Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο (26.05.2024)

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο (26.05.2024)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας κυριακάτικα και λίγο πριν αναχωρήσετε για ένα ακόμη ταξίδι Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα ξεκινήσω από αυτό το τελευταίο που συζητήσαμε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Παλαιστίνη χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται να υπάρχει και συνάντηση με την ισραηλινή πλευρά.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Εγώ, κ. Παυλόπουλε, θέλω να είμαι σαφής. Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζω φανατικά τη μία πλευρά δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης. Εγώ άκουσα, θέλω να σας πω, με έκπληξη τα όσα είπε ο κύριος Κασσελάκης σχετικά με τη Χαμάς. Όπως επίσης άκουσα με έκπληξη τα όσα είπε και ο κύριος Σπηλιωτόπουλος διερμηνεύοντας τον αρχηγό του. Ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ προ ολίγου ο κ. Σπηλιωτόπουλος μας είπε ότι ναι, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν ακραίοι τρομοκράτες και ολιγότερο ακραίοι τρομοκράτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξτρεμιστές και μη εξτρεμιστές...

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, θα είμαι σαφής. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση. Τελεία. Δεν μπορεί να υπάρχει διαβάθμιση της τρομοκρατίας. Ή χαρακτηρίζεσαι τρομοκράτης ή δεν  χαρακτηρίζεσαι. Η λογική του ότι μπαίνω σε ένα συλλογικό υποκείμενο που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και προσπαθώ να διαχωρίσω τους εξτρεμιστές από τους ολιγότερο εξτρεμιστές, εμένα δεν με εκφράζει. Και θέλω να σας πω και το εξής: οι ολιγότερο εξτρεμιστές της Χαμάς δεν αποδέχονται το ενδεχόμενο όλων όσων συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη και όσων προέκυψαν την 7η Οκτωβρίου; Εγώ δεν είπα προφανώς ότι για τη σημερινή κατάσταση υπάρχει μία απόλυτη ευθύνη.  

Αυτό που θέλω να σας πω και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι κοινή μας κατανόηση και εύχομαι ο κ. Κασσελάκης, προσερχόμενος στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ, να το τονίσει ιδιαιτέρως, είναι ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Ο παλαιστινιακός λαός δίνει μια πραγματική μάχη για την επιβίωση και την αναγνώρισή του, για την υπόστασή του εδώ και δεκαετίες. Αυτό δεν εκφράζεται από τη Χαμάς και δεν μπορεί να εκφράζεται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν φτάσει 40 χιλιάδες τα θύματα, κ. Υπουργέ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η δική μας προσπάθεια - και όπως σωστά είπε και ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως σε λίγες ώρες ταξιδεύω για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούμε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών της ευρύτερης περιοχής της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την ειρηνευτική λύση. Είχα τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών προ ολίγων ημερών. Εκείνο το οποίο πρέπει να αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πράγματι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει μια πολιτική λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού, προβάλλοντας το όραμα για τον παλαιστινιακό λαό, που δεν μπορεί να είναι άλλο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ζητάει η Χάγη. Καλά το ζητάει;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα σας πω αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Νετανιάχου να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή σας…

