ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχάς, θα θέλαμε να αρχίσουμε αυτήν την συνέντευξη με μια αξιολόγηση από την πλευρά σας των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αυστραλίας. Σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκονται αυτή την περίοδο και αν υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας πρόβλεψη ή σχέδιο για την ενδυνάμωση της οικονομικής διμερούς συνεργασίας; (Ίσως σε αυτό το σημείο να διαδραματίσει ρόλο και η σύναψη συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που είναι πάγιο αίτημα της ομογένειας).
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με την Αυστραλία είναι άριστο και παρά τη γεωγραφική απόσταση των δύο χωρών, τα αισθήματα φιλίας και η ψυχική εγγύτητα των δύο λαών και της πολιτικής ηγεσίας τους, είναι δεδομένη. Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας. Και δεν σας κρύβω ότι είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών μας συναλλαγών είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η υπό διαπραγμάτευση διμερής συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η ευτυχής κατάληξη της οποίας σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις.
Τα μηνύματα πάντως είναι ήδη ενθαρρυντικά. Ως αποτέλεσμα και των δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας, όπως αυτές καταγράφονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που εγκαινιάσαμε το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστραλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και ανήλθαν στα €118,4 εκ (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Και οι προσπάθειες συνεχίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις περασμένες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα η επικεφαλής διαπραγματεύτρια ελευθέρου εμπορίου της Αυστραλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άλισον Μπάροους. Τι πεδία συνεργασίας αναζητήθηκαν στις συναντήσεις και συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας είναι κομβικής σημασίας και στοχεύουν στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και των επενδύσεων. Η επίτευξη δε μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, στο πλαίσιο πάντα των κοινών αξιών και αρχών που διέπουν αμφότερα μέρη, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Αυστραλία.
Για την ιστορία οι εν λόγω διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα γύροι, με πλέον πρόσφατο το διαπραγματευτικό γύρο του Φεβρουαρίου του 2022. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική, με οκτώ κεφάλαια ή υπο-κεφάλαια να έχουν προσωρινά κλείσει.
Η συνάντηση με τον ελληνικής καταγωγής Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Σπύρου και την επικεφαλής διαπραγματεύτρια κα Burrows διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, δεδομένης και της εξαιρετικής και πολύ ιδιαίτερης, λόγω της ελληνικής ομογένειας, σχέσης της χώρας μας με την Αυστραλία. Η κα Burrows μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων ενόψει και της προετοιμασίας του επόμενου γύρου. Από πλευράς μου έθεσα ευαίσθητο ζήτημα προστασίας εμβληματικών ελληνικών ΠΟΠ (φέτα κυρίως), στα οποία η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί και στη μελλοντική συμφωνία. Αυστραλιανή πλευρά έθιξε πρωτίστως ζήτημα περιορισμένης πρόσβασης σε ευρωπαϊκή αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φραγκογιάννη, ένα σημαντικό ζήτημα για τους αναγνώστες μας, την παροικία της Αυστραλίας, αποτελούν διαχρονικά οι σχέσεις με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας. Θα ήθελα αφενός ένα σχόλιο για αυτό το θέμα και κατά δεύτερον πως επηρεάζονται οι οικονομικές συνεργασίες που έχουν οι δύο χώρες από την ακραία ρητορική;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αναμφίβολα, διανύουμε μια τεταμένη περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ενόψει μάλιστα και μιας εκλογικής χρονιάς – το 2023 - και για τις δύο χώρες, τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση της έντασης και αντιθέτως στηρίζουμε με συνέπεια και έμπρακτα τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στόχος μας είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και προς αυτή κατεύθυνση κινούμαστε σε όλες μας τις ενέργειες. Ταυτόχρονα φυσικά, δεν κάνουμε την παραμικρή έκπτωση σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.
