ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εκτίμησή σας: Σημειωτόν για την Ελλάδα ή «προς ολοταχώς» για έξοδο από την κρίση;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κεντρική πολιτική επιλογή αλλά και βασική κοινωνική απαίτηση για την έξοδο από την κρίση, αποτελεί η δυναμική επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι με ένα μείγμα σύγχρονων πολιτικών να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουμε συνθήκες διατήρησης της ανάπτυξης σε θετικούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με γενναίες αποφάσεις και τολμηρές μεταρρυθμίσεις τις διαρθρωτικές αδυναμίες, που υπονομεύουν διαχρονικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όμως η απόσταση από το στόχο είναι ακόμα μεγάλη. Και θα χρειαστεί πλέον να τη διανύσουμε όχι με βήματα, αλλά με άλματα. Θα χρειαστεί να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά, πιο συλλογικά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση αυτής της ευθύνης. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές ώστε ο τόπος να πάει μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια η αποτίμησή σας των πρόσφατων επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η σειρά των πρόσφατων επαφών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε οπωσδήποτε θετικό πρόσημο. Με συντονισμένες προσπάθειες δημιουργήθηκε μία αφετηρία σταδιακής ανατροπής του αρνητικού κλίματος που υπήρχε σε βάρος της χώρας μας.
Παράλληλα, μέσα από τις επαφές του Πρωθυπουργού με το διεθνή Τύπο, άνοιξε ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή και ευρύτερα με τη διεθνή κοινή γνώμη. Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ενημέρωση για τις συστηματικές ενέργειες που γίνονται να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά. Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε σε όλους τους συνομιλητές του τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης, η οποία είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη: προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση και εφαρμογή με μετρήσιμα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.
Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα. Η διαδρομή είναι μακρά, η προσπάθεια είναι μεγάλη, έχει όμως σημασία ότι το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη. Από εκεί και πέρα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη και η αντιμετώπισή της απαιτεί την ένωση δυνάμεων όλου του Ελληνισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και με την άτυπη συνεδρία του Eurogroup να πλησιάζει πώς μπορεί η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συμβάλει εποικοδομητικά προς επίλυση των προβλημάτων;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι γεγονός ότι η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με την κρίση χρέους να μαστίζει, όχι μόνον την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τόσο τα αίτια, όσο και οι συνέπειες της κρίσης. Τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν κυρίως στις συστημικές αδυναμίες της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, ενώ στις συνέπειές της συγκαταλέγεται, στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά ύφεση, η οποία προκλήθηκε, κυρίως, από το αυστηρό αρχικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα που αυτό περιείχε.
Την στιγμή αυτή, έχει ανοίξει η συζήτηση για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, με την παρουσίαση στο ΕΣ του Ιουνίου της Έκθεσης που επεξεργάσθηκε ο Πρόεδρος του ΕΣ κ. Van Rompuy, από κοινού με τους κ.κ. Junker, Barroso και Draghi. Ως προς το ζήτημα αυτό, εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει επειγόντως να συμπληρώσουμε το κοινό μας νόμισμα με μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Η εξέλιξη αυτή θα χαράξει νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, του οποίου η Κύπρος είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα. Το εγχείρημα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει φορολογική εναρμόνιση, την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στο σύνολο της ευρωζώνης, κοινή τραπεζική εποπτεία και μέσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, υπό τη μορφή ευρωομολόγων.
Την στιγμή που η κρίση έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ζήτημα αυτό, όσο και, ως εξαμηνιαία προεδρία και μέλος του Eurogroup, να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της λύσης για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, στο άτυπο Eurogroup και ECOFIN της Λευκωσίας (14-15/9) αναμένεται να γίνει μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους μιας τραπεζικής ένωσης, ως βασικό συστατικό στοιχείο της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Όπως αντιλαμβάνεστε, διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, η οποία απαιτεί να λάβουμε αποφάσεις καθοριστικής σημασίας, όχι μόνον για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ένωσης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η κυπριακή προεδρία ιδιαίτερα σημαντικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι κατά την άποψή σας η συμβολή του απόδημου Ελληνισμού στην ανάκαμψη της Ελλάδας; Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν πιο πολλές υποστηρικτικές κινήσεις; Πώς;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: O Oικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς, στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην πανεθνική προσπάθεια. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο.