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Η επόμενη μέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η λύση που προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και βεβαίως η πρωτεύουσα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τα σύνορα προ του 1967. Από την άλλη πλευρά, να είμαστε σαφείς ότι η επόμενη μέρα του παλαιστινιακού λαού, του παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί, δηλαδή, επ΄ ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα ελληνοτουρκικά, κύριε Υπουργέ, διότι τις τελευταίες τρεις, τέσσερις ημέρες έχουμε καταγράψει δύο εξελίξεις. Η μία είναι η αιφνιδιαστική απόφαση του κυρίου Ερντογάν να πάρει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του την απόφαση για την κήρυξη πολέμου ή επιστράτευσης στην Τουρκία, που έχει προκαλέσει πάμπολλες συζητήσεις και πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πολλές αντιστάσεις στο εσωτερικό του Υπουργικού του Συμβουλίου. Άρα, λοιπόν, το ερώτημα είναι γιατί ξαφνικά ο Ερντογάν αποφασίζει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην Τουρκία που θα μπορεί να κηρύξει τη χώρα του σε πόλεμο ή να κηρύξει πόλεμο σε μία άλλη χώρα. Και το δεύτερο είναι τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακοινώσει δικά της θαλάσσια πάρκα στην περιοχή του Αιγαίου, σε απάντηση προφανώς προς την ελληνική πρωτοβουλία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να πω το εξής: η Τουρκία έχει μια δικιά της πολιτική, η οποία ανατρέχει δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πάντοτε παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να αποκλίνουμε ποτέ από αυτό και νομίζω ότι είναι υποχρέωση κάθε ελληνικής πολιτείας, της εκάστοτε διπλωματίας να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε μία χώρα, η οποία έχει κερδίσει από αυτό, έχει αποκτήσει τεράστια διεθνή προβολή, έχει ένα αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε εκεί. Η Τουρκία θα κάνει τις κινήσεις, τις οποίες πρέπει να κάνει. Δεν αξιολογώ ότι η κίνηση του Τούρκου προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη γενικής επιστράτευσης είναι κάτι το οποίο ασκεί προφανώς άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Το παρακολουθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και η κήρυξη πολέμου. Δεν είναι επικίνδυνη η κίνηση αυτή, δεν είναι επικίνδυνη εξέλιξη;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν και συνταγματικά όρια και στην Τουρκία και η Τουρκία οφείλει να παρακολουθεί τα συνταγματικά όρια, τα οποία υπάρχουν στην εσωτερική έννομη τάξη. Άρα, σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας συλλογική θα είναι η απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε όμως, ότι η τελευταία απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αποφασίζει να πατάει μόνος του το κουμπί της κήρυξης του πολέμου, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο απομένει να το δούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι η εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων δεν είναι κάτι που επιδρά άμεσα σε εμάς. Σημασία, κύριε Παυλόπουλε, κύριε Παπαδημητρίου, είναι να μην πατιέται το κουμπί. Και όχι ποιος θα το πατήσει και υπό ποιες διαδικασίες. Εγώ είμαι πάρα πολύ σαφής στο εξής. Κάναμε μία επιλογή ο πρωθυπουργός και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού εγώ, ότι θα προχωρήσουμε σε μία απόπειρα μιας ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας. Για μας, ειρηνική συνύπαρξη, ξέρετε, δεν είναι απλώς αυτοσκοπός. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας. Η Ελλάδα μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο ισχυρότερο διπλωματικό σημείο που βρισκόταν ποτέ, πλην όμως εμείς είμαστε επί της αρχής υπέρ της ειρήνης στην περιοχή μας και με τον τρόπο αυτό έχουμε κερδίσει πολύ. Για δε τα θαλάσσια πάρκα εγώ θέλω να είμαι εξαιρετικά σαφής. Η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε ανήκει μέσα στη δική της κυριαρχία. Δεν μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στη δική της κυριαρχία. Αντιλαμβανόμαστε δύο πράγματα. Το πρώτο ότι δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς.

Και το δεύτερο, να το τονίσω για μία ακόμα φορά, ότι η ελληνική στρατηγική, η οποία αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση τον σχεδιασμό μας. Εμείς βρισκόμαστε σε μία πολύ μεγάλη οικογένεια που είναι η οικογένεια, η διεθνής οικογένεια, η οποία μάχεται για την επιβίωση του πλανήτη. Διοργανώσαμε ένα πολύ μεγάλο συνέδριο, στο οποίο συσπειρώθηκε σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των Θαλασσών και των Ωκεανών. Θα κάνουμε εκείνο, το οποίο επιβάλλεται και θα το κάνουμε, όχι επειδή προκύπτει από την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι περιβαλλοντικές μας πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με την άσκηση της δικής μας κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμία διαπραγμάτευση. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν καλύτερο πλανήτη και στην πραγματικότητα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας περιοχή είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ακούστηκαν διάφορες περιοχές, στις οποίες μπορεί η Τουρκία να εντοπίσει και να ανακοινώσει θαλάσσια πάρκα. Βόρεια της Κρήτης, πέρα από τα 6 μίλια, μπορεί η Τουρκία να ανακοινώσει θαλάσσιο πάρκο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι σαφής και είναι ότι δεν μπορεί. Επιπλέον θέλω να σας πω ότι δεν θα ήθελα να έρθω σε δύσκολη θέση να σχολιάσω δημοσιεύματα του Τύπου, διότι πρόκειται περί δημοσιευμάτων. Δεν πρόκειται για απόφαση. Καταλαβαίνετε προφανώς, ότι μπορεί μία εφημερίδα να έχει κάποιες πληροφορίες, αλλά εγώ δεν μπορώ να καλούμαι να σχολιάζω για το ζήτημα αυτό.

Εκείνο που θέλω να σας πω και θέλω να συγκρατήσετε είναι το εξής: η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται με βάση αρχές, δεν ετεροκαθορίζεται. Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μία εξωτερική πολιτική και μία χώρα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Και θέλω να σας πω ότι και εγώ, ως προϊστάμενος της ελληνικής διπλωματίας, έχω αυτή τη στιγμή την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πεδίο που, όχι μόνο ακουγόμαστε, αλλά νομίζω ότι η γνώμη μας μετράει πάρα πολύ στο διεθνές στερέωμα.

