Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Σπύρου Κουβέλη στη σερβική εφημερίδα DANAS

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις ελληνικές τράπεζες στη Σερβία:

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Υπάρχουν πολλές εικασίες, φήμες θα έλεγα μάλλον, περί προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες της. Η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στην τελευταία σύνοδο κορυφής έλαβε πολύ υψηλή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα της σταθεροποίησης της. Εξ αυτού του λόγου, η περίοδος για την επιστροφή της ενίσχυσης που λαμβάνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιμηκύνθηκε για αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στις αλλαγές που έχουμε εισαγάγει στην ελληνική οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες. Τέσσερις εξ αυτών είναι παρούσες στη Σερβία και κατέχουν περίπου το 16 % της αγοράς. Αν και υπήρχαν φήμες ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, εντούτοις είχαμε μια διαφορετική κατάσταση: Ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους βάση και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την περίοδο για επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Για τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία:

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Σερβία είναι σημαντικός εταίρος μας. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία και μέχρι στιγμής έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Περίπου 250 εταιρείες απασχολούν περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι η οικονομική συνεργασία είναι ισχυρή, αλλά πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Συζητήσαμε, επίσης, ορισμένα θέματα στα οποία πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να εξαλειφθούν μερικά εμπόδια στην συνεργασία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Υπάρχουν πάντα πράγματα που πρέπει να λύσουμε, προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία μας. Ένα πρόβλημα που υπάρχει, επί παραδείγματι, είναι αυτό του εμπορίου νωπών προϊόντων. Πρόκειται για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σύνορα, που παρατείνει αρκετά το χρόνο μεταφοράς. Πρέπει να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες. Επίσης, υπάρχει ένα άλλο θέμα, που σχετίζεται με τις οδικές μεταφορές, και ειδικότερα οι έλεγχοι και τα τέλη. Θα πρέπει από κοινού να εξαλείψουμε τα εμπόδια που υφίστανται προκειμένου να αυξηθούν οι ανταλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε για νέα μεγάλα έργα ή επενδύσεις από την Ελλάδα στη Σερβία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Η Ελλάδα βοηθά σε μεγάλα έργα στη Σερβία από τον προϋπολογισμό της. Χτίζει ένα μέρος του Διαδρόμου 10 και επενδύει στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών μέσω του προγράμματος SEELIGHT. Προσπαθούμε να προτρέψουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς εδώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω επενδύσεις και, συνεπώς, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες είναι στρατηγικής σημασίας, διότι αποτελούν το δίαυλο μέσω του οποίου μπορούν να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις. Επίσης θέλουμε να προσελκύσουμε και σερβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε ήδη κάποια ερωτήματα ελλήνων επενδυτών για επενδύσεις στη Σερβία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επί του παρόντος όχι. Υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους τραπεζών, ταξιδιωτικών πρακτόρων και ξενοδόχων για επέκταση των επενδύσεών τους. Ωστόσο, υπάρχει και ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, κατασκευών και παραγωγής δομικών υλικών. Είχα επίσης συνομιλίες για έναν σημαντικό τομέα για τον οποίο σίγουρα θα προσελκύσουμε την προσοχή, και συγκεκριμένα για την πράσινη ενέργεια, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό τομέα στην Ελλάδα, και η Σερβία είναι μια καλή χώρα για επενδύσεις στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε ότι η Standard & Poor’s και πάλι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Πρέπει η Σερβία να φοβάται ότι η ελληνική οικονομία θα έχει δυσκολία να εξέλθει του προβλήματος;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είδαμε τι είπαν η S&P και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης και αν προσπαθήσετε να κατανοήσετε γιατί το κάνουν, δεν θα βρείτε οποιοδήποτε νόημα. Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Εκείνοι που το αξιολογούν είναι αυτοί που έχουν εμπιστευτεί τα χρήματά τους στην Ελλάδα, δηλαδή το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όλοι αυτοί αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάταξης, και την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης, για λόγους άγνωστους σε μας, μειώνουν την βαθμολογία μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο μέρος του παιχνιδιού που θέλουν να παίξουν οι αγορές εις βάρος ορισμένων χωρών, που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι της ευρωπαϊκής αλυσίδας, αλλά και εναντίον του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν ανησυχούμε για αυτό, συνεχίζουμε τη δουλειά μας, δεν μας δημιουργεί πρόβλημα και ξέρουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας. Μπορούν να λένε ό, τι θέλουν, αυτό δεν μειώνει τη δική μας αποφασιστικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οικονομικά στοιχεία των μητρικών τραπεζών των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν, δείχνουν πτώση κερδοφορίας και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και ζημίες. Η κυβέρνηση θα τις βοηθήσει με 30 επιπλέον δισ. ευρώ. Είναι αυτό λόγος για να φοβόμαστε;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς το αντίθετο. Περνάμε μέσα από μια κρίση και είναι φυσιολογικό να μειώνεται η ζώνη κερδοφορίας τους. Οι θυγατρικές τους στη Σερβία έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, διότι πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την επέκταση των ελληνικών επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση βοηθά, ώστε να εξασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς. Αυτό το κάναμε πάντα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τα αποτελέσματα αυτών των τραπεζών στη Σερβία είναι πολύ θετικά. Δεν υπάρχει το παραμικρό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε σε ό,τι αφορά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επειδή είναι σταθερός. Σε αυτό συντελεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενίσχυσης, καθώς και η βοήθεια του ελληνικού κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μέρος του Διαδρόμου 10 στη νότια Σερβία. Θα ολοκληρώσει το έργο εγκαίρως; Παρέχει η ελληνική κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά. Μέχρι τώρα, η όλη διαδικασία της κατασκευής του Διαδρόμου 10 λειτούργησε καλά και η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ορισμένες φορές καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους, αλλά το έργο προχωρά κανονικά. Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους και την τήρηση των προθεσμιών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή προβλήματα με το Διάδρομο. Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία τόσο υποστηρίζουμε.

Για τα πακέτα διακοπών

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Από ό, τι ακούω από τους εταίρους μας, οι εξελίξεις σχετικά με το ενδιαφέρον των σέρβων τουριστών για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι σέρβοι τουρίστες μέχρι σήμερα είναι καλοί και πιστοί επισκέπτες. Αγαπούν πολύ την Ελλάδα, ειδικά το βόρειο τμήμα της, και αναμένω ότι αυτό θα επαναληφθεί και φέτος. Έχουμε καλές σχέσεις και η Ελλάδα προσφέρει σήμερα πολύ ανταγωνιστικά πακέτα. Οι τιμές πέφτουν και είναι ιδιαίτερα καλός προορισμός, ειδικότερα σήμερα που κάποιοι άλλοι προορισμοί έχουν προβλήματα.

5 Απριλίου, 2011