Είναι γνωστό ότι οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες, ειδικότερα των νεώτερων γενεών, έχουν αξιοζήλευτη παρουσία στην κοινωνική, επιστημονική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των χωρών στις οποίες ζουν. Με τη συμμετοχή τους στα κοινά, έχουν καταστεί εν δυνάμει πρεσβευτές της χώρας μας και ρυθμιστικοί παράγοντες στα βασικά πεδία λειτουργίας των χωρών τους. Η ομογένεια, με τη δημιουργική της εξέλιξη και τη δυναμική της διεθνή παρουσία, ανατρέπει την αρνητική εικόνα της πατρίδας μας που κάποιοι προβάλλουν λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.
Πέρα όμως από τις επιμέρους τοπικές παρεμβάσεις τους σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, ένα από τα μεγάλα ζητούμενα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι η αξιοποίηση της ομογενειακής δύναμης για την τόνωση της εξωστρέφειας της οικονομίας και της ελληνικής αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτή η καλλιέργεια των σχέσεων με τον οικουμενικό Ελληνισμό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτή η προοπτική είναι μέσα στις προτεραιότητες όπως τις έθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας στις Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης
Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν οι επισκέψεις του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπιλ Κλίντον και πολυμελούς ομάδας ομογενών Επιχειρηματιών, οι οποίοι ήλθαν σε επικοινωνία τόσο με επιχειρηματίες της Ελλάδος όσο και με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει τονίσει τη σημασία να υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές «επόμενης μέρας» για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή την «επόμενη μέρα» είναι καταλυτική η αξιοποίηση της ομογενειακής ικανότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό ένας ακόμα τομέας που η συνεισφορά των ομογενών θα μπορούσε να είναι καθοριστική είναι ο τομέας του Τουρισμού.
Οι ομογενείς τόσο σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή μέσα από τους οργανωμένους φορείς τους, όσο και ατομικά, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, για την επόμενη τουριστική περίοδο. Και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως μέσα από δύο συγκεκριμένους άξονες:
1. Μέσα από μία προσπάθεια, την οποία προτίθεμαι να αναλάβω, να πείσουμε τους ομογενείς να επισκεφθούν την Ελλάδα αλλά και
2. Να γίνουν οι ίδιοι οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας και, με τα κατάλληλα μηνύματα, να πείσουν το φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους κύκλο, ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, να έλθουν στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει της επίσκεψής σας στην Κύπρο ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Κύπριους πολίτες;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κύπρο, σε κάθε στιγμή και σε κάθε δυσκολία. Και μπορεί η οικονομική κρίση να ταλανίζει τη χώρα και να δοκιμάζει τις αντοχές των Ελλήνων πολιτών, όμως μέσα από αυτή θα βγούμε πιο δυνατοί. Και μία δυνατή Ελλάδα είναι ένα μεγάλο στήριγμα της Κύπρου. Βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πέρα όμως από το εθνικό πρόβλημα, η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει και αυτή τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας. Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει αποδείξει ότι με τόλμη, συλλογικότητα, δημιουργικότητα και εξωστρέφεια, μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις. Όπως άλλωστε έπραξε τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή και που οδήγησαν στο κυπριακό οικονομικό θαύμα, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ΟΝΕ και σήμερα στην Ευρωπαϊκή Προεδρία. Είμαι βέβαιος ότι παρά τις διεθνείς οικονομικές αντιξοότητες η Κύπρος και πάλι θα τα καταφέρει.
Τέλος, μέσα στη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο απόδημος Ελληνισμός, Ελλαδίτες και Κύπριοι, πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του. Να αναπτύξει περαιτέρω τη μεταξύ του συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας και της γλώσσας του. Και παράλληλα να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία και επιρροή στις χώρες, όπου κατοικεί. Ένας ισχυρός οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί το ισχυρότερο στήριγμα των εθνικών κέντρων.
30 Αυγούστου, 2012