Και θέλω να σας πω ότι επειδή και πάλι θα επανέλθω στο ότι τα σύνθετα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο διαχείρισης με έναν απλοϊκό τρόπο. Καταλαβαίνετε ότι για να υπάρχει ισχυρή διπλωματία κύριε Παπαδημητρίου, θα πρέπει να χτίζεται μία συνολική ισχύς της χώρας. Η συνολική ισχύς της χώρας που επιτρέπει σε μένα ως Υπουργό Εξωτερικών, να μπορώ να πηγαίνω στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο και με την επομένη των ευρωεκλογών, με τις νέες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερείδεται, όχι μόνο στο γεγονός ότι εμείς ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, αλλά στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία τρέχει με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εθνική μας άμυνα έχει ενισχυθεί την τελευταία πενταετία, όπως δεν συνέβη επί δεκαετίες και έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει, όχι μόνο τη γνώση, αλλά έχει και την ικανότητα και τη βούληση να βρίσκεται στο εξωτερικό, να μπορεί να παρίσταται στα fora και να ασκεί σημαντική επιρροή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα Σκόπια τι θα κάνουμε; Συντρέχει λόγος, υπάρχει περιθώριο, θεωρείτε σκόπιμο να συνομιλήσετε με τον Σκοπιανό ομόλογό σας, με τον ομόλογό σας της Βορείου Μακεδονίας ή ακόμη είμαστε στη φάση που παρακολουθούμε πόσο εννοούν αυτή τη μεταστροφή;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς, όπως συμβαίνει σε όλα τα φαινόμενα εξωτερικής πολιτικής, θέλω να σας πω, ότι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Υπό τις συνθήκες, στις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα, είναι εντελώς αδύνατο να προβλέψεις τα μελλούμενα. Εκείνο το οποίο όμως οφείλεις να κάνεις ως συνετός πολιτικός, ως συνετός διαχειριστής, είναι να μπορείς να έχεις εκπονήσει όλα τα δυνατά σενάρια και να έχεις έτοιμες τις αντιδράσεις. Και νομίζω αυτό πράξαμε και όταν ακούσαμε όλοι να δίδει τον όρκο η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στο όνομα, το οποίο δεν ήταν το συνταγματικό της. Να σας πω το εξής. Κατ’ αρχάς, για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους. Κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ορκιστεί, πρωθυπουργός, δεν έχει ορκιστεί, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής.

Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτήν την στιγμή πολιτική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα υπάρξει η συγκρότηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Aμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή, βεβαίως θα προβούμε στα δέοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά μάλλον, ότι οποιαδήποτε διεθνής συνθήκη έχει και μια διαδικασία παρακολούθησης, θα το έλεγα εντός εισαγωγικών. Δηλαδή και τα δύο μέρη που συμφωνούν ή τα τρία μέρη που συμφωνούν, ο ένας ασκεί έλεγχο στον άλλον, προκειμένου να βλέπουμε στο μέλλον εάν τηρούνται τα δεδομένα της συμφωνίας. Το κάναμε εμείς αυτό απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής και είναι κατηγορηματικά ναι. Παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και θα μου επιτρέψετε για την κατανόηση και των ακροατών σας να προσπαθήσω να απλοποιήσουμε λιγάκι τη σύνθετη συμφωνία. Το πρώτο και βασικό είναι ότι πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια και αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από κανένα από τα μέρη. Άρα, ακόμη κι αν υπάρχει βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη συνθήκη, μονομερώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Δεύτερον, η Συμφωνία των Πρεσπών έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παραστάθηκε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αυτό της αποδίδει μια μεγαλύτερη διεθνή ισχύ.

