Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην ε/φ «Παραπολιτικά» και το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο (27.01.24)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε αναλάβει εδώ και τρία χρόνια περίπου τον συντονισμό και την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας με την Τουρκία. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις σήμερα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;  

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να υπενθυμίσω, πολύ σύντομα, ότι η Θετική Ατζέντα αποτελεί πρωτοβουλία της Οικονομικής Διπλωματίας που εγκαινιάστηκε το 2021 και εστιάζει σε θέματα κυρίως οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ακόμα και σε περίοδο εντάσεων διατήρησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στα τρία χρόνια ζωής της Θετικής Ατζέντας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, υπεγράφησαν 15 συμφωνίες στο πλαίσιο των θεματικών της Θετικής Ατζέντας. Το επόμενο βήμα, προφανώς, είναι η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών, καθώς και η επεξεργασία νέων συμφωνιών.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Θετική Ατζέντα αποτελεί πλέον μια θεσμοθετημένη δυναμική διαδικασία. Τα θέματα που πραγματεύεται είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουν, καθώς διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και έχουν θετικό αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγες ημέρες θα μεταβείτε στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με μια πολυπληθή ελληνική επιχειρηματική αποστολή. Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού αυτού και ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία;  

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου) εγκαινιάζει το πρόγραμμα δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας για το 2024, το οποίο, πιστέψτε με, είναι πλούσιο και στρατηγικά σχεδιασμένο. Να διευκρινίσω ότι η αποστολή αυτή δεν συνδέεται άμεσα με τη Θετική Ατζέντα, εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, δηλαδή του οδικού χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι όλες οι δράσεις εξυπηρετούν το γενικό στόχο προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων και τον ειδικό στόχο συστηματικής ενδυνάμωσης του εξωστρεφούς χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγαίνουμε, λοιπόν, στην Κωνσταντινούπολη, με πολυπληθή αποστολή από σχεδόν όλους του κλάδους της οικονομίας – κατασκευές,  τρόφιμα, υψηλή τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια και ΑΠΕ, τουρισμό, ναυτιλία – με στόχο ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Στο Οικονομικό Φόρουμ που συνδιοργανώνουμε με τον τουρκικό φορέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων DEIK την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα διερευνήσουν προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών εγχειρημάτων.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. Η Οικονομική Διπλωματία στέκεται στο πλευρό τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος ότι η «νηνεμία» που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να διατηρηθεί και να διευρυνθεί;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ως άνθρωπος της αγοράς είμαι καταρχάς ρεαλιστής. Εξού και είμαι αισιόδοξος, διότι η «νηνεμία»  είναι προς το συμφέρον όλων. Όπως έχω ξαναπεί, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε παγκόσμιο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο είναι πολύ δύσκολες και πρωτοφανείς. Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αντιθέτως απαιτούνται συνεργασίες και συγκλίσεις.

Η εμβάθυνση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλλει στην ευημερία στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, επομένως, να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς φυσικά να μετακινούμαστε στο ελάχιστο από τις εθνικές μας θέσεις, οι οποίες εδράζονται στις αρχές της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οργανώνετε μια μεγάλη αποστολή στο Νέο Δελχί. Πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή; Υπάρχει επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από την Ινδία;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Ινδία αποτελεί ένα ακόμα προσωπικό μου στοίχημα. Γνωρίζω καλά τη χώρα, από επιχειρηματική πλευρά, και τις προοπτικές που γεννά μια τόσο μεγάλη αγορά. Εκτιμώ ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή – η Ινδία αποτελεί δυναμική και ανερχόμενη οικονομία, και οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, προς αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συνομιλητή, έχει ενδυναμώσει περαιτέρω τις διαχρονικά καλές σχέσεις Ελλάδας Ινδίας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Narenda Modi στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, η συνεργασία μας αναβαθμίστηκε σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση.

Οι Ινδοί επιχειρηματίες, που συνόδευαν τον κ. Modi, εξέφρασαν ενεργό ενδιαφέρον για ενίσχυση των επαφών τους με τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, προετοιμάζουμε την επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία για το χρονικό διάστημα 21-24 Φεβρουαρίου. Θα επισκεφθούμε το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ, κάθε πόλη με σημαίνουσα βαρύτητα σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο με θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μέσα στον Φεβρουάριο διεξάγεται και ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ. Τι περιμένετε από αυτό το ταξίδι; Τι άλλο σχεδιάζετε στην Οικονομική Διπλωματία για το άμεσο μέλλον;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκομαι όντως στην Ουάσιγκτον, μαζί με όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχω στον 5ο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, για διμερή ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται αναμφισβήτητα στο καλύτερο δυνατό πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών συνεχίζει να είναι έντονο. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψουν και νέες συνεργασίες και ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν κάποια projects που έχουν ήδη συζητηθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ επίσης σε μια σημαντική και πολύ στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή που ετοιμάζουμε στο Βελιγράδι, αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, για την οποία θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση.

27 Ιανουαρίου, 2024