Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκπομπή του τ/σ MEGA «Live News» και στον δημ/φο Nίκο Ευαγγελάτο (15.05.2024)

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκπομπή του τ/σ MEGA «Live News» και στον δημ/φο Nίκο Ευαγγελάτο  (15.05.2024)Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καλησπέρα κύριε Ευαγγελάτε. Ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τιμή είναι δική μας και σας ευχαριστούμε. Και πραγματικά συνέπεσε να είναι και η συγκυρία τέτοια. Ξαφνικά μέσα σε μια βδομάδα να έχουν ανοίξει όλα τα γειτονικά μας θέματα. Να ξεκινήσω από την Τουρκία. Να ζητήσω πρώτα απ’ όλα την αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ότι ήταν μία επίσκεψη, η οποία κεφαλαιοποίησε το καλό και ειλικρινές κλίμα το οποίο υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Νομίζω είναι σημαντικό αφενός να μπορούμε να συζητάμε θέματα τα οποία είναι αμοιβαίως επωφελή, όπως είναι τα κομμάτια της θετικής ατζέντας, με συμφωνίες οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσθετη αξία για τις δύο χώρες, αλλά και για τους πολίτες των δύο χωρών. Και από την άλλη πλευρά, νομίζω είναι ένα κέρδος το γεγονός ότι μπορούμε να συζητούμε ακόμη και για θέματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα ή θέματα για τα οποία διαφωνούμε, χωρίς εντούτοις να προκαλούμε εντάσεις και διαφωνίες. Νομίζω περνάμε σε μία φάση της ελληνοτουρκικής σχέσης, όπου θα έχουμε μία κανονική σχέση, μια σχέση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία κανονικοποίηση της διαφοράς μας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μία έστω κανονικοποίηση της διαφοράς μας. Ξέρετε, κύριε Ευαγγελάτε, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να έχουμε μια απόλυτη σύγκλιση. Για να είμαι ειλικρινής, με καμία χώρα δεν έχουμε απόλυτη σύγκλιση, ακόμα και με τις χώρες, οι οποίες είναι εξαιρετικά φίλες και συμμαχικές. Από την άλλη πλευρά, με την Τουρκία υπάρχουν τα ιστορικά βάρη που όλοι γνωρίζουμε. Νομίζω κάναμε μία βασική προεπιλογή, ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Εγώ είμαι εκ φύσεως πολύ διαβουλευτικός άνθρωπος. Θεωρώ ότι όταν κάθεσαι στο τραπέζι μπορείς να βρεις λύση και για τα σύνθετα. Μέχρι στιγμής έχουμε πάει βήμα-βήμα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν έχουμε την αυταπάτη να θεωρούμε ότι μέσα σε λίγους μήνες μπορούν να λυθούν ζητήματα, τα οποία ανάγονται σε δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, δουλεύουμε μεθοδικά, με σύνεση, ενίοτε με αυστηρότητα και πάντως σίγουρα με αρχή που είναι η πίστη μας στα εθνικά μας δίκαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάζοντας συγκεκριμένα θέματα τα οποία άνοιξαν εκεί. Πρώτα απ’ όλα θαλάσσια πάρκα. Το λέω γιατί βλέπουμε δηλώσεις καθημερινές πια από τους γείτονες. Υπάρχει και σημερινή. Υπήρχε και χθεσινή, που λένε όχι. Τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν. Είναι μία δέσμευση, την οποία ανέλαβε η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ενός μηνός. Είναι μία δέσμευση η οποία είναι αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάζουν οι Τούρκοι θέμα υφαλοκρηπίδας. Λένε ότι πίσω από αυτό η Ελλάδα κρύβει την υφαλοκρηπίδα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είμαι πάρα πολύ σαφής. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σκοπό την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών στην ευρύτερη περιοχή μας. Ξέρετε, η περιβαλλοντική ευαισθησία, ιδιαίτερα στο ζήτημα των νερών και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πυρήνα του περιβαλλοντικού προβλήματος παγκοσμίως, με την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών και με τον κίνδυνο που διατρέχει για τα είδη, τα οποία βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη χάραξη των τεχνικών κριτηρίων για το ποια θα είναι τα προστατευόμενα είδη και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε το πάρκο πάνω στον χάρτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό χρονικά;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι μία διαδικασία, η οποία επειδή είναι αρκετά σύνθετη, στο μέτρο που προϋποθέτει ότι θα έχουμε πολύ καλή τεχνική γνώση του πού βρίσκονται τα φυτά, τα ζώα, τα πτηνά τα οποία πρέπει να προστατευτούν. Για το λόγο αυτό θα πάρει κάποιους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω με σαφήνεια, δεν πρόκειται προφανώς να υπαναχωρήσουμε. Είναι σαφές αυτό. Εμείς θα προχωρήσουμε και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Είναι ένα καθαρά περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα έπρεπε να μας ενώνει όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούμε για κάτι το οποίο θα οριοθετηθεί και θα θεσμοθετηθεί εντός του 2024;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν εξαρτάται αμιγώς από εμάς. Είναι προφανές ότι όταν ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία, θα πάμε στη χωροθέτηση. Η εκτίμηση και η ελπίδα μου είναι να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε εντός του 2024.