Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ρ/σ «Status FM 107,7» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη (Θεσσαλονίκη, 88η ΔΕΘ, 07.09.2024)

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ρ/σ «Status FM 107,7»  και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη (Θεσσαλονίκη, 88η ΔΕΘ, 07.09.2024)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ τον κύριο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό που μας κάνει την τιμή. Είναι εξαιρετικά τιμητικό να είστε μαζί μας εδώ στον Status, κύριε Γεραπετρίτη, κύριε Καθηγητά, κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω τώρα ποια ιδιότητα για όλους εσάς, οι οποίοι εμπλέκεστε στην πολιτική είναι η πιο σημαντική.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπουργός περαστικός, Καθηγητής αιώνιος. Οπότε εγώ πάντοτε προτιμώ την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, υπό την οποία θεωρώ ότι υπηρετώ την πατρίδα, όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά κυρίως ως πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, σας ασκείται πολύ έντονη κριτική, κύριε Γεραπετρίτη. Θεωρούν ότι είστε η αιχμή του δόρατος μιας προσπάθειας, πώς να το πω, λείανσης-άμβλυνσης των διαφορών με την Τουρκία, με ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα παζάρι και λοιπά. Κάνατε μία δήλωση, επειδή νωρίτερα σας το είπα, για το περιστατικό στην Κάσο. Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι οι εξηγήσεις οι οποίες εδόθησαν είναι επαρκείς για αυτό το οποίο συνέβη εκεί. Γιατί ερμηνεύτηκε ότι είπατε ουσιαστικά: υπό τον φόβο μην εμπλακούμε σε κάποιο επεισόδιο και χάσουμε, ε λουστήκαμε μία -σε εισαγωγικά- ήττα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ποιο; Πότε το είπα αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, υπονοήθηκε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εκείνοι οι οποίοι θέλουν να εκμαιεύσουν αρνητικά πράγματα για έναν άνθρωπο ή για μια πολιτική, θα το πράξουν ανεξαρτήτως του πραγματικού. Εδώ θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής και το επαναλαμβάνω, το κατέθεσα στη Βουλή, το έχω πει επανειλημμένως για το ζήτημα της Κάσου.

Τα δεδομένα τα πραγματικά δεν αμφισβητούνται. Και τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και εν τέλει Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έρευνα η οποία γίνεται από ερευνητικό πλοίο και η οποία γίνεται εντός χωρικών υδάτων, ελληνικών και κυπριακών και γίνεται εντός διεθνών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ελληνικής, εκεί όπου οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις. Σε αυτά τα διεθνή ύδατα το πλοίο διεξήγαγε έρευνα προ μηνός. Εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι η Τουρκία έστειλε παρακείμενα πολεμικά πλοία ακριβώς επειδή θεωρεί ότι έχει τις αξιώσεις αυτές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι η νομική βάση αυτών των αξιώσεων είναι προφανώς ανυπόστατο και παράνομο κατά το Διεθνές Δίκαιο, εγείρει όμως, δημιουργεί τις αξιώσεις κατά την κρίση της Τουρκίας. Βρεθήκαμε λοιπόν αυτή τη στιγμή να είμαστε στο πλαίσιο της έρευνας για την πόντιση του καλωδίου.

Η ένταση η οποία προκλήθηκε δεν δημιούργησε κρίση. Μετά από 24 ώρες απεχώρησαν τα τουρκικά πλοία. Δεν ζητήθηκε καμία άδεια από την ελληνική πλευρά. Δεν υπήρξε καμία απολύτως αποδοχή οποιουδήποτε δικαιώματος της Τουρκίας στην περιοχή. Και, κύριε Βενιέρη, να το τονίσω για μία ακόμη φορά. Η έρευνα ολοκληρώθηκε 100% σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ωραία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αν λοιπόν εσείς κρίνετε ότι χωρίς να αποδεχθούμε οποιαδήποτε παραχώρηση, χωρίς να δημιουργηθεί κρίση και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε έκπτωση από το πρόγραμμα ερευνών, η Ελλάδα βγήκε χαμένη από αυτό, με συγχωρείτε, αλλά σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ωραία. Εγώ σας μετέφερα ένα κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί βεβαίως να ενημερώνεται.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει ένα κλίμα, κύριε Βενιέρη, το οποίο είναι ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και εχθροπάθειας. Εγώ το καταλαβαίνω. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του πολιτική στα πράγματα. Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε έξω και να πολεμήσουμε για να κατακτήσουμε τα όποια οράματα, τα οποία μπορεί να έχει ο καθένας.

Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι, το οποίο είναι πάρα πολύ σύνθετο. Και θέλω να πω κάτι - και αυτό το λέω με απόλυτη επίγνωση – σχετικά με την ευκολία με την οποία ο καθένας βγαίνει να πει ότι θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Είχα μια ερώτηση η οποία μου έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατεγράφη το εξής καταπληκτικό: Γιατί δεν απαντήσαμε στην Κάσο επί του πεδίου. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη αυτής της πολιτικής, ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να εμπλακούμε σε πολεμικό επεισόδιο.

Και επαναλαμβάνω, εκείνοι οι οποίοι το λένε με την ευκολία αυτή αντιλαμβάνονται τις συνέπειες όλων αυτών των πραγμάτων; Εγώ δεν είπα ποτέ - και κανένας Υπουργός Εξωτερικών και κανένας Πρωθυπουργός δεν θα το πράξει - να κάνει έκπτωση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ποτέ. Όλοι ενεργούν με βάση ένα γνώμονα που είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας δικαίων και αυτό θα πράξουμε πάντοτε.

Από την άλλη πλευρά, να καταλαβαίνουμε ότι είναι πάντοτε καλύτερα να μπορείς να συζητάς από το να βρίσκεσαι με το όπλο παρά πόδα και ότι τα εθνικά μας συμφέροντα εν τέλει εξυπηρετούνται όχι με πολεμικές ιαχές, ούτε με μία εύκολη ρητορική εχθροπάθειας. Εξυπηρετούνται με ένα στιβαρό λόγο και κυρίως, κύριε Βενιέρη, εξυπηρετούνται με μια ισχυρή διπλωματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφές.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πότε η Ελλάδα, κύριε Βενιέρη, είχε μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο από σήμερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάω εκεί. Ήμουν πεπεισμένος ότι ισχύει αυτό που λέτε μόλις. Μέχρι την δικαστική περιπέτεια στην οποία περιήλθε ο Menendez και την αλλαγή, έστω και σε επίπεδο συζητήσεων, των θεμάτων που άπτονται σε εξοπλιστικά προγράμματα Ελλάδας-Τουρκίας. Εκεί λίγο τα έχω μπερδεμένα τώρα, γιατί βλέπω ότι εκείνος ο απόλυτος τρόπος «δεν θα πάρετε αυτό, δεν θα κάνετε εκείνο, δεν θα δώσουμε τίποτα στην Τουρκία», έφυγε ο Menendez και βλέπω ότι υπάρχει μία αλλαγή στο κλίμα σε ό,τι αφορά αυτό. Και θέλω να μου δώσετε μία ερμηνεία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κάνετε πάρα πολύ καλά που το ρωτάτε. Πάμε λοιπόν να δούμε πού βρισκόμασταν όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και πού είμαστε σήμερα. Πίσω λοιπόν στο 2019, η Τουρκία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα F-35, έχει ήδη εξασφαλίσει την αναβάθμιση των F-16, η δε Ελλάδα δεν βρισκόταν στο πρόγραμμα των F-35 και δεν είχε καν εξασφαλίσει την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Πού βρισκόμαστε σήμερα, κύριε Βενιέρη; Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 που δίδει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην ελληνική αεράμυνα. Έχει ήδη αναβαθμίσει και συνεχίζει να αναβαθμίζει τα F-16, ενώ η Τουρκία δεν είναι ενταγμένη στα F-35, δεν έχει εξασφαλίσει τα F-16 και άρα αυτή τη στιγμή η υπεροπλία της Ελλάδας είναι πάρα πολύ προφανής. Άρα τα πραγματικά δεδομένα εδώ μιλούν, κύριε Βενιέρη. Μου λέτε ότι μπορεί να υπάρξει μία στροφή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, γίνεται μία συζήτηση και μάλιστα ανοιχτά.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα σας πω λοιπόν το ακόλουθο. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πρωτίστως να ενισχύσει τη δική της άμυνα. Δυστυχώς, η δεκαετία της κρίσης ήταν εξαιρετικά υποβαθμιστική για το επίπεδο της ελληνικής εθνικής άμυνας. Και για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός το έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα. Και το πράττουμε πάρα πολύ συστηματικά και σε επίπεδο εξοπλισμών και σε επίπεδο προσωπικού και σε επίπεδο στρατηγικής δυνάμεων. Το πράττουμε. Το έχουμε πράξει την τελευταία πενταετία και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας, ο οποίος να μην βλέπει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εθνική της άμυνα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά παρακολουθούμε τα της Τουρκίας. Είναι λογικό, είναι ο γείτονάς μας με τον οποίο υπάρχουν οι ιστορικές διαφορές. Θα ήταν πραγματικά αφέλεια να μην το παρακολουθούμε. Δεν έχει υπάρξει καμία αναβάθμιση αυτήν την στιγμή που μιλάμε σε επίπεδο αμυντικών εξοπλισμών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία της Τουρκίας να επανενταχθεί. Το επαναλαμβάνω. Ήταν στο πρόγραμμα των F-35 και αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται. Άρα η Ελλάδα, να συνοψίσω κύριε Βενιέρη, για να έχουμε μία κοινή κατανόηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχω δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα, σας πιέζω επειδή ο χρόνος σας πιέζει, αλλιώς πολύ ευχαρίστως…

