ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Κοτζιά.
Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλησπέρα σας κ. Χατζηνικολάου, καλησπέρα σε όλο τον κόσμο που μας παρακολουθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας για το θέμα των Σκοπίων που είναι και το καυτό θέμα των ημερών, ρωτώντας αν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν για άλλη μια φορά μετά από 24, 25 χρόνια οι δυο χώρες να προσεγγίσουν στο θέμα της ονομασίας, τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ, έστω και με το όνομα που προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία, έστω δηλαδή και με το όνομα “fYROM”, ή αν αντίθετα, σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα θέσει και πάλι βέτο όπως είχε θέσει η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Πάω κατευθείαν όπως βλέπετε στο αιχμηρό ζήτημα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, οι γείτονές μας στα βόρειά μας, τα Σκόπια, η ηγεσία της φίλης αυτής χώρας, γνωρίζει ότι δε μπορεί να ενταχθεί σε διεθνείς Οργανισμούς, αυτή τη στιγμή, όπως είναι οι Οργανισμοί που αναφέρατε, χωρίς να έχει υπάρξει λύση στο ονοματολογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση αυτή σημαίνει, κ. Υπουργέ, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναλάβουμε αυτό που κάναμε στο Βουκουρέστι; Θα επαναλάβουμε δηλαδή το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι μια σαφής δήλωση. Δε θα επιμείνω περισσότερο, γιατί σέβομαι το γεγονός ότι οι χειρισμοί ανήκουν στο Υπουργείο των Εξωτερικών και στην Κυβέρνηση και πρέπει να εκδηλώνονται την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο.
Τώρα στη fYROM, στα Σκόπια, γίνεται συζήτηση για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα, λένε δηλαδή ότι υπάρχει προεκλογική δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων, όποια συμφωνία επιτευχθεί με την Ελλάδα να τεθεί υπό την κρίση του λαού εκεί.
Θέλω να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο πράγματι θα συμβεί και αν επίσης εκτιμάτε ότι το προϊόν μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια θα μπορέσει να περάσει από ένα δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και επίσης, τί λέτε για όσους προτείνουν να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, να γίνει δηλαδή και στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το θέμα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι πράγματι στις προγραμματικές δηλώσεις των δυο σλαβομακεδονικών κομμάτων αυτή η θέση, δεν είναι στις προγραμματικές θέσεις των αλβανικών κομμάτων. Ο κ. Οσμάνι, που με χαρά τον περιμένουμε αύριο, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και προερχόμενος από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI, έχει δηλώσει ότι δεν είναι πολύ έξυπνο να χρησιμοποιεί κανείς το δημοψήφισμα, αλλά εγώ δε μπορώ να εκφράσω γνώμη, διότι αυτό είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα. Εάν τυχόν σ’ ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που θα έχει γίνει, νομίζω το κόστος για την ίδια αυτή τη χώρα θα είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα.
Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -και όπου έγινε και το κατά τη γνώμη μου λάθος, το «πρώην Γιουγκοσλαβική» να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία», δηλαδή στο χαρακτήρα του καθεστώτος και όχι να βρεθεί άλλη λέξη μπροστά από τον όρο «Μακεδονία»- ότι αυτή η λέξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κ. Υπουργέ, σας άκουσα να μιλάτε για πλειοψηφία στη Βουλή, θέλω να ρωτήσω λοιπόν αν κατ' αρχήν η κυβερνητική πλειοψηφία και θα πάω και στην αντιπολίτευση στη συνέχεια, είναι ομόθυμα τοποθετημένη σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Και σας ρωτώ διότι υπήρξε κάποια στιγμή η τοποθέτηση από την πλευρά του κυβερνητικού σας εταίρου και Υπουργού Άμυνας, του κ. Πάνου Καμμένου, περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, στην ονομασία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι γίνεται ένα λάθος και το λάθος ερώτημα θα έχει λάθος απάντηση. Το πραγματικό ερώτημα, και όχι αυτό που θέτει η Νέα Δημοκρατία, είναι: Θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Θέλουμε η χώρα μας να πάψει να είναι φυλακισμένη της ιστορίας - διότι, όπως λέω, η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά πρέπει να είναι σχολείο- και ν’ αποτελέσει εκείνο τον παράγοντα, τον ηγετικό θα έλεγα, που θα δώσει σταθερότητα και ασφάλεια σε όλη την περιοχή, θα ξανανοίξει τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την περιοχή και θα της δώσει και μια δυνατότητα για μεγαλύτερη ένταξη στους Διεθνείς Οργανισμούς; Αυτό είναι το ερώτημα.
