Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στο ρ/σ της Αυστραλίας 2mm στην εκπομπή «Επικαιρότητα Παντού και Πάντα»

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Φίλοι ακροατές, επανερχόμαστε και καλωσορίζουμε στην εκπομπή μας τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα θέματα των αποδήμων, τον κύριο Κώστα Τσιάρα. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καλημέρα εδώ σε εμάς, καλησπέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τη μόνη μου ερώτηση, ίσως να μην είναι της αρμοδιότητάς σας, αλλά έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες και αφορά τη φορολογία των αποδήμων. Έχετε υπόψη σας το Νόμο 3943/2011;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Βεβαίως.

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Οι συμπατριώτες μας εδώ νομίζουν ότι είναι άδικος να φορολογεί τους Έλληνες της Αυστραλίας.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, προφανώς δεν αφορά μόνο τους Έλληνες της Αυστραλίας, θα σημειώσω ότι είναι εύλογες και οι ανησυχίες και οι ενστάσεις στην επιχειρούμενη αλλαγή του φορολογικού νόμου. Κάνω προσωπικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεννόηση με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, μήπως μπορέσουμε κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις να τις κάνουμε ευνοϊκότερες. Εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο κάποια πράγματα να τα αντιμετωπίσουμε, ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη ανησυχία. Kυρίως από την πλευρά των ομογενών, αποδήμων, οικουμενικών Ελλήνων, όχι μόνο στην Αυστραλία, που ενδεχομένως μας ακούν αυτή τη στιγμή, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκονται.

[…..]

Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΣΑΕ, το οποίο βγήκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Το διάβασα στα γρήγορα. Bέβαια, μόνο ένα παράπονο είναι ότι, οι απόδημοι εδώ, οι Έλληνες της διασποράς δεν το ξέρουν, έπεσε μέσα στα Χριστούγεννα, δίνετε ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να απαντήσουν και να πουν τη δικιά τους άποψη.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχήν, κύριε Θεοδωρακόπουλε, θα αντικρούσω πολλές από τις ενστάσεις σας με πολύ συγκεκριμένα λογικά επιχειρήματα. Η ιστορία του ΣΑΕ είναι γνωστή σε όλους. Δηλαδή το ΣΑΕ, ως ένας φορέας που, θεωρητικά, κρατήστε τη λέξη, εκφράζει τον απόδημο ελληνισμό υφίσταται από το 1995. Άρα, λοιπόν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πραγματικότητα υπαγόρευε την ανάγκη πολύ συγκεκριμένων αλλαγών, μιας και βλέπαμε ότι το ΣΑΕ είχε κουράσει, δεν δημιουργούσε ενδιαφέρον στο σύνολο του αποδήμου ελληνισμού και προφανώς δεν υπηρετούσε σχεδόν κανέναν από τους λόγους της ιδρυτικής τους διακήρυξης, της ίδιας του της παρουσίας. Με πολύ απλά λόγια, ούτε εκπροσωπούσε, όπως θα θέλαμε τον απόδημο ελληνισμό, ούτε έδειχνε δυναμική, ούτε απετέλεσε ποτέ το θεσμικό συνομιλητή της Ελληνικής Πολιτείας, όπως είχε προβλεφθεί από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Έπρεπε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κάποια άλλα δεδομένα, τα οποία, προφανώς, αφενός μεν θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον στο σύνολο του αποδήμου ελληνισμού και αφετέρου θα του έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Αυτά τα δεδομένα υπαγορεύονται από τρεις άξονες, οι οποίοι περιγράφονται από το καινούργιο νομοσχέδιο, που είναι η αυτοοργάνωση, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού. Με άλλα λόγια –και αναφέρομαι κυρίως στον τρίτο άξονα- ενώ μέχρι σήμερα, στο ΣΑΕ συμμετείχαν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, πλέον μέλη του ΣΑΕ με δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, ατομικά. Θέλω να πω ότι, με αυτόν τον τρόπο το ΣΑΕ θα λειτουργεί μέσα από μία άλλη διάσταση, θα δίνει το δικαίωμα σε κάθε απόδημο Έλληνα να αισθάνεται ότι τον αντιπροσωπεύει και τον εκπροσωπεί, και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε μία εντελώς διαφορετική δυναμική.
Έχει όμως μεγάλη σημασία, μιας και μιλάω από το ραδιόφωνό σας, να απευθύνω μία έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στην Αυστραλία αυτήν τη στιγμή και μας ακούν, να ρίξουν μία ματιά, εντός εισαγωγικών, σε αυτό το προτεινόμενο νέο σχέδιο νόμου. Το λέω αυτό γιατί, αν θέλετε, οι αφορισμοί είναι πάρα πολύ εύκολοι, η άρνηση είναι εξίσου εύκολη, και βεβαίως πρέπει να καταλάβει κανείς ότι το κομμάτι της ευθύνης της συμμετοχής του το κουβαλά ο καθένας ατομικά. Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι, αν μπούμε σε μία λογική είτε μη συζήτησης είτε απαξίωσης της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, είναι λογικό ότι δε θα πετύχει το εγχείρημα. Αν θέλουμε να πετύχει, αν θέλουμε όντως να έχουμε ένα οικουμενικό όργανο, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τον απόδημο ελληνισμό και θα μπορεί να λειτουργεί ως βασικός συνομιλητής απέναντι στην ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή, θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη, θα πρέπει βεβαίως να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις ώστε το ΣΑΕ να υπάρχει πραγματικά.
Τώρα, για το χρόνο, που είπατε ότι είναι μικρός σε σχέση με τη διαβούλευση που έχει ανακοινωθεί, θα σας πω ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, πιθανόν είναι μικρότερος από αυτόν το χρόνο που θα θέλαμε, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η σημερινή θητεία του Προεδρείου του ΣΑΕ λήγει στις 31-12 του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια, εμείς θα πρέπει να τρέξουμε λίγο με τις εξελίξεις, ούτως ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο ελπίζω ότι χρονολογείται στο τέλος του Ιουνίου, να έχουμε ένα νέο ΣΑΕ, μία νέα Διοίκηση στο ΣΑΕ, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι απόδημοι Έλληνες από όποια γωνιά της γης.