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σωστά, έχω τον Αντικαγκελάριο να συναντήσω. Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της διπλωματικής της ισχύος που είχε ποτέ. Η διπλωματική ισχύς, κύριε Βενιέρη, δεν καθορίζεται μόνο με το πόσο στιβαρός είναι ο Πρωθυπουργός - που έχουμε πραγματικά έναν Πρωθυπουργό εξαιρετικά εξωστρεφή και ισχυρό στην Ευρώπη και τον κόσμο. Καθορίζεται επίσης από την ισχυρή οικονομική θέση της χώρας και από την ισχυρή της εθνική άμυνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, πείτε μου λίγο. Η κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα και διπλωματικά και η εξωτερική πολιτική και οι συμμαχίες κλπ. Η σχέση μας με τους Ρώσους έχει λαβωθεί. Δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει. Τα έχουμε χαλάσει με τους Ρώσους. Πέρα από το οικονομικό σκέλος, τις επιπτώσεις κλπ., είναι και το κατά πόσο αυτή η διάρρηξη των σχέσεων στο μέλλον θα προκαλέσει περαιτέρω ζητήματα. Γιατί σας κατηγορεί μέρος της αντιπολίτευσης ότι είστε οι πρόθυμοι της Δύσης, ότι είμαστε ως χώρα. Δηλαδή ό,τι θέλει η Δύση μας βάζει μπροστά στη ρήξη Ρωσίας-Ουκρανίας και είμαστε οι πλέον πρόθυμοι να το υπηρετήσουμε. Πώς απαντάτε;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό. Δεν έχω ξανακούσει πιο απλοϊκή ανάγνωση από αυτήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται όμως και το ξέρετε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Βεβαίως, προφανώς διότι το απλοϊκό είναι εύπεπτο και μπορεί να ακούγεται καλά και χαϊδεύει αυτιά και δυστυχώς, πολύ κατώτερα αισθήματα. Θέλω λοιπόν να σας πω το εξής. Η Ελλάδα δεν έχει απολύτως καμία στάση, ούτε εφεκτική, διστακτική, ούτε πρόθυμου συνομιλητή. Η Ελλάδα έχει στάση αρχών. Εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για την Αφρική, είτε πρόκειται για την Ευρώπη. Ποια είναι αυτή; Ο απόλυτος σεβασμός και απόλυτη στήριξη και συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο. Θα ήταν, ξέρετε κύριε Βενιέρη, η απόλυτη αντίφαση να υποστηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην περίπτωση της Ρωσίας να υποστηρίζουμε κάτι διαφορετικό. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Συνιστά έναν έμπρακτο αναθεωρητισμό. Εκείνοι οι οποίοι, κύριε Βενιέρη, λένε διαρκώς ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ισορροπημένοι, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και ένα δίαυλο με τη Ρωσία, αντιλαμβάνονται ποια θα ήταν η θέση της Ελλάδας εάν στο μέλλον ο ανάλογος αναθεωρητισμός εμφανιζόταν και στη δική μας γειτονιά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κύπρο, ας πούμε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ακόμη-ακόμη και στην Ελλάδα. Άρα, σχετικά με την ευκολία, με την οποία τα λένε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Θέλω να πω κάτι το οποίο είναι σημαντικό, κύριε Βενιέρη. Χάρη ακριβώς σε αυτή την πολιτική αρχών, χάρη στην πολιτική που σέβεται και υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει καταστεί ένας αξιόπιστος συνεταίρος. Όταν εκείνοι, οι οποίοι ασκούν κριτική ομιλούν ότι είμαστε δεδομένοι ή πρόθυμοι, εάν εννοούν ότι εμείς λειτουργούμε στη βάση αρχών, τότε με συγχωρείτε πάρα πολύ να τα δεχθώ όλα. Γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία οφείλει να στηρίζεται σε αρχές. Ας σκεφθούμε λιγάκι τη στάση μας απέναντι στη Μέση Ανατολή. Εμείς πήραμε μία θέση αρχής. Αυτή τη στιγμή χάρη σε αυτή τη θέση αρχής είμαστε συνομιλητές και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο και με τη Δύση. Χάρη σε αυτό έχουμε αποφύγει προβλήματα, τα οποία έχουν άλλες χώρες. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα ισχυρό λόγο και πάνω από όλα, κύριε Βενιέρη, έχουμε καταφέρει να μας σέβονται όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Γεραπετρίτη, ως Υπουργός στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θεωρείτε - δεν θα ζητήσω γιατί θα ήμουν πολύ παράλογος αν σας έλεγα να επιλέξετε μεταξύ Trump και Kamala - ότι η επιλογή του προσώπου - αν και οι Αμερικανοί έχουν τα δικά τους, δεν νομίζω ότι έχουν μια ιδιαίτερη πρεμούρα για τα δικά μας - ή η εκλογή ενός εκ των δύο θα επηρεάσει διαφορετικά τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς; Δεν θέλω να μου πείτε αν δεν θέλετε, ποιο θα ήταν καλύτερο σενάριο για τη χώρα μας. Θα ήταν λάθος μου ένας Υπουργός να κληθεί να απαντήσει σε κάτι τέτοιο. Αλλά λέω θεωρείτε ότι υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα επηρέαζαν την Ελλάδα, αναλόγως του πώς θα κινηθούν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα σας έχω μια σαφή απάντηση. Μολονότι αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτησή σας αγγίζει πολύ λεπτές χορδές, τις οποίες θα πρέπει να έχουμε μια εμπιστευτικότητα. Θα είμαι πάρα πολύ σαφής. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπερβαίνουν πρόσωπα και έχουν καταστεί σε τέτοιο επίπεδο ισχυρές, που δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή να διαταράξει τις σχέσεις αυτές. Γιατί; Διότι στηρίζονται όχι μόνο σε ένα αμοιβαίο συμφέρον, αλλά στηρίζονται πρωτίστως σε μία κοινή αντίληψη των διεθνών πραγμάτων, κοινή αντίληψη των διεθνών σχέσεων. Και κυρίως στηρίζονται πάνω στη βασική κατανόηση ότι οι χώρες οι οποίες έχουν μία θεμελιώδη αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να συμπορεύονται.