Όλα τ’ άλλα είναι μικροκομματικές συζητήσεις. Εμείς, είμαστε μια Κυβέρνηση που θα λύσουμε -τολμάμε και θα το λύσουμε το πρόβλημα- εφ' όσον και η απέναντι πλευρά δείξει ορθολογισμό, το πρόβλημα του ονοματολογικού που σπαταλά δυνάμεις από την πλευρά και της Ελλάδος και των Βαλκανίων συνολικά. Εμείς τολμάμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρουμε πάνω μας ιστορικές ευθύνες. Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησε το πρόβλημα -το βρήκαμε, δεν το δημιουργήσαμε εμείς- ότι η σημερινή αντιπολίτευση απέδειξε ότι είναι ανίκανη ως κυβέρνηση να το λύσει. Τώρα, άμα λέει μεγάλα ή μικρά λόγια δε μ’ ενδιαφέρει. Επίσης, αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη ως αντιπολίτευση να έχει μια ενιαία αντίληψη και μια σκέψη κι εμείς δεν της ζητάμε ούτε να μας κάνει προτάσεις για τη λύση ούτε τίποτε άλλο. Να αφήσει απλώς τη χώρα και την υπεύθυνή της κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα όμως θα σας παρακαλέσω ν’ απαντήσετε και στο ερώτημά μου. Είδατε ότι εγώ σας άφησα να κάνετε την τοποθέτησή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσα να σας διακόψω και να σας θυμίσω ότι το ερώτημά μου ήταν…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το ερώτημά σας είναι λάθος, είναι το ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ λέω ότι το ερώτημα που απασχολεί τη χώρα είναι αν θα λύσουμε τα προβλήματά της και όχι τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορώ να θέτω τα ερωτήματά μου κι εσείς να κάνετε ό,τι χαρακτηρισμούς θέλετε; Το δικό μου ερώτημα λοιπόν και δε με αφορά τί λέει η Νέα Δημοκρατία, ούτε κανένα άλλο κόμμα, το προσωπικό μου ερώτημα προς το Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό των Εξωτερικών, είναι αν γνωρίζει ποια είναι τελικά η θέση του κυβερνητικού του εταίρου.
Διότι εγώ τον άκουσα να λέει «όχι στη χρήση του ονόματος του παραγώγου του ονόματος «Μακεδονία» και στη συνέχεια τον άκουσα εξερχόμενος από μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου να λέει ότι εμπιστεύεται εσάς. Λοιπόν, θέλω ν’ ακούσω αν τα έχετε βρει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ' αρχάς εγώ εκφράζω την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύση στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της. Υποχρέωσή της δεν είναι να λέει τί θα κάνει ο α’ ή ο β’.
Θέλω απλώς να σας σημειώσω ότι ο κ. Καμμένος είπε όχι ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είπε ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της «Μακεδονίας». Έχει μια μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από την ίδια τη διαπραγμάτευση.
Αλλά επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητά η χώρα αντί να συζητά τί κάνει ο κ. Καμμένος -γιατί φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να του αποδώσει ηγεμονικό ρόλο στη Λαϊκή Δεξιά- εκείνο που έπρεπε να κάνει και να συζητάμε, είναι, χρειάζεται λύση σ’ αυτό το ζήτημα; Εγώ απαντάω ναι, χρειάζεται. Κάνει καλό στη χώρα; Κάνει καλό. 25 χρόνια το άφησαν άλυτο κ. Χατζηνικολάου και ήταν κυβέρνηση αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο σήμερα και μας λένε τί θα κάνουμε.
Εμείς δεν έχουμε καμία αναστολή να λύσουμε το πρόβλημα προς όφελος του λαού μας και της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν είχατε ακούσει τα πρωινά σχόλιά μου στο ραδιόφωνο θα ξέρατε ότι δε διαφωνώ επί της ουσίας της τοποθέτησης ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και είναι μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως θέλω να σας υπενθυμίσω -το γνωρίζετε κάλλιον εμού- χάριν της συζητήσεως, ότι μιλούμε για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία». Και θέλω να ρωτήσω αν αυτό ισχύει ή αν εξετάζουμε και άλλους προσδιορισμούς.