Τρίτον, υπάρχει μία διαδικασία η οποία προβλέπεται εντός της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως κυρώθηκε, η οποία είναι διαδικασία επί παραβάσει. Δεν προβλέπεται σήμερα η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δεν το προβλέπει. Το άρθρο 19 δεν το προβλέπει αυτό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όχι. Προβλέπει ότι εκκινεί μία διαδικασία επί παραβάσει, η οποία έχει να κάνει με την αποστολή προς το μέρος, το οποίο παραβίασε τη συμφωνία μιας σχετικής επιστολής, ενδεχομένως, αλλά όχι αναγκαία, τη χρήση των καλών υπηρεσιών εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο τέλος της ημέρας μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Άρα, δεν πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία είναι μονομερώς καταγγελλόμενη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι και καθόλου εύκολη όπως καταλαβαίνουμε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε όμως, θέλω να είμαι σαφής. Εμείς είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ρωτάω ακριβώς, γιατί πριν από λίγες μέρες ο κύριος Γεωργιάδης δήλωσε ότι αν η Ελλάδα αναγκαστεί, θα καταγγείλει τη συμφωνία με βάση το άρθρο 19. Υπάρχει τέτοια διαδικασία; Μας λέτε όχι.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει μια σαφής διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία και είναι μία διαδικασία, η οποία οδηγεί εν τέλει στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν είναι μία μονομερής διαδικασία και είναι προφανές ότι αυτό λογίζεται ως μία διαδικασία σε περίπτωση παράβασης. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι το ακόλουθο. Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και είναι προβλήματα, τα οποία είναι τόσο πολιτικά, γεωπολιτικά, όσο και τεχνικά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα, τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά ήταν μια συμφωνία, η οποία τεχνικά νομικά είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν και για τον λόγο αυτό εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια.

