο.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μακάρι να φτάσουμε σε αυτό το νωρίτερο δυνατό, διότι το μνημόνιο είναι μία κατ’ εξαίρεση διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, δε το συνειδητοποιεί ο κόσμος γιατί έχει πιστέψει ότι θα ήμαστε απεριορίστως κάτω από τον άμεσο, ανά τρίμηνο, έλεγχο των δανειστών στη τριμερή τους μορφή.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι. Ελπίζουμε το νωρίτερο να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη διαδικασία του μνημονίου που, ας σημειωθεί, ότι δεν είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία κατ’ εξαίρεση, εκτός θεσμών διαδικασία. Αναγκαστήκαμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία μας, τις τράπεζές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θεσμοθετημένη λέτε και στηρίζεται πάνω σε αποφάσεις ad hoc.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ad hoc. Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό σίγουρα αποτελεί έναν περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας μας, όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική. Αλλά όχι μόνο για αυτό. Πρέπει να επανέλθουμε σε ομαλότητα το νωρίτερο. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι οι προβλέψεις του κυρίου Στουρνάρα, του Υπουργού Οικονομικών θα επαληθευθούν ώστε το νωρίτερο να μπορέσουμε να βγούμε και στις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε, η Πορτογαλία βγήκε ήδη.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βγαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπως, κάπως βγαίνει.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η κρίση σε εμάς ήταν βαθύτερη. Αυτό είναι γνωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, επειδή ασχολείστε και είναι εν μέρει αρμοδιότητά σας και το θέμα των προτάσεων για την Προεδρία, να ολοκληρώσουμε με αυτό, την Ελληνική Προεδρία, στο τέλος της οποίας γίνονται και ευρωπαϊκές εκλογές, οι Ευρωεκλογές.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό είναι μια ιδιομορφία. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας θα γίνουν οι ευρωπαϊκές εκλογές για το Κοινοβούλιο, τέλη Μαΐου, και αμέσως μετά θα γίνει η ανανέωση όλων των θεσμικών οργάνων, από τον Πρόεδρο της Commission, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον Ύπατο Αρμοστή για τις Εξωτερικές Σχέσεις, πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν αμέσως μετά τις εκλογές του Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι στην πολιτική agenda όλο το εξάμηνο. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ό,τι μπορούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, διότι θα ασκήσουμε μία ευρωπαϊκή προεδρία. Βεβαίως, θα χρησιμοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να προωθήσουμε και ζητήματα που είναι ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Αλλά θα εργαστούμε και ως Προεδρία της Ευρώπης. Σας ανέφερα ήδη την επιτάχυνση της θεσμικής θωράκισης της Ο.Ν.Ε. Ένα άλλο θέμα, το οποίο βεβαίως θα είναι εκ των πραγμάτων κορυφαία προτεραιότητα και είναι ήδη προτεραιότητα της Ιρλανδικής Προεδρίας, είναι το θέμα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Εμείς θα θελήσουμε να υπογραμμίσουμε και τη σημασία της αλληλεγγύης, της κοινοτικής, στο θέμα της ανθρώπινης κινητικότητας, που περιλαμβάνει και την παράνομη μετανάστευση, διότι πιστεύουμε ότι δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί από ένα κράτος-μέλος μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα ή οι άλλες νότιες χώρες.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ή η Ελλάδα ή η Ιταλία ή η Γερμανία, δεν έχει σημασία. Είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για αλλαγή του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν συζητήσεις, ριζική αλλαγή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που προβλέπει, να πούμε στους ακροατές μας, ότι όταν υπάρχει σύλληψη παρανόμως εισελθόντων μεταναστών κ.λπ., υπεύθυνη για τη διαχείριση αυτών των ομάδων ανθρώπων, είναι η πρώτη χώρα που εισέρχεται και οι χώρες της πύλης, που είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι οι πρώτες που έχουν μεγαλύτερο βάρος. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό, να μπει σε συζήτηση;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό, έτσι όπως είναι διατυπωμένο και όπως το διατυπώσατε σωστά, μας δημιουργεί πρόβλημα. Βεβαίως το να αλλάξει είναι κάτι το οποίο φαίνεται δύσκολο σήμερα, αλλά μεταξύ του να αλλάξει και του να μη γίνει τίποτα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δηλαδή υπάρχουν περιθώρια να επέλθουν βελτιώσεις, οι οποίες να ενισχύσουν την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν είναι μόνο χρηματοδοτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε η Ελληνική Κυβέρνηση, εσείς, θα προτείνετε συμπλήρωση, ούτως ώστε να υπάρχει μία και χρηματοδοτική και τεχνική, όπως υφίσταται εν μέρει…
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πολλαπλασιαστεί.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Να πολλαπλασιαστεί και επίσης να γίνει επιτέλους και μία κοινή πολιτική μετανάστευσης, διότι η Ευρώπη συνολικά υστερεί πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες δέχονται επίσης πιέσεις, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια με κοινές δράσεις, με κοινές πολιτικές για να βελτιώσουμε το συνολικό αποτέλεσμα για όλες τις χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ιδίως επειδή όλα τα όργανα λένε ότι η Ευρώπη θα έχει ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στις επόμενες δεκαετίες.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πρέπει να βρει έναν τρόπο σωστής διαχείρισης και νόμιμης, αμοιβαία αποδεκτής με άλλα κράτη, διαχείρισης μεταναστών, που μπορούν να είναι μέσα από νόμιμους δρόμους. Αυτό δεν εννοείτε μεταναστευτική πολιτική;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχει και το ζήτημα αυτό της νομιμότητας των παράνομων μεταναστών, αλλά υπάρχει και η πολύ μεγάλη, η σημαντική πτυχή που θίξατε, το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης. Πώς εκεί αξιοποιείς τις δυνατότητες προσέλκυσης μεταναστών που ενδεχομένως χρειάζεσαι, αλλά με έναν τρόπο οργανωμένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είναι ένα πολύ δύσκολο γεγονός όμως.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, άλλες χώρες όμως το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που φημίζονται, γιατί είναι ένα έθνος μεταναστών, ακόμα και τώρα, ένα από τα δύο μεγάλα θέματα που χωρίζουν τα μεγάλα κόμματα και την αμερικανική κοινωνία είναι αυτό. Βεβαίως πάει να επιλυθεί τώρα με πρωτοβουλίες του κυρίου Obama, αλλά είναι ένα δύσκολο…
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Η γεωγραφική θέση της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδας είναι τέτοια που δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες διαχείρισης. Επιπλέον η πολιτική ρευστότητα, η τεράστια ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή μας στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, η Αραβική Άνοιξη, όλα αυτά είναι επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης να προχωρήσει η Ευρώπη ακόμα πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κούρκουλα, κύριε Υφυπουργέ Εξωτερικών, ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτήν τη συζήτηση , που κινήθηκε σε πάρα πολλά επίπεδα και να ελπίσουμε ότι και θα μειωθεί ο ευρωσκεπτικισμός και ότι τελικά μετά από μία δεκαετία δυσκολίας, που τώρα έχει γίνει φοβερή δυσκολία σε όλη την Ευρώπη, θα έχουμε ένα άλμα σε νέους θεσμούς, σε νέα αποδοχή, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ευρώπη.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η λύση υπάρχει μόνο μέσα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε.

10 Μαΐου, 2013