Όσον αφορά τις οικονομικές μας σχέσεις με την Τουρκία, ο ίδιος ηγούμαι, από την ελληνική πλευρά, της πρωτοβουλίας της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας. Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας να θεσμοθετήσουμε τη συστηματική και μεθοδευμένη συνεργασία σε σειρά θεμάτων οικονομικής φύσης (εμπόριο, μεταφορές/συγκοινωνίες, ενέργεια, εκπαίδευση, τουρισμός, αλλά και τα κρίσιμα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος), που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρουν και στις δύο πλευρές. Διατηρώ λοιπόν την πίστη και την αισιοδοξία μου ότι η Θετική Ατζέντα θα επανενεργοποιηθεί σύντομα, προς όφελος των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία συνολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκυθεί εταιρείες - κολοσσοί όπως οι: Microsoft, Volkswagen, Pfizer αλλά και μικρότερες όπως η αυστραλιανών συμφερόντων Gundari στην Φολέγανδρο. Τι προοπτικές υπάρχουν για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις και ποιοι είναι οι στόχοι για το πρώτο εξάμηνο του 2023;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όπως ακριβώς το λέτε, η προσέλκυση επενδύσεων αποτέλεσε εξαρχής και συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, άμεσα συνυφασμένη με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της. Ταυτόχρονα, αποτελεί και βασικό στόχο της Οικονομικής Διπλωματίας. Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πολιτική μας στην προσέλκυση επενδύσεων αποδίδει.
Μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων, έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. στο pipeline για να εγκριθούν. Οι επενδύσεις αυτές μεταφράζονται σε περίπου 4.500 θέσεις εργασίας για τη χώρα!
Η αξία των ακαθάριστων ΑΞΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχονται στα 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86% των ξένων επενδύσεων του 2021, και οι προοπτικές είναι ευοίωνες και για το επόμενο έτος.
Στις επενδύσεις αυτές συγκαταλέγονται και σημαντικές επενδύσεις από την Αυστραλία. Πέραν της τουριστικής επένδυσης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gundari» στη Φολέγανδρο, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, υπάρχει ενδιαφέρον και για ανάπτυξη τουριστικής μονάδας στην Ιθάκη.
Έντονη δραστηριότητα αλλά και ενδιαφέρον καταγράφεται και σε άλλους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να υπενθυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η τεράστια επένδυση του αυστραλιανού fund Macquarie, η εξαγορά ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα η Macquarie, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα κατά το επόμενο διάστημα, στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυση και στην υλοποίηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας;
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια πολύ σημαντική επισήμανση όσον αφορά την προέλκυση επενδύσεων. Γιατί το μυστικό στην επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης να φέρει όλους αυτούς τους παγκόσμιους κολοσσούς στην Ελλάδα, είναι ακριβώς ότι δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Είναι το τρίπτυχο: πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το τρίπτυχο κατέστησε τη χώρα αξιόπιστο συνομιλητή και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Και προφανώς αυτό έγινε με σκληρή δουλειά, με συνεχή και συνεπή προσπάθεια, με σχέδιο και με όραμα.
Ευελπιστώ ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή και στα μεγέθη της οικονομίας αλλά και στην ισχυρή παρουσία και φωνή της Ελλάδας σήμερα στη διεθνή σκηνή, αναγνωρίζονται από τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα φανεί στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, κατά την προγραμματισμένη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Πρόκειται για ακόμα ένα σημάδι πολιτικής σταθερότητας, που επιβεβαιώνει τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, του αξιόπιστου συνομιλητή και εταίρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνοντας αυτήν την συνέντευξη θα ήθελα να στείλετε και ένα μήνυμα στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας, η οποία «διψά» να διαβάζει νέα από την Ελλάδα και χαίρεται με την πρόοδο που συντελείται στην χώρα μας
Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, όπου ο σύγχρονος κόσμος μας δοκιμάζεται πολλαπλώς, θα ήθελα να στείλω, από την Ελλάδα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς το λαό της Αυστραλίας συνολικά και τους Έλληνες της Αυστραλίας ειδικότερα. Το success story της Ελλάδας, η μεταμόρφωση της χώρας κατά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, εν μέσω διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι μέσα σε κάθε κρίση κρύβεται και τουλάχιστον μία ευκαιρία. Είμαι ικανοποιημένος και υπερήφανος που μπορέσαμε, ως κυβέρνηση, να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, προς όφελος της χώρας μας, των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα αλλά και των Ελλήνων απανταχού, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμους πρεσβευτές της χώρας. Μπορείτε πλέον κι εσείς να είστε και να νιώθετε υπερήφανοι για τη σύγχρονη Ελλάδα και να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία επιθυμεί και επιδιώκει κάθε δυνατή ενίσχυση των δεσμών μας.
24 Νοεμβρίου, 2022