Αυτή είναι η βασική μας στάση και για το λόγο αυτό σας είμαι ειλικρινής. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διατάραξη στην περίπτωση που έχουμε αλλαγή στην ηγεσία, στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχοντας πει αυτό σε κάθε περίπτωση, να επισημάνω ότι ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τους διαύλους εκείνους, έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο επίπεδο αυτό. Βεβαίως να πούμε και αυτό. Ότι η αλλαγή στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην εκτελεστική λειτουργία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσει διαφορετικές ισορροπίες σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Μπορεί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να μην επηρεαστούν, αλλά μπορεί η αμερικανική στάση σε άλλα κεφαλαιώδη ζητήματα στον κόσμο να αλλάξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωσία …

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ρωσία και Μέση Ανατολή. Στα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα, άρα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν επηρεαζόμαστε εμείς από αυτό, λέτε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής. Σε ορισμένα δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει ριζική αλλαγή στην διπλωματία την αμερικανική, που πάντοτε έχει ορισμένες σταθερές, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ορισμένες σημειακές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές - επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς αποτελούν έναν πυλώνα σταθερότητας και κυρίως αποτελούν έναν πυλώνα ισχύος στο παγκόσμιο στερέωμα - στο μέτρο που θα διαταράξουν την παρούσα κατάσταση, είναι πιθανό να αντανακλαστικά να επηρεάσουν όλες τις χώρες και την Ελλάδα. Δεν αποκλείω δηλαδή να υπάρχουν κάποιες συνέπειες από την αλλαγή της στάσης.

Εκείνο όμως, το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι πρώτον, σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εμείς δεν έχουμε καμία ανησυχία. Αντιθέτως, η δυναμική είναι τέτοια που μόνο επί τα βελτίω θα έχουμε την προσεχή κατάσταση. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ισορροπία, νομίζω είναι σημαντικό να υπάρξει μια σταθερή παγκόσμια διακυβέρνηση. Βεβαίως, οι αλλαγές που έρχονται από μεγάλες δυνάμεις μπορούν να έχουν κάποιες σχετικές διαταραχές. Και για το λόγο αυτό, κύριε Βενιέρη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η Ελλάδα, μια χώρα, η οποία είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη και τον κόσμο, να συνεχίσει αυτή τη στάση αρχών, να μην έχουμε συναλλακτική πολιτική και να πορευόμαστε με βάση αυτά τα οποία εξυπηρετούν τα εθνικά μας δίκαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γεραπετρίτη, ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μεγάλη μου τιμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δική μας. Να είστε καλά.

7 Σεπτεμβρίου, 2024