Συνέντευξη Υφυπουργού εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην εφ/δα «Φιλελεύθερος» και τον δημ/φο Γιώργο Φιντικάκη (15.11.2019)

Συνέντευξη Υφυπουργού εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην εφ/δα «Φιλελεύθερος» και τον δημ/φο Γιώργο Φιντικάκη (15.11.2019)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα όσα είδαμε να υπογράφονται κατά την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα είναι μόνο ένα «ορεκτικό», μια μικρογραφία των όσων έρχονται;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια που ξεκίνησε την επόμενη μέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η προσπάθεια αυτή αφορά τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Ήδη στις αγορές η αλλαγή αυτή καταγράφεται στους δείκτες των επιτοκίων δανεισμού. Τα αρνητικά επιτόκια τρίμηνων ομολόγων και η κατάρρευση σε ιστορικά χαμηλά των επιτοκίων σε δεκαετή ομόλογα φανερώνουν αυτό που ρωτάτε: μια μικρογραφία όσων έρχονται. Δική μας δουλειά στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Οικονομική Διπλωματία, είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα φέρει τα αποτελέσματα και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που σήμερα είναι ο φιλο-επενεδυτικός αέρας της νέας κυβέρνησης. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σαγκάη αποτέλεσε ένα επιτυχημένο τεστ. Το ίδιο και η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσο στη Σαγκάη όσο και στην Αθήνα, είδαμε από την κυβέρνηση μια άλλη νοοτροπία σε σχέση με το παρελθόν, με τον πρωθυπουργό να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ελληνικού επιχειρείν. Τι δείχνει αυτό;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαγκάη, στη μεγαλύτερη εξαγωγική έκθεση στην Κίνα, έγινε με μια διαφορετική στρατηγική από τις αντίστοιχες στο παρελθόν. Βασικό στοιχείο αποτέλεσε η ενίσχυση των επιχειρηματιών που επέλεξαν να αποδεχθούν την πρόσκληση συμμετοχής στην αποστολή και να έρθουν με ίδιους πόρους στη Σαγκάη. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού σχεδίασε το ταξίδι, η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων συντόνισε τη διοργάνωση, το Enterprise Greece επιμελήθηκε το επιχειρηματικό forum και τις Β2Β συναντήσεις, η Πρεσβεία στο Πεκίνο σχεδίασε το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Γ. Προξενείο στη Σαγκάη προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία για την εξασφάλιση στοχευμένων ραντεβού για τους επιχειρηματίες.

Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα roadshow των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα, στο οποίο ο πρωθυπουργός έπαιξε τον ρόλο του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αναζήτησή τους για συνεργασίες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: 315 επικυρωμένα ραντεβού μεταξύ 62 ελληνικών επιχειρήσεων με 132 κινεζικές. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που Έλληνας πρωθυπουργός αγκαλιάζει τον ιδιωτικό τομέα και τον εκπροσωπεί με έναν τέτοιο συμβολισμό, που επικυρώνει τη συνολική πολιτική στρατηγική εξωστρέφειας της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Απρίλιο ο Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να βρεθεί ξανά στην Κίνα, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία «17+1». Τί να περιμένουμε απ' αυτή τη συστηματική εμβάθυνση της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών επίσημη συνάντηση με την εκπρόσωπο της Κίνας στην «Πρωτοβουλία 17+1», στην οποία η συμμετοχή της Ελλάδας χαρακτηρίστηκε από την ίδια ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της συνεργασίας αυτής. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει 12 χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ την περιοχή που εκπροσωπούν αγκαλιάζουν τρεις θάλασσες: η Βαλτική, η Αδριατική και η Μαύρη Θάλασσα. Επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή και είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλες ης συμμετέχουσες χώρες. Η χώρα μας έχει εξέχοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας. Θα προετοιμάσουμε μέχρι τον Απρίλιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τους θεματικούς τομείς ενδιαφέροντος μας στους οποίους θα δραστηριοποιηθούμε περαιτέρω. Τομείς, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, η διασυνδεσιμότητα, οι μεταφορές και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η περιβαλλοντική τεχνολογία, μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μία από ης αποστροφές της ομιλίας του στη Σαγκάη ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει στην Κίνα πάνω από 50 δισ. ευρώ, θέλοντας προφανώς να αναδείξει το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών. Στην ουσία ήταν ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι πρέπει να αρχίσει να κλείνει αυτό το χάσμα, σωστά;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ναυτοσύνη αποτέλεσε για την Ελλάδα ένα ιστορικό, κοινωνικό και πραγματικό δεδομένο, που την οδήγησε στις πιο καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της. Είναι τιμή για την Ελλάδα να έχουν επενδυθεί αυτά τα ιδιωτικά κεφάλαια από Έλληνες εφοπλιστές σε μια αναδυόμενη οικονομία σαν της Κίνας. Και είναι έντιμη η αποστροφή του πρωθυπουργού που ζητεί αμοιβαιότητα στην πρόθεση για επενδυτικά ανοίγματα από την Κίνα προς τη χώρα μας, είτε αυτά αφορούν μεγάλες επενδύσεις είτε το εμπορικό ισοζύγιο, που προϋποθέτει ένα φιλικό για ελληνικές εξαγωγές περιβάλλον από την Κίνα. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δώσει ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι η καλύτερη στιγμή στην ιστορία του τόπου. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμός του πρωθυπουργού που την προάγει με το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις.

15 Νοεμβρίου, 2019