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μονή Χώρας. Ετέθη, το ακούσαμε, έγιναν και οι δηλώσεις. Καταλάβαμε κάτι να μισολέει ο Ερντογάν, αλλά στην ουσία τίποτε να μην αλλάζει. Έτσι;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία κατάσταση, η οποία ανατρέχει στον χρόνο. Το 2020 απεφάσισε η τουρκική κυβέρνηση να μετατρέψει μια σειρά από μνημεία σε χώρους λατρείας. Αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση υλοποιήθηκε. Δηλαδή ενεργοποιήθηκε η απόφαση αυτή μετά από εργασίες αναστήλωσης, οι οποίες έλαβαν χώρα περίπου για τέσσερα χρόνια, μαζί με άλλα περίπου 200 μνημεία, την περασμένη εβδομάδα. Εμείς εξ αρχής, από το 2020, είχαμε αντιδράσει και τώρα ακόμη περισσότερο, η αντίδρασή μας ήταν οξεία. Εκείνο το οποίο τονίζουμε είναι ότι η Μονή της Χώρας, που θέλω εδώ να τονίσω ότι έχει σπάνιους θησαυρούς. Τα ψηφιδωτά τα οποία βρίσκονται στη Μονή της Χώρας, είναι η απόλυτη επιτομή του βυζαντινού πολιτισμού και της βυζαντινής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι οικουμενικό πρόταγμα να μπορέσουν να είναι κτήμα της ανθρωπότητας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Θα ήθελα να πω ότι λειτουργούσε ως μνημείο πριν από το 2020 και αυτή είναι και η επιδίωξή μας. Θέσαμε το ζήτημα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε στην Άγκυρα εχθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άφησε κάποιο περιθώριο ο Πρόεδρος Ερντογάν;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί. Εγώ θέλω να σας πω ότι είναι απολύτως αναγκαίο. Επαναλαμβάνω είναι ένα οικουμενικό πολιτιστικό αγαθό. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι προσβάσιμο για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Να μπορούν να δουν και να απολαύσουν τα καλλιτεχνήματα που υπάρχουν μέσα. Να επισημάνω, αν μου επιτρέπετε, κύριε Ευαγγελάτε, ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καλυφθούν, να διατηρήσουν ένα μνημειακό χαρακτήρα τα ψηφιδωτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην μπει η κουρτίνα, η περιβόητη.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατά τη διάρκεια της λατρείας καλύπτονται τα εκθέματα αυτά, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι ακάλυπτα και να είναι σε θέαση των ανθρώπων των επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκονται εκεί. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν κατακλείδι, για τα ελληνοτουρκικά και με βάση και την αρχική σας τοποθέτηση, βάζουμε τη θετική ατζέντα μπροστά. Έχουμε τα ήρεμα νερά και αυτό είναι μια κατάκτηση και η επιμήκυνσή της θετική καταγράφεται. Από την άλλη μεριά όμως, μήπως τελικά όσο κλωτσάμε το τενεκεδάκι για τα δύσκολα παρακάτω εδραιώνουμε τις διεκδικήσεις; Δηλαδή βλέπουμε πια ότι η γαλάζια πατρίδα μπαίνει στα σχολειά, τα τουρκικά σχολειά, οι επόμενες γενιές των Τούρκων θα μεγαλώνουν με το να θεωρούν τη γαλάζια πατρίδα δική τους. Υπάρχει κάποιος ορίζοντας κάποιο σχέδιο για το πότε θα μπορούσαμε να βάλουμε τα σοβαρά κάτω. Γιατί όσο περνά ο καιρός τόσο χειρότερα μοιάζει να γίνονται.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε να πω σε σχέση με τα σχολικά βιβλία, ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση, η οποία να περιλαμβάνει τη γαλάζια πατρίδα στην ύλη, τη σχολική, στα τουρκικά σχολεία. Αυτό το οποίο σήμερα υπάρχει είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο αναμένει την κρίση για να ολοκληρωθεί. Θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσον αυτό θα υιοθετηθεί. Εμείς κάνουμε τα αναγκαία έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία τέτοια συμπερίληψη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι θέσεις αυτές της Τουρκίας, οι οποίες ανατρέχουν πλέον δεκαετίες, είναι θέσεις, οι οποίες δεν ερείδονται στο διεθνές δίκαιο και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υποστηριχθούν διεθνώς.

