ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχάς να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα για τους ακροατές μας για να είναι κατανοητές και οι διατυπώσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιήσετε, να πούμε ότι σε ό,τι αφορά την επιλογή του αγωγού TAP. Δεν έχουμε ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Shah Deniz. Αυτό θα γίνει αύριο στις 9.00, ώρα στο Μπακού, είναι, πάντως, κοινό μυστικό ότι αυτή θα είναι η επιλογή. Νομίζω, όμως, ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε τη λύση που φαίνεται να προκρίνεται, κύριε Υφυπουργέ, τη σημασία που έχει για την Ελλάδα σε επίπεδο πια γεωπολιτικό.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι εκπρόσωποι του consortium και οι εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν, χθες, και με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό ήταν μία πορεία πολύμηνη για να επιλέξουν μία από τις δύο εναλλακτικές οδούς, ή τον TAP που περνάει από την Ελλάδα, την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία, ή το Nabucco West, ο οποίος θα περνούσε από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία. Είναι μία απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο. Ήδη για την εναλλακτική πρόταση του Nabucco, μία μεγάλη εταιρία πετρελαιοειδών της Αυστρίας έχει βγει δημόσια κι έχει πει ότι έχασαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκεί προέκυψε και η είδηση, ειδησεογραφικά, έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, αλλά βεβαίως εμείς, στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθήσαμε την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο παρακολουθούσαμε, αλλά όλη η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εδώ και πολλούς μήνες, είναι από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε αφότου αναλάβαμε πέρυσι, πριν από ένα χρόνο. Νομίζω ότι χωρίς να ρέπουμε προς την τάση μας να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, ότι θα σωθούμε διότι θα γίνει αυτή η επένδυση, πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας επένδυση και οικονομικά θα είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο διάστημα, γιατί έχει μία προοπτική νομίζω μέχρι το 2019 για την ολοκλήρωσή του.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς, το πρώτο διάστημα. Αλλά θα αρχίσουν –εφόσον ληφθεί η απόφαση– οι εργασίες κατασκευής πολύ σύντομα, μέσα στο 2014. Αλλά όπως είπατε κι εσείς πέραν των οικονομικών ωφελειών, οι οποίες είναι πρόδηλες, διότι από τα 800 χιλιόμετρα που θα έχει συνολικά ο TAP τα 478 θα είναι στο ελληνικό έδαφος, έχει και πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι περισσότερο από το μισό αυτό που θα περάσει μέσα από την Ελλάδα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς, είναι γύρω στο 60%. Η Ελλάδα λοιπόν καθίσταται όχι στα λόγια, αλλά αυτήν τη φορά στα έργα ενεργειακός κόμβος και άξονας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διότι αυτός ο αγωγός θα διαφοροποιεί για πρώτη φορά τις πηγές προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω αγωγών σε φυσικό αέριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό θα οδηγεί και σε μία σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό μονοπώλιο;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν πρέπει να το δει κανείς ανταγωνιστικά. Γενικώς το να έχεις διαφορετικές πηγές προέλευσης είναι πάντα καλό διότι ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, η Ελλάδα δε θα περιοριστεί μόνο στη διαμετακόμιση ποσοτήτων, αλλά θα μπορέσει να διανείμει και ποσότητες σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και των Δυτικών Βαλκανίων. Ήδη