Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη στον τ/σ MEGA και στους δημ/φους Ι. Χασαπόπουλο και Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Βούλγαρη (01.06.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Συναντήσατε τον ομόλογό σας στην Καβάλα, είχατε κάνει και πολύ δουλειά υποδομής. Συζητήσατε για αυτά που ονομάζουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, δηλαδή θέματα που δεν είναι στην ατζέντα των Υπουργών, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Για πείτε μας, λοιπόν, για αυτές τις επαφές.

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έτσι συμβαίνει πάντα όταν έχεις διάφορες με κάποιον, οι οποίες χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες: στις σημαντικές που μερικές φορές είναι ανυπέρβλητες κι αυτές που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Και νομίζω ότι βοηθάει πάρα πολύ να παίρνεις στα μικρά θέματα που μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και να δώσεις μία λύση και αυτό είναι προς όφελος της αντιμετώπισης τους: θέματα οικονομικής συνεργασίας ενεργειακά, επικοινωνιακά τουριστικά, και ταυτόχρονα να δημιουργείς ένα περιβάλλον, ένα χώρο μέσα στον οποίο να μπορεί να ανθίσει η διπλωματία σε ό,τι αφορά και τα πιο σημαντικά θέματα. Έτσι λοιπόν αυτό που κάναμε καιρό τώρα με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο αλλά και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους Τούρκους, είναι να αποτυπώσουμε κάποια θέματα που εκκρεμούν χρόνια τώρα, κάποια από αυτά ίσως και 17 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Φραγκογιάννη, να τα αριθμήσουμε αυτά;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι επτά θέματα τα οποία άπτονται της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δύο τεχνολογικά θέματα, ένα ενεργειακό, ένα τουριστικό, υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τρία με ναυτιλία, ένα με εκπαίδευση, ένα με κοινωνική ασφάλιση, ένα με υγεία και ένα με το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για παράδειγμα, θα μπορούμε να έχουμε ανταλλαγές τουριστών; Το τουριστικό τι αφορά, γιατί είναι σημαντικό;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το τουριστικό αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι Έλληνες πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία και ταυτόχρονα  οι Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται την Ελλάδα. Εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων δημιουργείς ένα περιβάλλον, έναν χώρο ένα κλίμα μέσα στο οποίο το καλό φέρνει καλό, μπορείς να συνεννοηθείς. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, και το επόμενο βήμα είναι να συζητήσεις και άλλα θέματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Πείτε μας, ο Τούρκος ομόλογός σας είχε θετική διάθεση, ήθελε δηλαδή να προχωρήσουν αυτά τα θέματα;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Υπήρξε μια πολύ καλή προετοιμασία και από τη δική τους και από τη δική μας πλευρά. Εμείς καταθέσαμε 15 θέματα πριν από τρεις μήνες, εκείνοι  κατέθεσαν οκτώ θέματα και τελευταία στιγμή προσθέσαμε και άλλα δύο. Αυτό το οποίο κάναμε ταυτόχρονα είναι να δημιουργήσουμε εσωτερικές ομάδες εργασίας μετά επιμέρους υπουργεία μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.  Και σε 16-17 μέρες θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων και μετά από ένα μήνα θα ξανασυναντηθούμε, ώστε ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο να το ολοκληρώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Είναι ωραίο να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε δύο χώρες και μάλιστα, ανάμεσα σε δύο χώρες που γειτνιάζουν. Μπορούμε, όμως, να προχωρήσουμε σε συνεργασία αν δεν ξεπεραστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. όταν η Τουρκία βγάζει συνέχεια πλοία, πλησιάζουν στο Καστελόριζο, όταν ο κύριος Τσαβούσογλου έδωσε μια συνέντευξη στο «Βήμα» όπου είπε ότι δεν συμφωνούν με την επέκταση της Ελλάδας σε 12 μίλια κλπ.); Μπορούν να προχωρήσουν όλα τα άλλα;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Έχω δύο απαντήσεις σε αυτό το θέμα: Το να επιλύσουμε ένα θέμα το οποίο χρονίζει στους Κήπους στον Έβρο και αφορά τον χώρο τον τελωνειακό και τη γέφυρα, γιατί απαραίτητα σχετίζεται με τα άλλα θέματα; Και πιο σημαντικά, αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει τα υπόλοιπα θέματα. Άρα λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν χώρο ο οποίος να βοηθήσει την εθνική και την σημαντική διπλωματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο τουριστικό, προϋποτίθεται η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών. Με δεδομένο ότι στη Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα εμβόλια, μερικά δεν έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να βρεθεί μια λύση, ένας κοινός τόπος;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων ως προς  τις μετακινήσεις στο θέμα του τουρισμού, λέω ότι υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι στην κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή και από τη δική μας και από την τουρκική πλευρά εξετάζουν το είδος των εμβολίων και τον τρόπο που θα γίνεται η αναγνώριση. Άρα αυτό το οποίο δημιουργούμε είναι την πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Και νομίζω ότι στις επόμενες 2-3 μέρες θα λυθούν τα επιμέρους θέματα του τρόπου της αναγνώρισης, του είδους των εμβολίων και του τρόπου εφαρμογής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μόνοι μας θα το λύσουμε ή θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρώπης;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Νομίζω ότι δεν θα ζητήσουμε την βοήθεια της Ευρώπης, νομίζω ότι οι δύο ομάδες ήδη κουβεντιάζουν αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν πιστεύει ότι όλα τα θέματα λύνονται με ένα ωραίο κλίμα και μια ωραία συνάντηση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι και η Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Ερντογάν με τον Μπάιντεν και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα τεθεί η ατζέντα με Τουρκία, η Τουρκία είχε, και έχει, την ανάγκη να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία αναγκαστικά, και ευτυχώς, έχει αλλάξει γήπεδο και πίστα. Μήπως καλλιεργείται μια παραπάνω προσδοκία ότι μπορούν να λυθούν και θέματα που έχουν τεθεί ανοικτά, όπως το casus belli και τα θέματα της μειονότητας και της αποστρατικοποίησης. Μήπως σηκώνουμε τον πήχη πολύ ψηλά;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία και πολύ δουλειά. Το είπε ξεκάθαρα ο κύριος Δένδιας χθες ότι έχουμε τις διαφορές μας αλλά το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, να έχουμε ανοιχτές γέφυρες σε πολλά επίπεδα και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορέσουμε τελικά να συνεννοηθούμε. Η Τουρκία είναι ο γείτονας μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Και αυτό θέλουν και εκείνοι. Όλα αυτά τα οποία αναφέρατε έχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας και ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε προσδοκίες τις οποίες θα  προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε. Και δεν είναι μόνο οι δικές μας προσδοκίες είναι και οι δικές τους προσδοκίες. Είναι τα δικά τους σχέδια και τα δικά μας σχέδια. Και αυτό το οποίο κάνουμε στην οικονομική διπλωματία είναι ένα πλαίσιο, μια θερμοκοιτίδα μέσα στην οποία να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον και για τα άλλα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω και για την Αστυπάλαια. Δώστε μας ένα κλίμα, ξέρουμε ότι ετοιμάζετε μια μεγάλη εκδήλωση στο νησί όπου θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός. Τι γίνεται εκεί;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το πρόγραμμα της πράσινης Αστυπάλαιας μπαίνει σε εφαρμογή. Πρόκειται να πάμε να δείξουμε τι έχει γίνει. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα κρατήσει πέντε χρόνια άρα πρόκειται για τα εγκαίνια του. Οι 4 πυλώνες είναι ηλεκτροκίνηση και φορτιστές, η κατάσταση των Diesel γεννητριών με υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, οι συγκοινωνίες à la carte δηλαδή θα μπορείς να καλείς στο λεωφορείο 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο που είσαι για να σε πάει στο σημείο που θέλεις να πας και τέλος η αυτόνομη οδήγηση.