Σωστά είπατε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διεκδικήσεων. Θέλω όμως να σας πω το εξής. Δεν θα μπορούσαν να είμαστε τόσο αιθεροβάμονες, να πιστεύουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μπορούσε η τουρκική πλευρά να απεκδυθεί των βασικών θέσεων πάνω στις οποίες έχει οικοδομήσει. Θα ήθελα, κύριε Ευαγγελάτε, να σας πω κάτι το οποίο νομίζω επειδή υπάρχει μια τέτοια πυκνότητα πολιτικού χρόνου, μερικές φορές το αμελούμε. Δεν είναι ούτε δέκα μήνες από τότε που ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δέκα μήνες. Μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες, έχω την αίσθηση ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά. Τους τελευταίους 10 μήνες έχουμε σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορατό πεδίο συζήτησης λύσης. Χάγη ας πούμε. Υπάρχει στον ορίζοντα ή όχι;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι ότι υπάρχει στον ορίζοντα. Ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών και είναι κάτι για το οποίο προφανώς θα αναληφθεί η ευθύνη από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και αν όλες οι διεκδικήσεις της Ελλάδας μπορεί να μην καλύπτονταν από μια απόφαση της Χάγης του Διεθνούς Δικαστηρίου να πάρει μια τέτοια…

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς αντιλαμβάνεστε ότι πριν από τη Χάγη θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικώς κατά το διεθνές δίκαιο, ένα στάδιο διαπραγματεύσεων. Η επιδίωξη θα ήταν να μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο κατά τρόπο ώστε, ικανοποιώντας τα εθνικά μας δίκαια, να έχουμε μια οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως ακριβώς την υποστηρίζουμε εθνικά. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, τότε στη βάση ενός συνυποσχετικού, το οποίο όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει παρά μόνον τη μία διαφορά, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μπορούμε να αχθούμε σε διεθνή δικαιοδοσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μένει πάντα αυτή η κόκκινη γραμμή.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μένει πάντοτε το ζήτημα ότι η οριοθέτηση είναι ένα δύσκολο τεχνικό θέμα. Εάν δεν καταφέρουμε να συζητήσουμε πάνω σ’ αυτό, να βρούμε μια κοινή λύση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε επί τη βάσει αυτής, τότε υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο της διεθνούς δικαιοδοσίας. Θέλω όμως να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε και για τα δύσκολα. Όπως σωστά είπατε μέχρι στιγμής έχουμε μια πολιτική προσέγγισης βήμα-βήμα, με έμφαση σε εκείνα που μας ενώνουν με ανοχή, σε εκείνα στα οποία διαφωνούμε και με συζήτηση συνολικά. Εμείς εκείνο στο οποίο προσβλέπουμε είναι όταν εμπεδωθεί το κλίμα ειλικρίνειας, όταν πλέον θα έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας, όπως είναι για παράδειγμα το μέτρο της γρήγορης βίζας, έτσι ώστε να μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι πολίτες τα ακριτικά μας νησιά, όταν θα έχει εμπεδωθεί η ειλικρίνεια να πάμε και στα δύσκολα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν μπορέσουμε να διαχειριστούμε το υποκείμενο ζήτημα που δεκαετίες παράγει τις εντάσεις, είναι προφανές ότι θα έχουμε μια ισορροπία, η οποία πάντοτε θα είναι αρκετά λεπτή. Θα μπορούμε να συζητούμε, θα έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο, δεν θα έχουμε μεταναστευτικές ροές, αλλά δεν θα προχωράμε και περαιτέρω τη συζήτηση. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βόρεια Μακεδονία. Που βρισκόμαστε σήμερα; Ποιο είναι το σχέδιο της ελληνικής πλευράς.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο εκκινεί από το ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία, είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Εξάλλου, η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα που εκκίνησε τη διαδικασία να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στη βάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα σε μια θέση, στην οποία είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη. Όπως γνωρίζετε, υπήρξε η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αφίστατο από τον όρκο, ο οποίος προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο της Βόρειας Μακεδονίας. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Είχαμε πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται πως δεν το παίρνει πίσω. Τι θα κάνει από εδώ και πέρα η ελληνική πολιτεία;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Να σας πω κατ’ αρχάς ότι είχαμε μια καθολική αντίδραση εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών οργάνων εκ μέρους των μεγάλων χωρών. Υπήρξε νομίζω, μια οργανωμένη αντίδραση πάνω σε αυτό. Θέλω να σας πω το εξής ότι αυτή τη στιγμή είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και συνταγματική απαίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ξέρετε κι εμείς, ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει την αντίδρασή της, πλην όμως η θεσμική της στάση ήταν εκείνη η οποία επέβαλε, όταν ήρθε στην κυβέρνηση να σταθεί και να συμμορφωθεί. Το επιβάλλει το Σύνταγμα. Δεν ήταν επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπλοκάρουμε ας πούμε κονδύλια ευρωπαϊκά που μπορεί να οδεύουν προς τη Βόρεια Μακεδονία;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι απολύτως σαφές. Είναι απολύτως σαφές, κύριε Ευαγγελάτε, ότι η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας συνιστά προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Και εμείς θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη μεριά, η ελληνική κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία πια, σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή τα κείμενα αυτά, τα οποία εκκρεμούν. Άκουσα την αντιπολίτευση ότι θα το έκανε. Είδα ότι δεν έγινε. Προφανώς κάποια τεχνική επεξεργασία κάνουν. Θα πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για την κύρωση αυτών των κειμένων;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η κύρωση των μνημονίων, η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει όταν αξιολογήσει η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι νέο δεδομένο. Δηλαδή τώρα βάζετε μία προϋπόθεση γιατί μέχρι τώρα ξέραμε απλά ότι έλεγε κυβέρνηση, ότι σε χρόνο που θα κριθεί πρόσφορος θα φέρουμε ….

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο πρόσφορος χρόνος κ. Ευαγγελάτε, συνέχεται με το ότι θα υπάρχει πιστή εφαρμογή. Δεν έχει κανένα νόημα να έρχεσαι και να ενσωματώνεις στην εσωτερική έννομη τάξη μνημόνια, όταν είναι προφανές ότι η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση συμμόρφωσης. Και θέλω να σας πω, και θα μου επιτρέψετε να κάνω αυτό το σχόλιο, ότι είναι για μένα ακατανόητη η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι ακατανόητη, διότι αυτήν τη δεδομένη στιγμή, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα κατατεθεί μία πρόταση νόμου για να κυρωθούν τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που είναι προφανές ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης και συνιστά μάλλον δικαίωση το γεγονός ότι αναμέναμε ως σήμερα και για άλλους λόγους που συνδέονται με ζητήματα μη συμμόρφωσης, ακριβώς επειδή διαβλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση. Άρα σήμερα θα έρθουμε στην πραγματικότητα εμείς προπετώς να κυρώσουμε, ενόσω η άλλη πλευρά δεν έχει αυτή τη διάθεση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή είναι μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Αντιλαμβάνεστε, η αντιπολίτευση θέλει να πάμε επιθετικά, να ακυρώσουμε την επίσκεψη στην Άγκυρα που θα είχε ολέθριες συνέπειες και από την άλλη πλευρά προληπτικά να έρθουμε να αποδεχθούμε τα μνημόνια, ενόσω δεν υπάρχει συμμόρφωση. Καταλαβαίνουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας ανερμάτιστης πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ για σύντομη απάντηση, αν και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Δήλωση του Έντι Ράμα σήμερα. «Δεν γνωρίζω να υφίσταται θέμα Φρέντι Μπελέρη».

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι προφανές ότι το θέμα Φρέντι Μπελέρη δεν το δημιούργησε η Ελλάδα. Άρα θα έπρεπε να είχε εξαιρετικά καλή γνώση του θέματος. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται στον κορμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, των μειονοτήτων. Άρα καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο κατ’ εξοχήν τον αφορά. Και αν μου επιτρέπετε, δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ελλάδα. Αφορά κατεξοχήν το ζήτημα της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι επειδή το πρώτο βήμα σε κάθε πορεία ένταξης μιας χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα θεμελιώδη, δηλαδή κράτος δικαίου, δημοκρατία, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, το πρώτο βήμα, το οποίο θα πρέπει να έχει υπόψη του ο κ. Ράμα, είναι ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

15 Μαΐου, 2024