Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου στην ομογενειακή εφημερίδα της Αιγύπτου "ΝΕΟ ΦΩΣ" και το δημοσιογράφο Νίκο Κάτσικα (18.11.2013)

Παρατίθεται κείμενο συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου στην ομογενειακή εφημερίδα της Αιγύπτου "ΝΕΟ ΦΩΣ" και το δημοσιογράφο Νίκο Κάτσικα. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου, ενόψει σημερινής επίσκεψης του κ. Γεροντόπουλου στην Αίγυπτο :

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγες ημέρες θα επισκεφθείτε την Αλεξάνδρεια, με αφορμή τα εγκαίνια των δύο Πατριαρχικών Μουσείων. Με την αφορμή αυτή, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αξιολογείτε την συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στη σημερινή κρίσιμη προσπάθεια της χώρας μας για την ανόρθωση της οικονομίας σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε;

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την πατρίδα. Νοιάζονται για την Ελλάδα και αγωνιούν για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Συμμετέχουν έμπρακτα και στηρίζουν κοινωφελείς οργανώσεις και ιδρύματα, ειδικά στους τόπους καταγωγής τους. Παράλληλα, αναπτύσσουν μία έντονη δράση στις τοπικές κοινωνίες των χωρών που ζουν, για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας. Και αυτό το κάνουν με καινοτόμες ιδέες, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην πανεθνική προσπάθεια. Παράλληλα με τις διάφορες κυβερνητικές αποστολές και συναντήσεις με το ομογενειακό στοιχείο, ανά τον κόσμο, ενθαρρύνουμε και προσκαλούμε τους ομογενείς μας να επενδύσουν στη χώρα μας, διότι σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της μετάβασης από μια πολύχρονη ύφεση προς μια διαφαινόμενη πλέον ανάπτυξη, το θετικό επενδυτικό κλίμα αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη επανέρχεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παλαιότερα, είναι γνωστό ότι πολλοί Απόδημοι, και κυρίως Αιγυπτιώτες, βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του στη δύσκολη μεταπολεμική εποχή. Πιστεύετε ότι η Ελληνική Πολιτεία το έχει ανταποδώσει στην ελληνική ομογένεια;

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Η ανταποδοτικότητα, όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις του Απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα, δεν μπορεί πάντα να μπαίνει σε «ζυγαριά». Η προσφορά των ομογενών μας προέρχεται από το περίσσευμα ψυχής και την αγνή ανιδιοτελή αγάπη τους προς την πατρίδα. Οι Αιγυπτιώτες ομογενείς μας πράγματι έδειξαν και στο παρελθόν την αγάπη τους αυτή, με το πλήθος των ευεργετημάτων, κληροδοτημάτων και δωρεών προς το ελληνικό δημόσιο, αλλά και της γενικώτερης προσφοράς τους στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και το εμπόριο.

Η συμβολή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ειδικότερα των πόλεων του Καίρου και της Αλεξάνδρειας υπήρξε και παραμένει τεράστια, διότι ανέπτυξαν κέντρα καλλιέργειας πολιτισμού και ελληνικής παιδείας. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ομογενών μας στις χώρες, όπου ζουν και εργάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινωνούμε, συνεργαζόμαστε και θεσμοθετούμε αμοιβαία θεσμικά πλαίσια με τις Κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής, με στόχο να διατηρείται το ομογενειακό στοιχείο, αλλά και να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής, εκπαίδευσης και πολιτιστικής παράδοσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε ότι είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική παροικία και στο Κάιρο. Το πρόσκαιρο κόψιμο των συντάξεων σε πολλούς Αιγυπτιώτες, η συρρίκνωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία, η συρρίκνωση του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού είναι μερικά από τα προβλήματα. Η Πολιτεία έχει λάβει επαρκώς και σε ποια σημεία τα μέτρα της;