προχωρά η συμφωνία για τον λεγόμενο IGB, δηλαδή τον αγωγό που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία ώστε να μπορούμε να δίνουμε φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία, και θα προχωρήσει αργότερα, σε δεύτερη φάση, αυτό που ονομάζεται Ionian-Adriatic, ο αγωγός Ιονίου και Αδριατικής, ο οποίος θα περνά από Μαυροβούνιο και Κροατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πέρα από τη μεταφορά transit αζερικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει και μέσω του TAP η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων αερίου στα Βαλκάνια;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό επηρεάζει και τις τιμές εκ των πραγμάτων;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι. Το θέμα των τιμών είναι άλλο θέμα. Αλλά αυτό αναβαθμίζει οπωσδήποτε τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας. Το τρίτο που, κατά τη γνώμη μου, είναι ίσως το σημαντικότερο, είναι ότι σε αυτήν την περίοδο κρίσης, αυτή η απόφαση μεγάλων εταιριών να επενδύσουν δισεκατομμύρια -διότι δεν είναι μόνο τα δισεκατομμύρια που θα επενδύσουν στο ελληνικό κομμάτι του αγωγού- το συνολικό κόστος είναι δεκάδες δισεκατομμύρια. Όταν εταιρίες μεγάλες, παγκόσμιας εμβέλειας αποφασίζουν να επενδύσουν τόσα πολλά χρήματα και στη χώρα μας, γιατί βεβαίως ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν λειτουργήσει και στην Ελλάδα, αυτό είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αυτήν την εποχή που προσπαθούμε να βγούμε, όσο το γρηγορότερο γίνεται, από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να δώσουμε και μία οπτική αναπτυξιακή και μία άλλη διάσταση στην ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Να υπογραμμίσω ότι όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία πριν από ένα χρόνο, η άλλη εναλλακτική που ήταν ο Nabucco West ήταν πολύ πιο ώριμο έργο. Εμείς από την ελληνική πλευρά κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, όλες τις προετοιμασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι το γρηγορότερο, για τις διακρατικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση. Το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του, και εγώ είχα πάει δύο φορές στο Μπακού, ο κύριος Αβραμόπουλος, επίσης, και το είχε επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός, επαφές οι οποίες βεβαίως ήταν κρίσιμης σημασίας. Άρα θέλω να πω ότι αυτά δε γίνονται έτσι χωρίς προετοιμασία. Πίσω από αυτήν τη θετική απόφαση, η οποία ίσως για την κοινή γνώμη έρχεται κάπως σαν ευχάριστη έκπληξη, κρύβεται μία πορεία συστηματικής δουλειάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως σε κάθε καλό αποτέλεσμα, θα έλεγα, κύριε Υφυπουργέ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, υπάρχει μία εκτίμηση ότι έχει συντελέσει, πέρα από τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά, έχει συντελέσει τελικά στη θετική για την Ελλάδα κατάληξη, όπως φαίνεται, αυτής της υπόθεσης και μία αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ακούμε από χθες. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν υπήρξε όντως; Υπήρξαν κάποιες δηλώσεις του κυρίου Oettinger, ο οποίος μίλησε για ουδέτερη στάση. Είχαμε μια διαφοροποίηση το προηγούμενο διάστημα; Πού ακριβώς συνίσταται;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Στην αρχική πορεία αυτής της υπόθεσης, όπως σας είπα, το μόνο ώριμο σχέδιο ήταν το Nabucco West. Αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, δηλαδή να εξασφαλίσει την ισόρροπη διαφοροποίηση των πηγών. Επειδή τότε μόνο το Nabucco West ήταν ώριμο, ήταν αναπόφευκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζουν αυτό το έργο.