Εντούτοις, είναι σαφέστατο, και το είχε πει ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής στην κύρωση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση. Γιατί; Όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια του κράτους. Γιατί είναι προφανές ότι, έχοντας διαμορφώσει το συγκεκριμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και έχοντας αυτήν τη στιγμή κυρώσει τη συμφωνία και μη δυνάμενοι να την τροποποιήσουμε μονομερώς, αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι το άλλο μέρος την εφαρμόζει με συνέπεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Εκλογές. Εδώ έχουν προσλάβει εθνικό πρόσημο οι ευρωεκλογές. Η καθημερινότητα του πολίτη, η ακρίβεια, η φέτα, το λάδι, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα, η κατάσταση της χώρας. Εχθές, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε μια οικονομική κατάσταση στη χώρα που δεν απέχει, δεν έχει ξεφύγει από την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι έτσι;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι έτσι στην περίπτωση, που χτυπάω ξύλο, επανερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Διότι αν αυτή τη στιγμή εφαρμοστεί το 10%, δεν σας λέω το 100%, σας λέω το 10% του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγούμεθα και πάλι στη χρεοκοπία. Διότι το απλούστερο όλων, είναι αυτή τη στιγμή να απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα. Να λέμε ότι θα δώσουμε μισθούς και συντάξεις επιπλέον, ότι θα μειώσουμε τις τιμές, ότι θα μηδενίσουμε τους φόρους. Στην πραγματικότητα, θα πάμε στη συνταγή εκείνη την προ του 2015, η οποία οδήγησε τη χώρα ένα βήμα έξω από την Ευρώπη. Και σήμερα η μεγάλη διακύβευση είναι πόσο πολύ θέλουμε να είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι στον πυρήνα της Ευρώπης σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να ζήσω καλά, κ. Υπουργέ; Αυτό σας λένε, ότι μας λέτε για τον πυρήνα της Ευρώπης, όμως η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι στον πάτο.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, θα έρθω και σε αυτό. Απλώς θέλω να διατύπωσω μία απλή πρόσκληση. Ο κάθε εκλογέας προσερχόμενος την επόμενη Κυριακή στις κάλπες να κάνει μία διανοητική άσκηση. Ποιος θα ήθελε να τον εκπροσωπήσει εκεί, όπου πλέον λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον. Εκεί όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Εθνική μας Άμυνα. Εκεί όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τη μετανάστευση. Αλλά ας κάνουμε αυτή την άσκηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο αυτό. Συμφωνούμε απολύτως. Και όλα τα κόμματα πρέπει να στείλουν τους καλύτερους. Συμφωνούμε απολύτως. Άλλο αυτό και άλλο αυτό το οποίο είπατε προηγουμένως. Ότι εάν έχουμε αλλαγή, ας πούμε, του πολιτικού σκηνικού, αυτό θα είναι επικίνδυνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπάρει τα ηνία. Κάποιος μπορεί να σας κατηγορήσει και ως κινδυνολογία ότι το λέτε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε να σας πω κάτι. Εγώ εκφράζω μία πολιτική άποψη και την εκφράζω επί τη βάση δεδομένων. Ξέρετε, η παρούσα κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μία εμμονή με τα δεδομένα. Και υπάρχει μια διαφοροποίηση, κύριε Παπαδημητρίου. Όταν κάνουμε μία αξιολογική κρίση, αυτό είναι στον καθένα να το κάνει. Εγώ μπορώ να χαρακτηρίζω καλό ή κακό κάτι, τυχαίο ή άτυχο. Εκείνο όμως, το οποίο δεν μπορούμε να διαφωνούμε είναι τα πραγματικά περιστατικά και τα πραγματικά περιστατικά είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Η Ελλάδα, λέω πάρα πολύ συγκεκριμένα, πολύ εφαρμοσμένα, είναι πρώτη σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, είναι πρώτη σε απομείωση ρυθμού στο χρέος, είναι πρώτη σε όλες τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην αύξησή τους. Δημιουργείται ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι εξαιρετικά καλό δημοσιονομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το νιώθει ο μέσος πολίτης;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι δεν νιώθει το μέρισμα ανάπτυξης, το οποίο θα έπρεπε. Και δεν το νιώθει διότι στην πραγματικότητα έχουμε μία συγκυρία, η οποία έχει προκύψει, η οποία είναι πρωτίστως διεθνής, η οποία δημιουργεί τεράστιες πληθωριστικές τάσεις. Πώς γίνεται η διαχείριση της κάθε πληθωριστικής τάσης; Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε οικονομολόγο με Νόμπελ, αρκεί να πάτε σε έναν φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Είναι με δύο τρόπους. Πρώτον, προσπαθώντας να διατηρήσεις ελεύθερη και ανόθευτη την αγορά και το δεύτερο, προσπαθώντας να ενισχύσεις το εισόδημα. Εμείς έχουμε ενισχύσει το εισόδημα όσο δεν είχε συμβεί ποτέ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με σειρά αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, με αποτέλεσμα σήμερα που μιλάμε να υπάρχει μια σημαντική αύξηση μισθού. Είναι επαρκής; Η απάντηση είναι όχι. Και είναι όχι, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση προς τα νοικοκυριά. Πρέπει περαιτέρω να ελεγχθεί και ο ανταγωνισμός, ο ελεύθερος, ο ανόθευτος ανταγωνισμός, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να λειτουργεί ο ανταγωνισμός επ’ ωφελεία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να πω τα εξής για τα πραγματικά. Διότι άκουσα πριν από λίγο ότι έχουμε ακραία τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με κάθε σεβασμό στην άποψη που διατυπώθηκε, να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στα τιμολόγια του 2019, όταν έχουν μεσολαβήσει μία πανδημία και δύο πόλεμοι. Δεύτερον, να πω το εξής, εγώ βλέπω με πολύ μεγάλη ανησυχία το ύφος του προεκλογικού αγώνα. Διότι το ένα ζήτημα είναι να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας, το οποίο με την πολιτική του ο καθένας θα προσπαθήσει να το λύσει και η υπεύθυνη κυβέρνηση θα προβεί σε εκείνα τα οποία προβαίνει. Και άλλο το ζήτημα να υπάρχει στρέβλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιφατικά.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όχι αντιφατικά. Αφήνω τη Χαμάς διότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο πράγμα, που δεν θέλω να το πιάσω, δημόσια. Θέλω όμως να πιάσω τα απλά πράγματα, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ακούσαμε τον κύριο Κασσελάκη να συγκρίνει τη συσκευασία της φέτας με το κιλό της φέτας. Αυτά τα πράγματα είναι «ασόβαρα». Δεύτερον, ακούσαμε σήμερα, άκουσα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ χθες, να αναφέρει ότι, επιτέλους, ο εισαγγελέας κινήθηκε και αυτή τη στιγμή αποδίδει ευθύνες για το ζήτημα των Τεμπών σε στελέχη της κυβέρνησης. Πρόκειται για ψεύδος και πρόκειται στην πραγματικότητα για μία προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών. Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα επιβάλλει ότι, οποτεδήποτε υπάρχει μία μήνυση, αμέσως διαβιβάζεται ο φάκελος χωρίς να υπάρχει καμία αξιολόγηση. Αυτό μετατράπηκε στο ότι αποδίδονται κατηγορίες.

Πριν από λίγες ημέρες άκουσα εγώ, και πραγματικά δεν ξέρω πώς να αντιδράσω σε αυτή την λαίλαπα παραπληροφόρησης, ότι εγώ συνέταξα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν και όρια στον προεκλογικό αγώνα και υπάρχουν και όρια τα οποία πρέπει να τα σεβόμεθα όλοι, διότι πέρα από την προεκλογική εκστρατεία υπάρχει και μία επόμενη μέρα και υπάρχει και μία δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε και ας έχουμε μία κοινή κατανόηση ότι μπορούμε να διαφωνούμε με όρους πολιτικού πολιτισμού, αλλά ως εκεί. Όχι με στρέβλωση, όχι με χειραγώγηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου, 2024