Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλησπερίζουμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από πολύ καιρό. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό κ. Υπουργέ, καλησπέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα στους θεατές σας, ελπίζω να είναι όλοι καλά.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω από την αντίδραση Cavusoglu. Είναι σα να ψάχνει η Άγκυρα μονίμως να πει κάτι αρνητικό για την Ελλάδα, ακόμη κι επάνω σ’ ένα ανθρώπινο θέμα. Γιατί;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ απολύτως να το ερμηνεύσω, νομίζω ότι, όπως κι εσείς είπατε, οφείλεται στην παρούσα συγκυρία και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει ένα κλίμα έντασης στη σχέση με την Ελλάδα, ακόμα και σ’ ένα θέμα, ειδικά εδώ, την επιστροφή των τριών Ελλήνων ναυτικών, που με κανένα τρόπο δεν προσφέρεται για μια τέτοια εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά. Εν πάση περιπτώσει, εμείς κάναμε αυτό που είχαμε καθήκον να κάνουμε, ευχαριστήσαμε την Τουρκία για τη βοήθεια που προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών. Τώρα, το πώς η Τουρκία προσλαμβάνει τις ευχαριστίες μας, αυτό αφορά την Τουρκία.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Η Τουρκία είναι μια χώρα που δοκιμάστηκε και εκείνη από τον κορονοϊό, εξακολουθεί να δοκιμάζεται και σ’ επίπεδο υγείας, αλλά βεβαίως και σε επίπεδο οικονομίας. Βλέπουμε όμως ότι, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να έχει μια επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι εξακολουθούν οι προκλητικές ενέργειες πάνω από το Αιγαίο και ακούμε ότι σκέφτεται να επαναφέρει την πίεση μέσω μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. Ποια είναι η δική σας εικόνα για όλα αυτά;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι βέβαιο ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η συμπεριφορά η οποία προσιδιάζει σ’ ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο μάλιστα έχει την πρόθεση να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να σεβαστεί, δηλαδή, το συνολικό πλαίσιο των αξιών που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει.
Θέλετε να μιλήσουμε για παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δυστυχώς και της ελληνικής κυριαρχίας με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά; Θέλετε να μιλήσουμε για τις έρευνες στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, αλλά και στα κυπριακά χωρικά ύδατα; Θέλετε να μιλήσουμε για μια λεκτική προκλητικότητα πέραν αυτών που σας είπα προηγουμένως; Όλα αυτά δεν βοηθούν τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά εγώ λέω πάντα, δεν βοηθούν και την ίδια την Τουρκία. Πάντως, εμείς είμαστε μια χώρα η οποία δεν διολισθαίνει επειδή η άλλη πλευρά οξύνει είτε το λεξιλόγιό της είτε τη συμπεριφορά της. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά επίσης -αυτό είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται να το πω- προστατεύει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει υποχρέωση σαν ευρωπαϊκή χώρα και σαν χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πληροφορίες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ότι ο Erdogan συσσωρεύει μετανάστες με Covid-19 στα τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν κάποια στιγμή, μόλις μπορέσουν, όποτε μπορέσουν στη δική μας χώρα και από κει στην Ευρώπη, έχουν κάποια βάση οι φήμες και οι πληροφορίες αυτές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαι έτοιμος να πιστέψω ότι η Τουρκία έχει ένα μηχανισμό ο οποίος ξεχωρίζει τους μετανάστες σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και σ’ αυτούς που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και επιλέγει αυτούς που έχουν προσβληθεί για να τους εξωθήσει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν είμαι έτοιμος να το προσυπογράψω αυτό. Από κει και πέρα όμως, ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις μεταναστών στα τουρκικά παράλια αυτό είναι κάτι το γνωστό. Η συμπεριφορά της Τουρκίας το αμέσως προηγούμενο διάστημα και η προσπάθεια να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι επίσης γνωστές. Τις αντιμετωπίσαμε σαν ευρωπαϊκή χώρα μ’ επιτυχία, με σεβασμό στο Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζω ότι από αυτό το συμβάν η Τουρκία έχει αντλήσει τα συμπεράσματα που έπρεπε ν’ αντλήσει και δεν θα επαναλάβει το εγχείρημα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Οι δικές μας συνομιλίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τη συγκρότηση ΑΟΖ πού βρίσκονται;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχάς δεν είναι σωστό, για συνομιλίες οι οποίες είναι εν εξελίξει να κάνω λεπτομερή αναφορά δημοσίως...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κάτι λίγο θα μας πείτε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, βεβαίως. Είναι ξεκάθαρο, είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εάν θέλετε, η χώρα έχει καθυστερήσει να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες μας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είμαστε κοντά σ’ αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, με χώρες με τις οποίες συνομιλούμε ειλικρινά ελπίζουμε πράγματι ότι είμαστε κοντά. Όμως, μια διαπραγμάτευση δεν είμαι έτοιμος να σας πω πότε και πώς θα καταλήξει, διότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες. Εύχομαι πάντως στο μέλλον και η Τουρκία ν’ αντιληφθεί ότι η οδός επίλυσης των προβλημάτων του όποιου προβλήματος, είναι η συζήτηση επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι υπερπτήσεις ή η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τα ταξίδια με το αεροπλάνο πότε θα τ’ αρχίσετε; Για να ξέρουμε πότε και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο δυστυχώς έχει μείνει πίσω. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα συνέχισης των διμερών επαφών, πρέπει να πάω σε όλες τις χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δω τους Υπουργούς τους, και επίσης να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις μέσα στο πλαίσιο της οικογένειάς μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω, μόλις η κατάσταση βελτιωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, που δόξα τω θεώ, τα πήγαμε καλά, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο, θα δοθεί η ευκαιρία και στην ελληνική διπλωματία ν’ αναπτύξει πάλι το βηματισμό της.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ για τη συνομιλία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά, να είστε καλά.
27 Απριλίου, 2020