Δεν περίμεναν, δεν πίστευαν ότι θα κάνουμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τις συνεννοήσεις μας με την Ιταλία, με την Αλβανία, όλη την προετοιμασία, η οποία προϋποθέτει πολλή δουλειά. Από τη στιγμή που και το δικό μας σχέδιο ήταν ώριμο και τηρούσε τις προϋποθέσεις, πράγματι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ουδέτερη και είχε κάνει και δηλώσεις, εδώ και μήνες, ο Επίτροπος Oettinger, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ουδέτερη. Αυτό που θέλω να τονίσω, και νομίζω είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι αυτή η επένδυση έχει μηδενικό κόστος για τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Δηλαδή η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση, έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, έχουμε μία πολύ σημαντική, κρίσιμη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, για τα θέματα της ανεργίας των νέων, αντιλαμβάνομαι ότι διαμορφώνεται μία προσπάθεια από τις χώρες του Νότου να υπάρξει επίσπευση της εκταμίευσης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν αποφασιστεί για το πρόγραμμα της απασχόλησης των νέων, δηλαδή να γίνει επίσπευση για τα δύο χρόνια, το 2014 και για το 2015 και όχι στο βάθος της επταετίας. Εκτιμάτε ότι αυτή είναι μία ώριμη προσδοκία που θα μπορούσαμε να έχουμε ή οι γερμανικές εκλογές, ενδεχομένως, να οδηγήσουν πάλι τη Σύνοδο σε μία αναβλητική στάση;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πράγματι βρίσκομαι στις Βρυξέλες, γιατί αρχίζει σε λίγες ώρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έρθει και ο Πρωθυπουργός. Δύο είναι τα βασικά θέματα, αυτό που είπατε, η ανεργία των νέων, αλλά και ένα άλλο σημαντικό θέμα, η χρηματοδότηση της οικονομίας. Στο πρώτο θέμα δεν μπορώ, βεβαίως, να προκαταλάβω τις αποφάσεις που θα ληφθούν αλλά θα ήταν ευχής έργο και εμείς θα προσπαθήσουμε, ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά, να πετύχουμε αυτό, την εκταμίευση σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί είναι σαφές ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε επίπεδα απαράδεκτα. Αυτό υπονομεύει και την εμπιστοσύνη, αν θέλετε, των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ευρωπαϊκά όργανα. Δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, πολιτικές και κοινωνικές. Αυτό λοιπόν θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί. Είμαι αισιόδοξος αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Το άλλο θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας, γιατί βεβαίως δεν υπάρχει βιώσιμη απασχόληση χωρίς ανάπτυξη, είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς, είναι διάφορα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία, να το πω έτσι, χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συζητηθεί και την προηγούμενη φορά αυτό το ζήτημα της εκταμίευσης, έτσι δεν είναι ; Αλλά και αυτό φαίνεται ότι κολλάει.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπήρχαν προτάσεις από πλευράς ευρωπαϊκών οργάνων, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κύριο Van Rompuy, αλλά θα είναι τώρα η στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση, εάν ληφθεί. Προσπαθούν, και εμείς, βεβαίως, το υποστηρίζουμε και το προτείνουμε εδώ και καιρό, με διάφορους μηχανισμούς να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις, παραδείγματος χάρη, για αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά τώρα προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν, αν θέλετε, την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που το έχουν ανάγκη.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: …όπως η Ελλάδα. Αλλά νομίζω ότι πολιτικά, πέραν των συγκεκριμένων αποφάσεων που θα είναι πολύ σημαντικές, είναι σημαντικό ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αφιερωμένο σε αυτό που εμείς, η ελληνική πλευρά, λέγαμε πάντα ότι πρέπει να είναι αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα, δηλαδή, ναι, βεβαίως, δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την πλευρά της ανάπτυξης, της ανεργίας και της απασχόλησης και είναι καλό το ότι τώρα όλοι οι ευρωπαίοι αναγνωρίζουν αυτό το πράγμα και το συζητούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ελπίσουμε ότι δε θα μείνουμε μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης γιατί, θα επιμείνω, βλέπω και το διεθνή Τύπο σήμερα, αυτή η εκκρεμότητα η πολιτική, με αφορμή τις γερμανικές εκλογές, είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί επιφυλάξεις κατά πόσο θα έχουμε αποφάσεις εδώ και τώρα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πάντως, ξέρετε, η ανεργία δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα της Γερμανίας, αλλά δε βρίσκεται μακριά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χτυπήσει και το Βορρά, συνολικά.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δε βρίσκεται μακριά από την ύφεση. Άρα θέλω να πω ότι είμαστε στο ίδιο καράβι όλοι. Βεβαίως, υπήρξαν κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις και προτεραιότητες, αλλά νομίζω ότι σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πλέον θέματα προτεραιότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Κούρκουλας. Κύριε Υφυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ, κυρία Καραγιάννη. Γεια σας.
27 Ιουνίου, 2013