Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην ε/φ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο (30.09.2023)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λεγόμενη θετική ατζέντα με την Τουρκία τι ακριβώς αφορά και σε τι στάδιο βρίσκεται;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όπως έχω εξηγήσει επανειλημμένα, η Θετική Ατζέντα αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας, η οποία δεν αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία. Αναπτύσσεται γύρω από 29 πλέον θεματικές οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού. Στα τρία πλέον χρόνια ζωής της Θετικής Ατζέντας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, για την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Θετική Ατζέντα συνιστά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Και τολμώ να πω ότι συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και κλίματος συνεργασίας, ακόμα και στην πρόσφατη περίοδο εντάσεων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο.  

Επί του παρόντος, όπως ήδη γνωρίζετε, το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αντιστραφεί σημαντικά. Το θετικό κλίμα και η βούληση διατήρησής του επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη ΝΥ.  

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Θετική Ατζέντα και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις σε όλες τις θεματικές. Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και συνομιλητή μου για τη Θετική Ατζέντα Burak Akcapar είχαμε, επίσης, μια θερμή και πολύ ουσιαστική συνάντηση στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα. Κοινός μας στόχος είναι, στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να υπογραφούν, στο ανώτατο επίπεδο, Μνημόνια και Συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, η προώθηση της θετικής ατζέντας μπορεί να έχει πρακτικά οφέλη για τη χώρα μας και ποια θα είναι αυτά;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα θέματα της Θετικής Ατζέντας αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο χώρες, καθώς διευκολύνουν συναλλαγές, μετακινήσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες. Αφορούν εξίσου όμως και τις κυβερνήσεις, καθώς έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας. Για παράδειγμα, η δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι – Ύψαλα, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, θα διευκολύνει πρακτικά παντός είδους μετακινήσεις και συναλλαγές, ενισχύοντας οικονομικά καταρχάς τις τοπικές κοινωνίες. Ομοίως και ο εκσυγχρονισμός της κτιριακής εγκατάστασης του συνοριακού σταθμού στους Κήπους θα συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης, η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας καθώς η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος ότι η «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο οκτάμηνο, μπορεί να διατηρηθεί και να επεκταθεί;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ως παγκόσμια κοινότητα, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, ως μεσογειακές χώρες, είναι πολύ δύσκολες και πρωτοφανείς. Εξ ου και δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις. Η κλιματική κρίση είναι η πλέον απειλητική πρόκληση που απαιτεί συνεργασίες– το διαπιστώσαμε με βίαιο τρόπο το φετινό καλοκαίρι και το ζούμε πλέον καθημερινά. Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της  παράνομης μετανάστευσης, όπου κι εκεί είναι αναγκαίες οι συνεργασίες ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Η εμβάθυνση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλει στη συνολική ευημερία στην περιοχή. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να μετακινηθούμε στο ελάχιστο από τις εθνικές μας θέσεις, τις οποίες στηρίζουμε στις αρχές της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη συναντηθήκατε με επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων. Για ποιους τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και σε τι βαθμό μπορούμε να περιμένουν την άμεση υλοποίηση των επενδύσεων αυτών;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στη Νέα Υόρκη διαπίστωσα, για ακόμα μια φορά και με μεγάλη ικανοποίηση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σταθερά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Η εδραιωμένη πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σε συνδυασμό με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και την έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ευκαιρίες, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας αλλά εξελίσσεται και σε εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας.

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με την Ελλάδα να λειτουργεί και πάλι ως κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικά, είχα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με στελέχη της Amazon, η οποία πλέον εντάσσει την Ελλάδα σε όλα τα σχέδια δραστηριοποίησής της στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρατηρούμε ένα «άνοιγμα» της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στην Ινδία και στη Νότια Κορέα, με έμφαση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Τι προοπτική βλέπετε στις συνεργασίες αυτές;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα τονίσω, για ακόμα μια φορά, ότι η εξωτερική μας πολιτική στηρίζεται πλέον σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, στο οποίο η οικονομική διπλωματία κατέχει σημαντική θέση. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τόσο τη διατήρηση και διαρκή ενδυνάμωση των ισχυρών συμμαχιών μας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών, οικονομικών και πολιτικών, και με άλλους δυνατούς παίχτες στη διεθνή σκακιέρα. Μεταξύ αυτών, Ινδία και Νότια Κορέα, αγορές-στόχοι με μεγάλη δυναμική και προοπτικές και με έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, την προσεχή Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, και σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας μεταξύ του ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol κατά τη συνάντησή τους στη ΝΥ, ταξιδεύω στη Σεούλ, με σκοπό την προετοιμασία μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, υπό τον Πρωθυπουργό.

30 Σεπτεμβρίου, 2023