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Μόλις μας γνωστοποιήθηκαν τα προβλήματα που αναφέρετε, επικοινωνήσαμε αμέσως με τις ελληνικές δημόσιες Υπηρεσίες και - σε συνεργασία με τις διπλωματικές μας Αρχές στην Αίγυπτο, καθώς και με την Εθνική Τράπεζα στο Κάιρο - δρομολογήσαμε ήδη τις λύσεις, ειδικά για τις συντάξεις των συμπατριωτών μας. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς μας στο Κάιρο, ο Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου διαβεβαίωσε, ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα, όμως, από τα προβλήματα, υπάρχει και η θετική πλευρά, αυτή η εκρηκτική είσοδος πολλών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην Αίγυπτο, που φτάνουν τις διακόσιες περίπου μέχρι τώρα. Αυτό το γεγονός πώς μπορεί να το ενισχύσει η Ελληνική Πολιτεία. Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πολιτική που ασκείται από τους αρμόδιους φορείς;

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι απόρροια των πολύ καλών διμερών σχέσεων, της γεωγραφικής εγγύτητας, του φιλόξενου εμπορικού και οικονομικού περιβάλλοντος της Αιγύπτου, της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της εξαιρετικά δραστήριας ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα αυτή.

Οι εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις των δυο λαών μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω. Με τη διοργάνωση εκατέρωθεν επιχειρηματικών αποστολών, τη συμμετοχή σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στις δυο χώρες και με την συνεργασία των επιχειρηματικών φορέων των δυο χωρών.

Αξίζει να επισημάνω ότι η συνεργασία των δυο χωρών έχει ήδη επεκταθεί και στον επιστημονικό τομέα, όπως είναι η συνεργασία επιστημονικών κέντρων, η τεχνική κατάρτιση προσωπικού, η μεταφορά τεχνογνωσίας κ.λπ. Πεδία. τα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε με συνέργειες, για την προώθηση της καινοτομίας, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της αειφόρου ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράλληλα, κε Υφυπουργέ, ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων, και αιγυπτίων, στην Ελλάδα;

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια αυστηρή εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική. Αυτό έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εξυγίανση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, προχωρούμε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να τονίσω ότι ο νέος επενδυτικός νόμος και συγκεκριμένα ο νόμος για τη ‘’διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις’’ (Ν. 4146/13) στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας, στην επιτάχυνση των επενδυτικών διαδικασιών, στη διασφάλιση της διαφάνειας και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 6 του νόμου αυτού παρέχει το δικαίωμα δεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα σε νόμιμους εκπροσώπους επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως στρατηγικές. Το άρθρο αυτό αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού σας ευχαριστήσουμε για αυτήν την επαφή με την Ελληνική παροικία στο Κάιρο, θα θέλαμε το μήνυμά σας προς τον Ελληνισμό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις. Σε αυτή τη μεγάλη εθνική δοκιμασία, ο οικουμενικός ελληνισμός, καλείται και προσφέρεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο αλληλεγγύης και υποστήριξης, δεδομένου ότι οι ομογενείς μας διακρίνονται σε όλους τους τομείς κοινωνικής, επιστημονικής και οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες στις οποίες ζουν.

Περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της, η χώρα μας έχει ανάγκη απ’ όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις. Η ομογένεια, αυτή η τεράστια διαχρονική δύναμη, συμπαραστάτης και αρωγός σε όλες τις εθνικές προσπαθειες, έχει θέση πρωταγωνιστή ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές.

Τελειώνοντας, κύριε Κάτσικα, θα ήθελα να επισημάνω πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα επισκεφθώ σε λίγες μέρες την Αίγυπτο. Με ιδιαίτερη συγκίνηση θα συναντήσω τους ομογενείς μας που ζουν, δημιουργούν και διαπρέπουν εκεί διαχρονικά. Θεωρώ ότι η γνωριμία, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν, θα είναι ιδιαίτερες στιγμές για μένα».

22 Νοεμβρίου, 2013