Αύριο λοιπόν πρόκειται να πάμε στην Αστυπάλαια μαζί με τον πρωθυπουργό και να γίνουν τα εγκαίνια αυτού του προγράμματος. Θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους υπουργούς και καλεσμένους μας τι πρόοδο έχουμε κάνει στο 7μήνο που πέρασε και τι μέλλει να γίνει.

Είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει πάρει την προσοχή του κόσμου σε όλο τον πλανήτη και η δική μου έκφραση με την οποία το περιγράφω είναι “μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον, σήμερα”. Και με αυτόν τον τρόπο με ένα μικρό πρόγραμμα καταξιώνεται η Ελλάδα σαν ένας τόπος που μπορεί κανείς να επενδύσει να συνομιλήσει να συνεννοηθεί και να βρει ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορεί να υλοποιήσει τα πλάνα και τα σχέδια του.

Η μεγαλύτερη δυσκολία αυτού του προγράμματος είναι ο συντονισμός πέντε υπουργείων, του Δήμου Αστυπάλαιας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μιας κολοσσιαίας εταιρίας. Είμαστε συνηθισμένοι στο Υπουργείο Εξωτερικών να συντονίζουμε. Ξέρετε δεν είμαστε εμείς παραγωγικό υπουργείο. Πολύ από τη δουλειά στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας έγινε από το Υπουργείο Ενέργειας, από το Υπουργείο Υποδομών, από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Άρα, λοιπόν, εμείς συντονίζουμε την προσπάθεια προκείμενου να καταλήξουμε σε [αποτελέσματα].

1 Ιουνίου, 2021