Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη Μεσόγειο;
Δ. Κούρκουλας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο, στο σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, αλλά έχει και κρίσιμη θέση ως μέλος της ΕΕ, η οποία συνορεύει με τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα ήταν πάντα από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και θα συνεχίσει να είναι, γιατί ό,τι συμβεί στη Μεσόγειο, θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαπραγματευθεί το ρόλο της στην Ευρώπη μετά από τα χρόνια της κρίσης;
Δ. Κούρκουλας: Είναι πλέον προφανές ότι η κρίση δεν ήταν αποκλειστικά ελληνική, αλλά κρίση του ευρώ. Γι’ αυτό και τώρα η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει λύση, μέσω της ενδυνάμωσης των θεσμών της ευρωζώνης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις. Η χώρα μου υπέφερε, τώρα όμως είναι πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση. Χάσαμε το 20% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι υψηλή. Όμως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, οι εξαγωγές μας είναι δυναμικές και αυξάνονται και ο τουρισμός αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ. Υπάρχουν επομένως θετικά σημάδια και όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς, κάνοντας την οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Δημοσιογράφος: Στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ πιέζει για ανάπτυξη, ενώ στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ επιμένει στη λιτότητα. Η Ελλάδα που τοποθετείται;
Δ. Κούρκουλας:: Ειδικά μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών κρατών να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, γιατί δε μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με συσσώρευση ελλειμμάτων. Από την άλλη, όμως, δε μπορείς να επιτύχεις τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς ανάπτυξη. Χρειάζεται επομένως να βρεθεί μια ισορροπία. Η ΕΕ χρειάζεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τη γαλλική κυβέρνηση ως προς την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και ειδικά την ανεργία των νέων.
Δημοσιογράφος: Ως προς την ανάπτυξη, έχετε σχέδια για το μέλλον;
Δ. Κούρκουλας: Ελπίζουμε ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα μας θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του χρόνου, αυτό όμως εξαρτάται και από το οικονομικό κλίμα στις άλλες χώρες τις ευρωζώνης που είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι μας. Επιταχύνουμε επίσης το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα μέτρα θα μας οδηγήσουν από του χρόνου στην ανάπτυξη.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γενική στάση του κόσμου στην Ελλάδα μετά από τη δύσκολη περυσινή χρονιά;Δ. Κούρκουλας: Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν δείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Η ζωή τους έχει επηρεαστεί σε βάθος, όμως έχουν δείξει υπομονή και ωριμότητα. Τώρα περιμένουν να δουν φως στην άκρη του τούνελ. Έχουν μάθει από τα λάθη τους και δεν επιθυμούν να τα επαναλάβουν. Αναδιοργανώνουμε το δημόσιο τομέα, καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, παίρνουμε μέτρα για τη διαφθορά, δημιουργούμε ευνοϊκότερο κλίμα για τις επιχειρήσεις. Ήδη, σε αυτό έχει σημειωθεί πρόοδος και οι επενδυτές θα επιστρέψουν.
22 Απριλίου, 2013