Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ψήφος των ομογενών είναι θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί οι κυβερνήσεις χωρίς ωστόσο να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Πρόκειται να δοθεί λύση; Από ποιες εκλογές θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες ομογενείς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, με ανεκτίμητη συμβολή στην ιστορική εξέλιξη της πατρίδας μας. Οφείλει λοιπόν η ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει με την ομογένεια μία ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, χρειαζόμαστε το δυναμισμό, τις προτάσεις και την ενεργό στήριξη όλου του ομογενειακού ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Το θέμα της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές είναι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των ομογενών μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο επιχειρήθηκε να ρυθμισθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό κατά τη σχετική ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε συχνά για την Ελλάδα που ξεπερνάει τα σύνορα της πατρίδας και για τη δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού. Σ’ αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης για τη χώρα, οι δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού τι έχουν προσφέρει; Έχετε προσπαθήσει και έχετε καταφέρει να τις κινητοποιήσετε;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, πάντα έχει στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Νοιάζονται για την Ελλάδα και αγωνιούν για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Συμμετέχουν έμπρακτα και στηρίζουν κοινωφελείς οργανώσεις και ιδρύματα, ειδικά στους τόπους καταγωγής τους. Παράλληλα αναπτύσσουν μία έντονη δράση στις τοπικές κοινωνίες των χωρών που ζουν, για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας. Και αυτό το κάνουν με καινοτόμες ιδέες, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Μου δίνετε όμως στο σημείο αυτό την ευκαιρία να σας αναφέρω τις ενέργειες, που είναι ήδη σε εξέλιξη, σε έναν τομέα υψηλής προτεραιότητας. Είναι η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο με προσαρμογή του θεσμικού του πλαισίου στη σημερινή πραγματικότητα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Ήδη από τη δεκαετία του 1990, και ακόμη περισσότερο σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά. Υπάρχουν διαφορές στους στόχους και στις προτεραιότητες των ομογενών τρίτης, τέταρτης και πλέον πέμπτης γενεάς.

Εμφανίζονται λοιπόν νέου τύπου δομές και οργανώσεις, επαγγελματικές ή πολιτιστικές, που συσπειρώνουν τους νέους ομογενείς κατά κλάδο ή τομέα ενδιαφερόντων. Μέσα από αυτές γίνεται η δικτύωση των ομογενών με τις τοπικές κοινωνίες.

Το όργανο το οποίο έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, είναι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά το σύνολο του οικουμενικού - απόδημου ελληνισμού.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία ενός νέου ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικού και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικού, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού, δίνοντας κυρίως έμφαση στην νεολαία.
Το ΣΑΕ αυτό θα στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση, στην αυτοχρηματοδότηση και στην κάθετη εκπροσώπηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταξιδέψατε πρόσφατα στην Αυστραλία, στην Αμερική και σε άλλα μέρη όπου υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις; Τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Το ενδιαφέρον Ελλήνων ομογενών για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αυστραλία. Στη διάρκεια της οχταήμερης επίσκεψής μου συνάντησα Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να επενδύσουν σε συγκεκριμένους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της μεταποίησης, των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν μεγάλη σημασία στα κίνητρα ώθησης της επιχειρηματικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στο σταθερό φορολογικό σύστημα και ζητούν μία δημόσια διοίκηση σύμμαχο και όχι αντίπαλο της επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Ο δρόμος των επενδύσεων είναι ρεαλιστικά ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση και ο μόνος τρόπος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής διασποράς είναι το φορολογικό και η ελληνική γραφειοκρατία που το συνοδεύει. Δεδομένου ότι έχουν κλείσει προξενεία, τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα, τι προβλέπεται για τους Έλληνες ομογενείς;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός, σχεδόν στο σύνολο του αποδήμου ελληνισμού, σε σχέση με νομοθετική ρύθμιση μίας προηγούμενης Κυβέρνησης.

Το ζήτημα που υπάρχει σε σχέση με την φορολογία των Ελλήνων ομογενών είναι κυρίως η δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία θα ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν όλοι οι Έλληνες ομογενείς αν έπρεπε να μπουν στη διαδικασία έκδοσης συγκεκριμένου φορολογικού πιστοποιητικού. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που έγινε στο παρελθόν για κάποιους σταθερούς κανόνες, μιας και εν πολλοίς και το ιδιοκτησιακό στην Ελλάδα και το φορολογικό, είναι δύο ζητήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο πέρασμα των χρόνων και έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα.

Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα απλουστεύσει τις διαδικασίες. Είναι γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι υπήρξε μία παράταση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου φορολογικού πιστοποιητικού μέχρι τις 29 Μαρτίου και μπορώ εδώ να σας αναφέρω ότι θα δοθεί μία περίπου εξάμηνη παράταση -κάτι που θα ανακοινωθεί επίσημα. Επ' αυτού υπάρχει διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών. Πιστεύω ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει στο χρόνο της παράτασης θα δοθεί και η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να το ρυθμίσει νομοθετικά, μέσα από ένα επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Άρα, στη δικαιολογημένη ανησυχία που υπήρξε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για να περιορίσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γλώσσα όπως και η θρησκεία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνδέουν τους Έλληνες ομογενείς με την μητέρα πατρίδα. Τι σημαίνει η ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο ενιαίο σύστημα διδασκαλίας των σχολείων της Αυστραλίας;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η παιδεία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα κρίσιμο θέμα για την ομογένεια το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεθοδικό σχεδιασμό.

Η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν το συνδετικό κρίκο των ομογενών με τη μητέρα πατρίδα. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα.

Η ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο ενιαίο σύστημα διδασκαλίας των σχολείων της Αυστραλίας είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία αποδεικνύει το δυναμισμό του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Όταν στην ήπειρο αυτή, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γλώσσες που ομιλούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ασίας, η ένταξη και η ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Αυστραλίας είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Επιβεβαιώνει ότι οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες, ειδικότερα των νεότερων γενεών, έχουν επιτυχημένη παρουσία και επιρροή στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της συγκεκριμένης χώρας.

Θα ήθελα επίσης εδώ να αναφερθώ στο νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου ΛΟΓΟΣ, το οποίο ιδρύθηκε στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Νοτίου Αυστραλίας και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί το 2015 και παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον φοιτητή επιθυμεί τόσο σε ολόκληρη την Αυστραλία αλλά και διεθνώς, να σπουδάσει Ελληνικά σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Το πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ του Κουήνσλαντ (Μπρισμπέην) και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με άλλα πανεπιστήμια να το υιοθετήσουν.

31 Μαρτίου, 2013