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συμφωνώ με όλα αυτά και κυρίως για την εκτίμηση που κάνατε για το προηγούμενο ΣΑΕ. Αν ήσασταν στην Αυστραλία, μπορεί και να σας απειλούσαν οι αρμόδιοι του ΣΑΕ με δικαστικές…, όπως με απείλησαν εμένα, γιατί επί 15 χρόνια έκρινα το ΣΑΕ όπως έπρεπε, ότι δεν εξυπηρετούσε, δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες, και φοβάμαι…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: [….] Έχει μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ότι ως θεσμός δεν πέτυχε τα αναμενόμενα, δεν πέτυχε όλα αυτά, τα οποία ελπίζαμε από το χρόνο της ίδρυσής του ότι θα μπορούσε να πετύχει για τον απόδημο ελληνισμό. Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη η ανάγκη αλλαγών. Αν θέλουμε όντως να υπάρχει ένα οικουμενικό όργανο εκπροσώπησης του απόδημου ελληνισμού, πρέπει να το δούμε μέσα από μία άλλη διάσταση, πρέπει να το δούμε μέσα από μία φρέσκια δομή, η οποία θέλω και να εμπνεύσει το σύνολο του αποδήμου ελληνισμού.

[……]

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου τις προσπάθειές σας, κύριε Υπουργέ, και χαίρομαι γι’ αυτά που κάνετε. Το διάβασα κι εγώ το προσχέδιο και έχω κάποιες ανησυχίες. Η μία αφορά την ονομασία. Εγώ θα ήθελα, θα προτιμούσα, δε θα ήθελα, θα προτιμούσα να αρχίσουμε από την αρχή με ένα άλλο όνομα, γιατί το ΣΑΕ δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, αφού είναι ανάγκη να παραμείνει, θα παραμείνει.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα με βρείτε απόλυτα σύμφωνο, δε σας το κρύβω ότι από τις πρώτες αναζητήσεις μου ήταν ενδεχομένως και η αλλαγή του ονόματος, όταν όμως το ΣΑΕ περιλαμβάνεται μέσα στα κείμενα του Ελληνικού Συντάγματος, αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής, στην πραγματικότητα προϋποθέτει συνταγματική μεταρρύθμιση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στον παρόντα χρόνο, είναι ένα θέμα ωστόσο που θα φροντίσουμε να το δούμε στο άμεσο μέλλον.

