Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το μήνυμά μας προς τον κ. Obeidi ήταν ένα σαφές μήνυμα, που επαναλάμβανε το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας: ότι απαιτούμε πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της βίας κατά του λιβυκού λαού. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, αυτό ήταν το πολύ ξεκάθαρο μήνυμά μας. Από τις συζητήσεις με τον κ. Obeidi μπορώ να πω ότι διαπιστώσαμε πως το καθεστώς στη Λιβύη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συζητήσουμε, ότι πρέπει να κινηθούμε, ότι πρέπει να αναζητήσουμε μία πολιτική λύση στην κρίση, και θα μπορούσα να πω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η αντίληψή τους περί πολιτικής λύσης;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Τις τελευταίες ημέρες είχαμε, επίσης, μία συνάντηση της Αφρικανικής Ένωσης στην Αδδίς Αμπέμπα, όπου συζητήθηκαν μερικές ιδέες. Πρώτα απ’ όλα, διακοπή των εχθροπραξιών, προστασία του άμαχου πληθυσμού, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Λίβυους πολίτες, και φυσικά πολιτικός διάλογος, προκειμένου να δούμε ποιο είδος μέτρων μετάβασης μπορεί να βρεθεί και ποιες πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για το μέλλον της Λιβύης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Obeidi σας μίλησε αναλυτικότερα για το είδος της μετάβασης και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουν;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι, νομίζω, νωρίς να μπούμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Για μία ακόμα φορά, ήταν, νομίζω, ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης, και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτή ήταν η προσέγγιση της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής διπλωματικής λύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι εξεγερθέντες στην ανατολική Λιβύη δεν επιθυμούν τίποτε άλλο παρά την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, ενδεχομένως την απομάκρυνσή του από την χώρα, την απομάκρυνση της οικογένειάς του από την εξουσία και τη μετάβαση στη δημοκρατία. Αυτό είναι το μοναδικό που επιθυμούν να συζητήσουν από άποψη πολιτικής ουσίας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό είναι αλήθεια και είναι γνωστό, αλλά, θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ή, ενδεχομένως, για την τελική συμφωνία ή λύση. Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα. Νομίζω, όμως, ότι είναι σημαντικό πως έχουμε αυτό το δεδομένο, ότι και το καθεστώς στη Λιβύη αρχίζει να σκέφτεται μία τέτοια πολιτική διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες στη χώρα αυτή ότι ο γιός του συνταγματάρχη Καντάφι προτείνει μία μετάβαση, στο πλαίσιο της οποίος ο ίδιος αναλαμβάνει την πορεία της χώρας προς τη δημοκρατία. Κατανοώ ότι δεν θέλετε να εισέλθετε σε λεπτομέρειες, είναι όμως αυτό κάτι, το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες που είχατε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπάρχουν πολλά πράγματα που συζητούνται, μπορώ όμως να σας πω πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό δεν ήταν από τα θέματα της συζήτησής μας με τον Λίβυο απεσταλμένο κ. Obeidi.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκομίσατε, όμως, την εντύπωση ότι κατανοούν πως τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν; Ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος πολιτικής αλλαγής;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό είναι, νομίζω, το σημαντικότερο και πιο πολύτιμο μήνυμα που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση, ότι και το καθεστώς στη Λιβύη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει πολιτική λύση
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ήταν ελληνική πρωτοβουλία η πραγματοποίηση αυτής της πολιτικής συζήτησης. Διαβουλευθήκατε με τα άλλα μέλη της συμμαχίας που εφαρμόζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως η Γαλλία και η Βρετανία;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Φυσικά, διαβουλευθήκαμε πριν τη συνάντηση με τον κ. Obeidi. Ενημέρωσα μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων ομολόγων μου, αλλά και άλλων χωρών, εκτός Ευρώπης, που συμμετέχουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στη Λιβύη. Είναι απολύτως φυσικό να είμαστε σε επαφή με τους εταίρους και συμμάχους μας, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί τους τα επόμενα βήματα. Σήμερα το πρωί είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον William Hague και άλλους ομολόγους μου. Θα συνεχίσω να βρίσκομαι σε επαφή μαζί τους, συζητώντας και εξετάζοντας τα επόμενα βήματα, καθώς και ορισμένες περεταίρω ιδέες και προτάσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά μπορεί να συμβάλλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι αυτά τα επόμενα βήματα;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το σημαντικό είναι ότι είχαμε αυτό το πρώτο βήμα και είδαμε πως το καθεστώς στη Λιβύη κατανοεί ότι πρέπει να κινηθεί. Το σημαντικότερο τώρα είναι να βρούμε τους απαραίτητους τρόπους για να φέρουμε στο τραπέζι αντιπροσώπους του καθεστώτος και αντιπροσώπους του εθνικού συμβουλίου, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα δούμε ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εν τω μεταξύ, νομίζετε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, υπό την εντολή του ΟΗΕ;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όσο διάστημα δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει κάποια σημαντική κίνηση, νομίζω ότι η ενότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι αρραγής.
4 Απριλίου, 2011