Για παράδειγμα εγώ σας άκουσα πριν να χαρακτηρίζεται τα κόμματα εκεί «σλαβομακεδονικά» και θυμήθηκα, γιατί είμαι κι εγώ αρχαίος Έλληνας και έχω ζήσει τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το θέμα, θυμήθηκα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο αείμνηστος, συζητούσε το όνομα «Σλαβομακεδονία». Επίσης είναι πάνω στο τραπέζι ακούω, το όνομα «Νέα Μακεδονία».
Επομένως, ερώτηση απλή και σαφής: Συζητάμε μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό ή και άλλους;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι συζητά σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση. Το όνομα «σλαβομακεδονικά» απευθυνόταν στους Σλάβους που αποτελούν το ένα συστατικό του κράτους που ονομάζουμε σήμερα «fYROM». Οι Αλβανοί είναι κάθετα ενάντιοι σε κάθε ονομασία «Σλαβομακεδονίας» αυτού του κράτους, διότι θεωρούν ότι τους απαλείφει ως συστατικό στοιχείο του κράτους αυτού.
Υπάρχουν επίσης μια σειρά από προτάσεις που έγιναν είτε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι πρότειναν το «Nova Makedonija» και μάλιστα άλλοι ως δυο λέξεις και άλλοι ως μία. Αυτές όλες οι προτάσεις έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο το οποίο θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας, και έχουμε καταλήξει σαν Υπουργικό Συμβούλιο στις επιλογές μας, στη συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δε νομίζω ότι πρέπει ν’ αρχίσουμε τώρα τη συζήτηση του ενός ή άλλου ονόματος. Επαναλαμβάνω, σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και τώρα θα επικαλεστώ τα λεγόμενα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την ερώτησή μου: Ορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία λένε ότι το θέμα των Σκοπίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση. Λένε δηλαδή ότι αν δεν υιοθετήσει την πρόταση στην οποία θα καταλήξετε ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, τότε δε θα υπάρχει δεδηλωμένη. Θέλω το σχόλιό σας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ' αρχάς αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό Σύνταγμα. Η δεδηλωμένη όπως ξέρετε, προσδιορίζεται με διαφορετικούς τρόπους και όχι αν συμφωνεί κανείς στο ένα ή στο άλλο ζήτημα.
Δεύτερον, πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή και να είστε σίγουρος, για την έγκριση της συμφωνίας που θα είναι καλή και δημιουργική που θα φέρουμε στη Βουλή και ελπίζω ν’ ανταποκριθούν και από την άλλη πλευρά.
Και τρίτον, θέλω να πω ότι η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει και τελειώνει σ’ ένα αίτημα: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να παριστάνει την παρένθεση στην ιστορία, περίμεναν να έχουμε τελειώσει σε δυο μήνες, τώρα σε λίγες μέρες θα έχουμε τα τρία χρόνια από την πρώτη εκλογική μας νίκη.
Δείχνει κατά τη γνώμη μου μια φτώχια -και λυπάμαι που το διαπιστώνω αυτό- μια φτώχια στην αντιπολίτευση, η οποία επειδή δεν μπορεί να ενοποιηθεί και να βρει μια θέση γύρω από το Σκοπιανό, προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα των εκλογών. Δηλαδή έχουμε συζήτηση για οικονομικές πολιτικές, εκλογές θέλει. Έχουμε συζήτηση για το πώς θα είναι το κοινωνικό κράτος, «είστε παρένθεση, να φύγετε». Έχουμε συζήτηση για εθνικά θέματα, «θα εγκαταλείψετε».
Εγώ θέλω να σας πω ένα πράγμα και απλό: Αυτές οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησαν το πρόβλημα. Ήσαν ανίκανες να το λύσουν, δε θέλουν σήμερα να το κουβεντιάσουν στην ουσία του αλλά μόνο στα τυπικά – διαδικαστικά και κατά συνέπεια δεν κάνουν και για μελλοντική κυβέρνηση σ’ αυτό τον τόπο διότι δε θα λύσουν κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάποιοι λένε και γράφουν -διάβασα αρκετά τέτοια δημοσιεύματα και πρέπει να σας πω με ανησυχία τα διάβασα- ότι θα μπορούσε μέσα από τη διαδικασία της εξεύρεσης λύσης στο Σκοπιανό, ν’ αναπηδήσει δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ένα νέο κόμμα, ένα εθνικιστικό κόμμα, να το πω έτσι, μια «λέγκα του βορρά», κατά το ιταλικό παλαιό αντίστοιχο.
