ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φραγκογιάννη, τι εκτιμάτε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων το επόμενο διάστημα μετά και τα μηνύματα που εστάλησαν στην Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όπως θα διαπιστώσατε κι εσείς, κ Χονδρόπουλε, σε καμία από τις πολλές συζητήσεις των τελευταίων ημερών δεν τέθηκε από την Τουρκία με προκλητικό τρόπο κάποιο ζήτημα σχετικά με την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Μένει να δούμε εάν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τη νομιμότητα και την εθνική της κυριαρχία, χωρίς να μπαίνει σε μια διαδικασία άσκοπης ρητορικής αντιπαράθεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας, ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές της λεγόμενης «θετικής ατζέντας»;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η θετική ατζέντα με την Τουρκία είναι μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας χωρίς να αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία. Είναι αλήθεια, κ Χονδρόπουλε, ότι σε αυτό το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, η συνέχιση του διαλόγου είναι κάπως άβολη. Εξού και έχει υπάρξει αναβολή στον επόμενο γύρο των συζητήσεων επί των θεμάτων της θετικής ατζέντας. Δεν τίθεται, ωστόσο, θέμα ακύρωσης της θετικής ατζέντας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ο απολογισμός της τριετούς διακυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα πρέπει να μιλήσω με αριθμούς για να δώσω μια σωστή απάντηση στην ερώτηση σας. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. το ίδιο διάστημα του 2020. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές από το 2002, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αξιοσημείωτη είναι και η διαφοροποίηση που καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων. Πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού, η χώρα μας προσελκύει πια επενδύσεις σε κλάδους αιχμής όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις εμβληματικές επενδύσεις των παγκόσμιων κολοσσών όπως οι Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan.
Υπολογίζεται, δε, ότι τα έργα που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα - 30 στον αριθμό - δημιουργούν 3.740 νέες θέσεις εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχουν αποδώσει οι επιχειρηματικές αποστολές και ποιες είναι ενδεχομένως οι επόμενες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η έντονη κινητικότητά μας στην περιοχή του Κόλπου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη από τις επαφές αυτές έχουν προκύψει σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, η Ελληνο-Σαουδαραβική συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ο λεγόμενος East to Med data Corridor (EMC), η Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ του κρατικού βιομηχανικού και επενδυτικού ομίλου Αμπού Ντάμπι ADQ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για την πραγματοποίηση εμιρατινών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι δράσεις μας, βέβαια, και η κινητικότητα δεν περιορίζεται στη γειτονιά μας και στην περιοχή του Κόλπου. Η διεθνής παρουσία της Ελλάδας ενισχύεται όλο και περισσότερο και στο πλαίσιο αυτό, συντονίζουμε ήδη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Ιαπωνία, που εξέφρασε ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Ελλάδα το φθινόπωρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες οι προκλήσεις για την οικονομική διπλωματία της χώρας μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχοντας ακολουθήσει μια ενεργειακή πολιτική που επιδιώκει αφενός τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και αφετέρου τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, εδραιώνουμε και ισχυροποιούμε σταδιακά της θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Η συνολικά βελτιωμένη εικόνα της χώρας, ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός της ρόλος και τα ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα που προσφέρονται πλέον, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας. Το πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα, συνιστούν έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια, τη Ννοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε ότι όλη αυτή η διεθνής αβεβαιότητα κάνει τον πρωθυπουργό να προτάσσει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Πόσο σημαντική είναι, κατά την άποψή σας, ειδικότερα για την οικονομική διπλωματία;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο περιβάλλον που ζούμε σήμερα, με τις πολλαπλές κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, με το παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σύστημα σε κρίση και υπό αμφισβήτηση, η εσωτερική πολιτική σταθερότητα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Εκτιμώ ότι έχουμε καταφέρει με τις επιλογές μας, ως κυβέρνηση, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας. Σε αυτό θεωρώ ότι η Οικονομική Διπλωματία έπαιξε ουσιαστικό ρόλο και προσβλέπω σε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσω με αμείωτους ρυθμούς το έργο μου στο κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός, προς όφελος της χώρας και ημών όλων των πολιτών της. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου η διεκδίκηση εκλόγιμης θέσης στη βουλή.
3 Ιουλίου, 2022