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Ακριβώς, γιατί κι εγώ δεν είμαι απόδημος, κύριε Υπουργέ, έχω γεννηθεί στο εξωτερικό.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Άρα λοιπόν ο οικουμενικός ελληνισμός είναι μία πολύ δυνατή έννοια, στην οποία ουσιαστικά πρέπει να επενδύσει και η ελληνική πολιτεία, αλλά και το σύνολο των απανταχού Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, είτε, αν θέλετε, με το χαρακτήρα του απόδημου, είτε με το χαρακτήρα του ομογενούς, είτε με το χαρακτήρα του ανθρώπου, ο οποίος ενδεχομένως ακόμα και μέσα από διαφορετικές καταγωγές, αλλά με ελληνικό αίμα στις φλέβες του, μπορεί αυτή τη στιγμή να σκέφτεται, να αγαπάει την Ελλάδα, να την έχει στην καρδιά και στο μυαλό του.

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Αυτό να μην το αμφισβητείτε καθόλου. Αλλά, κύριε Υπουργέ, η άλλη μου διαφωνία, επειδή ξέρω, δεν έχουμε το χρόνο, αφορά στο ότι οι εκλογές για τις περιφέρειες θα γίνονται στη Θεσσαλονίκη και αυτό με ανησυχεί και ανησυχεί βέβαια και τους…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα σας απαντήσω σε αυτό. Δεν ξέρω αν είδατε συνολικά το νομοσχέδιο, θα σας πω λοιπόν το εξής. Καταρχήν όταν μιλάμε για αυτοοργάνωση, μιλάμε για μία διαδικασία, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα προσδιοριστεί από το Προεδρείο του νέου ΣΑΕ. Δηλαδή, εμείς δημιουργούμε κάποιες προϋποθέσεις λειτουργίας του θεσμού αυτή τη στιγμή. Αλλά, οι όποιες λεπτομέρειες, να είστε βέβαιος, ότι μπορούν να αποφασιστούν από το ίδιο το όργανο, μιας και τουλάχιστον από την πλευρά της σημερινής Κυβέρνησης, όπως εκφράζεται με την έννοια της ελληνικής πολιτείας σήμερα, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση εμπλοκής στο συγκεκριμένο θεσμό. Έχει μεγάλη σημασία να σας πω ότι, πέραν των πρώτων εκλογών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής μέσω της ψήφου με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή, πολύ απλά δεν είναι αναγκασμένοι όλοι οι Έλληνες της γης να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Ιουνίου για να ψηφίσουν. Εφόσον θα προσδιοριστεί μία διαδικασία πιστοποίησης της ελληνικότητας μέσα από κάποιες προϋποθέσεις που περιγράφουμε στο προσχέδιο νόμου, θα μπορεί ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει από όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεται με ηλεκτρονικό τρόπο

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε. Αν θέλετε κάποιο μήνυμα για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, ευχαρίστως να το ακούσουμε.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θέλω απλώς εν όψει των εορτών να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες μας που διαβιούν στην Αυστραλία να έχουν καλή εορταστική περίοδο, να είναι καλά αυτά τα Χριστούγεννα και καλή η επόμενη χρονιά. Θα ήθελα να τους τονίσω ότι, το να σκέφτονται κάποιες στιγμές την πατρίδα μας, την Ελλάδα, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι κάτι που θα βοηθήσει και εμάς που κάνουμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα, προκειμένου η πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ωστόσο ελπίζω ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθώ και εγώ στην Αυστραλία με τη νέα χρονιά, προκειμένου να υπάρχει η προσωπική επικοινωνία αλλά και ζητήματα που συνολικά αφορούν τον απόδημο οικουμενικό ελληνισμό, να τα δούμε, να τα εξετάσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε μαζί. Να είστε όλοι καλά.

Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχόμαστε καλές γιορτές και για την παρουσία σας στο πρόγραμμά μας.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Να είστε καλά κι εγώ σας ευχαριστώ.

14 Δεκεμβρίου, 2012