ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας Υφυπουργός Εξωτερικών. Κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέψατε από την Πολωνία, όπου ήσασταν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την επίσημη επίσκεψη. Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στην Πολωνία;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Πολωνία είναι μια μεγάλη χώρα, με 40 εκ. κατοίκους, πολύ δυναμική, η οποία, ακόμη και σε αυτή την περίοδο της γενικότερης ευρωπαϊκής κρίσης, έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που εγώ αποκόμισα από αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια βαθύτατα, μια απεριόριστη, θα έλεγα, εκτίμηση στην Ελλάδα λόγω ιστορίας, λόγω πολιτισμού, την οποία πολλές φορές τείνουμε να την ξεχνάμε κι εμείς οι ίδιοι, αλλά επίσης και μεγάλη εκτίμηση για τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να ξεπεράσει την κρίση.
Μια πολύ σαφή πολιτική αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η Πολωνία παρ' όλο που δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη τις κρίσιμες περιόδους όπου ορισμένοι μας έδειχναν την πόρτα εξόδου, είχε σαφώς πάρει θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ήταν, μερικές φορές θα έλεγα, και συγκινητική η αγάπη την οποία νιώσαμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα απ' όλα αλλά κι εμείς που τον συνοδεύαμε, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Υπάρχει τουλάχιστον 30-40% αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα φέτος σε σχέση με πέρσι. Πέρσι, λόγω της αστάθειας, υπήρξε μια μείωση. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επιχειρηματικές συμπράξεις. Υπάρχουν ήδη αρκετές ελληνικές εταιρείες στην Πολωνία, αλλά νομίζω υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες συνεργασίες και στην Ελλάδα και στην Πολωνία.
Άρα, θέλω να πω ότι η όλη εικόνα που αποκόμισα εγώ ήταν εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα. Με μια όμως μικρή υποσημείωση: υπάρχει μεγάλη ανησυχία –και θα έλεγα είναι κάτι το οποίο είναι ασυμβίβαστο με την εικόνα της Ελλάδας ως κοιτίδας του πολιτισμού, της δημοκρατίας- για την άνοδο των ναζιστών και φασιστών της Χρυσής Αυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχουν φαντάζομαι ιδιαίτερη ευαισθησία οι Πολωνοί σε αυτό το θέμα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Άουσβιτς. Τον συνόδευα κι εγώ. Ήταν συγκλονιστικές εμπειρίες διότι εκεί βλέπεις ακριβώς ζωντανά το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη κτηνωδία και ειλικρινά εγώ αισθάνομαι ντροπή όταν πρέπει στους ξένους συνομιλητές μου να προσπαθώ να εξηγώ και να τους καθησυχάζω σε σχέση με αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της ανόδου τέτοιων ιδεολογιών στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι που φαντάζομαι ότι συναντάτε και σε άλλες συζητήσεις με ομολόγους σας.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως είναι το πιο σημαντικό ή το μόνο αν θέλετε μαύρο στοιχείο, όταν συνομιλώ με ξένους. Αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα έλεγα ότι μερικές φορές εκφράζονται και με θαυμασμό για το ότι έχουμε κατορθώσει να πετύχουμε μέχρι σήμερα στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και όλοι είναι αισιόδοξοι, ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα, θα μπορέσουμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε ότι έχετε μακρά εμπειρία στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αναλάβατε πριν από ένα χρόνο στο Υπουργείο Εξωτερικών μια αρμοδιότητα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο και λέγεται Οικονομική Διπλωματία. Ταξιδεύετε σε χώρες, μάλιστα έχετε συνοδεύσει και τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Κίνα και προφανώς καταγράφετε το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Επειδή είμαστε σε μια φάση που μιλάμε συνεχώς για επενδύσεις, θέλω να σας ρωτήσω τι έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα και τι μπορούμε να περιμένουμε από τις χώρες με τις οποίες βρίσκεστε σε επαφή.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Στους 12 μήνες που ασκώ αυτές τις αρμοδιότητες θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν δυο περίοδοι.
Η πρώτη περίοδος, η περίοδος που ακόμη εκκρεμούσε το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος μαύρη. Διότι δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη για προσέλκυση επενδύσεων ή για επενδύσεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που επικρέματο αυτός ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η δεύτερη περίοδος, η οποία αρχίζει γύρω στο Νοέμβριο, είναι η περίοδος που λύνεται οριστικά το θέμα της παραμονής της Ελλάδας και νομίζω ότι από εκεί και πέρα αρχίζει μια πολύ θετική πορεία με σαφείς ενδείξεις αλλά και αποδείξεις ενδιαφέροντος για επενδύσεις. Η πρόσφατη απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, είναι νομίζω χαρακτηριστική.
Αλλά πέρα του ΤΑΡ, υπάρχει σαφώς πολύ θετικότερο κλίμα και αυτό αποτυπώνεται και θα αποτυπωθεί και τους επόμενους μήνες νομίζω και σε συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Άρα το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει κι εγώ να κάνω τη δουλειά μου, μαζί με τους συνεργάτες μου, σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Γεωργίας όσον αφορά την εξωστρέφεια, είναι πολύ πιο θετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι αυτό που ανησυχεί τους ξένους; Φοβούνται τη γραφειοκρατία; Φοβούνται τη διαφθορά; Τι είναι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως παραμένει το πρόβλημα και της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αλλά πιστεύω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και θα συνεχιστούν. Αυτό λέω και στους ξένους συνομιλητές μου. Δεν προσπαθώ να τους κοροϊδέψω παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα, αλλά είναι σαφές και αυτό αποτυπώνεται και σε εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, έχει γίνει πολύ πιο φιλικό και είμαι σίγουρος ότι και με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα γίνει ακόμη πιο φιλικό.
Άρα, υπάρχει μια θετική προδιάθεση. Γνωρίζουν τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε θετική πορεία και επειδή ένας επενδυτής κοιτάει στο μέλλον, δεν κοιτάει μόνο πως είναι η κατάσταση σήμερα. Κοιτάει και ποια είναι η δυναμική και εμείς αυτό που προσπαθούμε να τονίσουμε είναι ότι η δυναμική είναι θετική και αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο ρόλο παίζει σε αυτό και η προοπτική της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί αυτό είναι ένα ακόμη θέμα με το οποίο ασχολείστε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Προεδρία που θα ασκήσουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι μια επιπλέον ευκαιρία να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όχι πια ως πρόβλημα αλλά να αναβαθμίσουμε την εικόνα της χώρας μας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αναβαθμίζεται.
Σας είπα ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη συμπάθεια για την επώδυνη πορεία των τελευταίων τριών ετών. Εμείς έχουμε σκοπό να κάνουμε μια Προεδρία λιτή, αλλά αξιόπιστη και αποτελεσματική, να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προεδρία μας συμπίπτει και με τις ευρωεκλογές και βεβαίως να υπογραμμίσουμε ακόμη μια φορά -όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χτες στο Άουσβιτς- ότι οι φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες δεν έχουν θέση μέσα στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπωσδήποτε. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τηλεφωνική συνομιλία μας.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.
10 Ιουλίου, 2013