Θέλω να σας ρωτήσω πώς ακούτε και πώς διαβάζετε αυτά τα σενάρια των τελευταίων ημερών.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή δε βλέπουμε να γεννιέται τέτοιο κόμμα. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτός ο φόβος εκφράζει μια εσωτερική σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στις δυνάμεις που με το δικό τους τρόπο θέλησαν κατά καιρούς να συμβάλλουν στη λύση αυτού του προβλήματος, και τις χαιρετίζω αυτές τις δυνάμεις, και στις δυνάμεις οι οποίες πάνε πιο κοντά προς τις θέσεις της ακροδεξιάς και φοβούνται ότι αν ανοίξει το θέμα για το Σκοπιανό, μπορεί να υπάρξει μια εσωτερική σύγκρουση που να λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα και να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και καταλαβαίνω και χαρακτήρισα τα ερωτήματα περί του αν ο Καμμένος συμφωνεί ή διαφωνεί - διότι πιο πολύ είναι ερωτήματα για συστράτευση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για καταπίεση του ερωτήματος - εγώ να σας πω προσωπικά, έχω μεγάλη κατανόηση γι’ αυτή τη σύγκρουση...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή είστε ειλικρινής άνθρωπος, είναι σαφές ότι ορισμένοι τζογάρουν στο θέμα των Σκοπίων πολιτικά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχουν ηγεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα είναι σαφές ότι τζογάρει πολιτικά στο θέμα των Σκοπίων, όπως και ο κ. Λεβέντης τις τελευταίες μέρες.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συζητούσαμε για τη Νέα Δημοκρατία και νομίζω ότι ούτε ο κ. Καμμένος ούτε ο κ. Λεβέντης ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τον αναφέρατε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ξαναλέω, λοιπόν, ότι έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα, εγώ το κατανοώ αλλά εξαιτίας αυτού του εσωτερικού προβλήματος δεν πρέπει ν’ απαντάω στα ερωτήματα που ξεπηδάνε από το δικό τους πρόβλημα.
Όσον αφορά κόμματα που κινούνται γύρω απ’ αυτό το θέμα, θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις, αν μου επιτρέπετε.
Η μία είναι ότι είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Σκοπιανό. Είναι ένα θέμα που ταλαιπώρησε τη χώρα, είναι ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι θέμα ταυτότητάς τους, είναι θέμα κληρονομιάς ιστορικής. Δηλαδή δεν είναι ακροδεξιά κάθε άποψη που υπερασπίζεται μια διαφορετική ονομασία.
Αλλά κάνει αυτή η άποψη το εξής λάθος: Θεωρεί ότι είμαστε σήμερα στα βαφτίσια, δηλαδή ότι τώρα γεννήθηκε το μωρό και πάμε να το βαφτίσουμε. Δυστυχώς το μωρό είναι 25 ετών, έχει βαπτισθεί, αυτό το μωρό έρχεται ως νεαρά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αναγνωριστεί από 130 χώρες ως «Μακεδονία»...
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πολύ σωστά, έρχεται ως νεαρά κυρία και θέλει να δει αν θα πάρει μαζί με το επίθετό της και το επίθετο του άντρα της, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία. Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε.
Κατά συνέπεια, εγώ παίρνω κάθε μέρα, έχει ένα ενδιαφέρον, 100 με 200 e-mails και sms που μου λένε «Νίκο, κ. Κοτζιά, πολύ καλέ μου άνθρωπε, πολύ κακέ μου άνθρωπε, μη δώσετε το όνομα ‘Μακεδονία’». Αυτό πραγματικά, άμα ήμασταν στο 1992 μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, κ. Χατζηνικολάου. Αν ήμαστε στην Αρχαία Αθήνα, θα ήσασταν σίγουρα ένας μεγάλος δάσκαλος στις ρητορικές σχολές...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χιούμορ σας είναι πάντα εξαιρετικό, ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το πιστεύω και το λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά, κ. Υπουργέ.
8 Ιανουαρίου, 2018