Συνέντευξη Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στην ε/φ POLITICAL (11.12.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας κάνετε τώρα που τελειώνει η χρονιά έναν απολογισμό για την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας; Πόσο ελκυστική έγινε η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός; Οι εξαγωγές μας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας και αποτυπώνει το όραμα της κυβέρνησης που ενέταξε την μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ κατά τους τελευταίους 22 μήνες. Τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει σε αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας και αποσυντονισμού του διεθνούς οικονομικού κλίματος, μεταφράζονται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των ξένων επενδύσεων και σε θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα 32,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29%. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ταυτόχρονα, το Enterprise Greece οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) ενώ προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 24 μεγάλες επενδύσεις ύψους 4,8 δις ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 3.335 θέσεις εργασίας.

Όσο για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, είναι πλέον γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο κομμάτι του “Repositioning Greece” και έχει εγκαταλειφθεί το εχθρικό επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται παντού ως αξιόπιστος συνομιλητής και ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Αυτό έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες έρευνες, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Σε ποσοστό δε 75%, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη τριετία. Και άλλωστε η ελληνική οικονομία έχει ήδη λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης διεθνώς, μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις των Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για θετική ατζέντα θεμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι περιλαμβάνεται σε αυτήν;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η θετική ατζέντα με την Τουρκία αφορά την ενεργό προώθηση διμερών οικονομικών σχέσεων που μόνο αμοιβαία επωφελείς μπορεί να είναι, χωρίς να αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Είναι μια συμφωνία χαμηλής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών που ανεξαρτήτως των προβλημάτων τους σε θέματα γεωπολιτικής, είναι γείτονες που οφείλουν να ενεργούν για το καλό των λαών τους χωρίς να κόβουν όλες τις γέφυρες επικοινωνίας. Η θετική αυτή ατζέντα αναπτύσσεται γύρω από τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός. Για τις επιμέρους θεματικές έχουν τεθεί σε λειτουργία επιτροπές που επεξεργάζονται τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία. Ενδεικτικά, αναφέρω την πιο πρόσφατη σύγκληση της επιτροπής για τις οδικές μεταφορές, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, στην οποία έγινε ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και εξετάστηκαν ζητήματα διευκολύνσεων στη διακίνηση αγαθών με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η ενεργειακή κρίση ή βλέπετε να κοπάζει και έτσι να μπορέσουν και πάλι να γίνουν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ενέργεια αποτελεί πλέον έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες της οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως. Οι τιμές της ενέργειας από τις αρχές του φθινοπώρου αυξήθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Η παραμικρή αύξηση, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και τα αποτελέσματα στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου, εμποδίζει τις ζωές των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας. Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση με τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, προχώρησε άμεσα σε παρεμβάσεις. Στήριξε τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και φυσικό αέριο, αγγίζει τα 680 εκ. ευρώ.

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε πια ξεφύγει από τον τρόπο προμήθειας φυσικού αερίου, από τους παραδοσιακούς προμηθευτές. Η πατρίδα μας μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε τον αγωγό TAP που φέρνει το αζέρικο αέριο. Έχουμε τον αγωγό IGB που συνδέει τον TAP με τη Βουλγαρία και με την υπόλοιπη Βαλκανική. Και φυσικά, έχουμε το FSRU το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε φυσικό αέριο από χώρες που το προμηθεύονται υγροποιημένο, από την Αλγερία, από το Κατάρ, από την Αμερική, από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο. Είμαστε πλέον ενεργειακός κόμβος και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο κοπάζει τις ανησυχίες μας αλλά και διευρύνει τις προοπτικές μας για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Λιβύη είναι μια χώρα που προσπαθεί να ξαναγεννηθεί μετά από πολλές περιπέτειες. Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Ελλάδας;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη είναι ενεργός και αισθητή. Και επιπλέον διαθέτει μεγάλη δυναμική.  Αυτό φάνηκε από τις 5 επισκέψεις στη Λιβύη, μέσα στο 2021, από το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στην Βεγγάζη, από τη συμμετοχή στη σύνοδο Libyan Stability Initiative που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λιβυκής κυβέρνησης και πιο πρόσφατα, από τη συμμετοχή στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται ειλικρινά για τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ευημερία της Λιβύης, μιας χώρας γείτονα, η οποία διανύει μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Σε αυτή την περίοδο, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, πολιτικά και οικονομικά. Στο κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας που με αφορά και πιο άμεσα, η ανασυγκρότηση της Λιβύης και η ανοικοδόμηση των υποδομών της, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές δραστηριοποίησής μας, στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων, των φαρμάκων και φυσικά των κατασκευών.  

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα  και προσβλέπουμε στη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, από τις οποίες θα αναδειχθεί ένα κυβερνητικό σχήμα με νομιμοποίηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι στον τομέα ευθύνης σας για το 2022; Πόσο η οικονομική διπλωματία μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στον απόηχο μιας πρωτοφανούς δοκιμασίας για την παγκόσμια κοινότητα, την πανδημία της COVID-19, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Στην εξέλιξη αυτή, ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας και ο εξωστρεφής πλέον προσανατολισμός της εθνικής οικονομικής πολιτικής μας υπήρξε καθοριστικός. Η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική οικονομία στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, οφείλεται εν μέρει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύσαμε με νέα εργαλεία. Κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες, οι εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αυξήθηκαν κατά 19,0% (ήτοι €3.743,5 εκ) συγκριτικά με το 2020 και ανήλθαν σε €23.495,5 εκ.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας καθιστά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.  Φιλοδοξία μας είναι η αύξηση των Ξένων Αμέσων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ έως το 2023 από 1,8% το 2019 καθώς και η αύξηση των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023 - από 37% το 2019. Και οι φιλοδοξίες μας είναι ρεαλιστικές και εφικτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναχωρείτε για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ το οποίο είναι στοχευμένο σε δυο προορισμούς την Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο. Ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού; Θα δούμε σύντομα και άλλες επενδύσεις σαν αυτές της Microsoft,  της Amazon και της Pfizer;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριος στόχος της επίσκεψής μου είναι οι δια ζώσης συναντήσεις και επαφές με 6 τουλάχιστον μεγάλες εταιρείες από την Αμερική που δυνητικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να επιβεβαιώσω στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την παρουσία μου εκεί και με τη θεσμική μου ιδιότητα ότι: α) υπάρχει μια κυβέρνηση/αξιόπιστος συνομιλητής,  προσανατολισμένη και φιλόξενη απέναντι στις ξένες επενδύσεις, β) υπάρχουν τα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουν την ελληνική γραφειοκρατία και γ) υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο που θα στηρίξει την επιλογή τους.

Όπως επισημάναμε και σε πρόσφατο άρθρο που συνυπογράφουμε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστο Δήμα, με τον οποίο ταξιδεύουμε μαζί στις ΗΠΑ, στόχος της επίσκεψής μας είναι να οικοδομήσουμε μια γέφυρα που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, για σημαντικές συνέργειες και υλοποίηση καινοτόμων έργων με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

11 Δεκεμβρίου, 2021