ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μέτωπο της οικονομικής διπλωματίας υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα ή απλώς ο συγκεκριμένος τομέας περιορίζεται στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τις χώρες του εξωτερικού δίχως το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στόχος της οικονομικής διπλωματίας που ασκείται από το ΥΠΕΞ είναι η εξωστρέφεια της οικονομικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρηματικών δυνάμεων, με στόχο συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία μεταφράζονται πάνω από όλα σε θέσεις εργασίας, βιωσιμότητα και επενδυτικές ευκαιρίες.
Χάρη στην συνολική προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η οικονομική διπλωματία, επιτύχαμε το 2010 σημαντικά αποτελέσματα, με σημαντικότερο ίσως την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, συνολικά πάνω από 10%. Η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιανουάριο 2011 ανήλθε στα 1.140,9 εκατ. ευρώ έναντι 915,4 εκατ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 24,6%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μειώθηκε κατά 33,3% από 1.859,1 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2010 στα 1.240,5 εκατ. ευρώ το 2011.
Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις που χτίζουμε και ενισχύουμε σε διεθνές επίπεδο επιφέρουν απτά αποτελέσματα. Μερικές φορές είναι προφανής η σύνδεση, όπως οι εξαγωγές που ανέφερα, και άλλες είναι πιο έμμεση, όπως για παράδειγμα η πρόοδος σχετικά με το έργο του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού – ITGI, το όποιο κερδίζει έδαφος σε σχέση με άλλα ενεργειακά έργα του «Νοτίου Διαδρόμου», χάρη στη συνεπή παρουσία και τηv επαφή μας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Σημαντικές προοπτικές διανοίγονται και στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας, αλλά και στην επαφή με τις χώρες του Κόλπου. Βέβαια, η ρευστότητα στην περιοχή της Μεσογείου έχει ανακόψει την πορεία στις Βορειο-αφρικανικές χώρες, όμως και εκεί η συνεπής στάση μας βοήθησε να διατηρηθεί η παρουσία των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, και να διεκδικεί αύριο, μια δυναμικότερη θέση στην όποια νέα κατάσταση διαμορφωθεί.
Και το 2011, συνεχίζουμε να βαδίζουμε με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάσαμε στις αρχές του χρόνου: στοχευμένη προσπάθεια, συνεργασία κράτους/εξαγωγικών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πληροφόρηση-εκπαίδευση και συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση της επίδοσης μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα ποιες αγορές θεωρεί ιδανικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τι είδους πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση των επενδύσεων: ενδυνάμωση οικονομικών σχέσεων και μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, παράλληλα με τη θέσπιση σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
Παράλληλα, εκτός από τις κινήσεις στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας, το ΥΠΕΞ ενεργοποιεί για πρώτη φορά στοχευμένα το δίκτυο αρχών (πρεσβείες, προξενεία, εμπορικοί ακόλουθοι) που διαθέτει σε 90 περίπου χώρες.
Προσπαθούμε με τον ίδιο τρόπο να δημιουργούμε ευκαιρίες ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας και να προωθούμε την εξωστρέφεια, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με φορείς όπως επιμελητήρια, συνδέσμους εξαγωγέων, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφέρω για παράδειγμα το εξαιρετικά επιτυχημένο ελληνο-αραβικό φόρουμ, όπου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 συναντήσεις επιχειρηματιών, αλλά και το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη, στo πλαίσιo της Ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) με τη συνεργασία του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, με στόχευση τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Το Φεβρουάριο του 2011 διοργανώθηκε στη Λευκωσία επιχειρηματική αποστολή από τον όμιλο Eurobank EFG σε συνεργασία με τους τρεις εξαγωγικούς φορείς (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και συμμετείχαν 100 επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις και επενδυτές από τη Μέση Ανατολή. Ανάλογη επιχειρηματική αποστολή ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους ίδιους φορείς για τον Οκτώβριο του 2011, αυτή τη φορά στο Βελιγράδι.
Πολύ σημαντικές είναι και οι καινοτόμες δράσεις που στοχεύουν στη διαρκή πληροφόρηση των ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων. Βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι: ημέρες πληροφόρησης επιχειρηματιών (τέσσερις μέσα στο 2010 και στις 28 Απριλίου 2011 για τις χώρες Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Ρουμανία), ενημερωτικά webinars (τέσσερα μέσα στο 2010 για το ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ).
Τέλος, στις 14-16 το Υπουργείο εξωτερικών θέτει υπό την αιγίδα του το συνέδριο του ΥES – European Confederation of Young Entrepreneurs, τον κύριο φορέα εκπροσώπησης νεανικής επιχειρηματικότητας, ο οποίος αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη και θα διεξαχθεί στην αίθουσα Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αττική μπορεί να «πρασίνισε» στις τελευταίες εθνικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τον «απεγκλωβισμό» της από την περιβαλλοντική ασχήμια που την ταλανίζει εδώ και χρόνια.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ίσως πρέπει να θυμόμαστε ότι η νέα ηγεσία του Δήμου ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες, κληρονομώντας ένα Δήμο σε κατάσταση διάλυσης, και ένα φοβερά βεβαρυμμένο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει και ευαισθησία και σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, και νομίζω πως θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα ηγεσία του Δήμου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, χωρίς να απαξιώνουμε προκαταβολικά την προσπάθεια. Είναι όμως κρίσιμο να καταλάβουμε επίσης ότι αν οι πολίτες δεν γίνουν και εκείνοι μέρος της λύσης, οι αρχές δεν θα καταφέρουν και πολλά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που επιβάλλουν να μείνει αμετάβλητος ο χαρακτήρας των ΔΕΚΟ. Και αναφέρομαι κυρίως στα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και φυσικού αερίου.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία να λειτουργούν αποτελεσματικά οι ΔΕΚΟ. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση και η προστασία των καταναλωτών, ιδίως όταν πρόκειται για βασικές παροχές. Οι ΔΕΚΟ πρέπει να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές και παραγωγικές. Αυτή είναι η ουσιαστικότερη κόκκινη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν είναι βιώσιμες μακροχρόνια.
13 Απριλίου, 2011