Β. ΧΙΩΤΗΣ: Από αύριο ξεκινά στις Βρυξέλλες μία Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα κριθεί η χρηματοδότηση των επομένων ετών. Είναι ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός, δηλαδή τα κονδύλια που θα πάρουμε από το ΕΣΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε γίνει επί Κυβέρνησης Καραμανλή και είχε διασφαλίσει τότε η Κυβέρνηση περίπου 21 δισεκατομμύρια Ευρώ. O κοινοτικός προϋπολογισμός περιορίζεται ανά χώρα και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναγράφονται σήμερα στις εφημερίδες αναφέρουν ότι η χώρα μας στοχεύει σε ένα νούμερο που θα είναι από 12 έως 14 δισεκατομμύρια Ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή. Υπάρχει και άλλο παρασκήνιο για την προετοιμασία αυτής της Συνόδου, που θα συζητήσουμε τώρα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτή την διαπραγμάτευση, που, όπως καταλαβαίνετε, έχει ξεκινήσει μήνες πριν και κορυφώνεται με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Καλή σας ημέρα, κύριε Υφυπουργέ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λοιπόν, εσείς το παρακολουθείτε στενότερα απ’ τον καθένα μας, άρα είστε ο κατάλληλος για να μας διαφωτίσετε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρε μέρος ο κύριος Κούρκουλας στο Euro Working Group και σε ποιο;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπήρξε μία προσπάθεια για να βρεθεί συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου, όπου συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός. Δεν κατέστη τότε δυνατόν να υπάρξει συμφωνία και επανέρχονται από αύριο το μεσημέρι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Προβλέπεται μαραθώνιος διαβουλεύσεων. Συνήθως έτσι συμβαίνει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να θυμίσω , κύριε Κούρκουλα, ότι την προηγούμενη φορά, που την παρακολούθησα ως απεσταλμένος του «Βήματος», η διαπραγμάτευση ξεκίνησε Πέμπτη μεσημέρι και ολοκληρώθηκε 7 η ώρα το πρωί του Σαββάτου, αφού περιμέναμε και όλο το βράδυ της Παρασκευής να βγει λευκός καπνός. Τόσο δύσκολη ήταν. Τελείωσε στις 7 η ώρα το πρωί με τα 21 δισεκατομμύρια τότε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ήθελα απλώς να συμπληρώσω ότι η διαπραγμάτευση αυτή αφορά βεβαίως το ΕΣΠΑ, που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά όχι μόνο. Αφορά όλο τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή και τα χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα χρήματα για τις εξωτερικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτες χώρες, κοινωνικό ταμείο, μετανάστευση. Είναι δηλαδή πολύ σημαντική και πολιτικά, διότι σηματοδοτεί τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020. Βεβαίως, το πιο σημαντικό κονδύλι, αν θέλετε, είναι το ΕΣΠΑ και εκεί έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε μία μάχη, διότι δυστυχώς η πίτα μικραίνει, καθότι οι καθαροί πληρωτές, όπως είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, θέλουν να πληρώσουν λιγότερα στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας. Από την άλλη, με τα νέα κράτη-μέλη, τα οποία μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και είναι πιο «φτωχά» από εμάς, άρα δικαιούνται μεγαλυτέρων επιδοτήσεων από ό,τι εμείς, διαμορφώνεται μια κατάσταση, το σημείο εκκίνησης της οποίας είναι δυσχερές. Επιτύχαμε ήδη κάποια πρόοδο το Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, και θα αποτελέσει τώρα την βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων. Εμείς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στην αναπτυξιακή και στην κοινωνική διάσταση του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή θέλουμε να υπάρχουν ικανά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ανεργίας και κυρίως για να υποστηριχθούν δράσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κούρκουλα, ακούμε συνέχεια το ΔΝΤ, που λέει ότι η συνταγή ήταν λάθος. Είναι εφικτό τώρα εμείς να πούμε «Κοιτάξτε να δείτε, η συνταγή ήταν λάθος, η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη, δώστε κανένα φράγκο παραπάνω μπας και αναπτυχθεί η χώρα»;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως, το γεγονός ότι οι στατιστικές του 2008-2010, που λαμβάνονται ως βάση για τον υπολογισμό του τί θα πάρει κάθε κράτος, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιούμε. Βεβαίως, είμαστε η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ύφεση και τη μεγαλύτερη ανεργία και δεν είναι δυνατόν αυτή η παράμετρος να μη ληφθεί υπόψη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το ζήτημα είναι, κύριε Κούρκουλα, αν γίνεται αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αυτό το επιχείρημα ή αν υπάρχει το αντεπιχείρημα «για εσάς έχουμε δώσει ένα σκασμό λεφτά. Δεν είστε σε θέση να ζητάτε και πολύ περισσότερα από αυτά που σας αντιστοιχούν.»
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό θα το ξέρουμε στο τέλος, εάν υπάρξει συμφωνία. Γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το κλίμα μέχρι τώρα μας ευνοεί να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω ή είναι απαγορευτικό και θα μας βάλουν στη γωνία;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι μας ευνοεί στο να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω από αυτό που αρχικά είχε προταθεί για την Ελλάδα, που ήταν –όπως αναφέρατε σωστά– 12 δισεκατομμύρια Ευρώ για το ΕΣΠΑ. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε κάτι παραπάνω. Βεβαίως και είναι πολύ ισχυρό αυτό το επιχείρημα. Από την άλλη μεριά όμως, όπως ανέφερα, υπάρχουν νέα κράτη-μέλη τα οποία την προηγούμενη επταετία ήταν σε μεταβατική περίοδο ενώ τώρα δικαιούνται των ίδιων επιδοτήσεων που δικαιούμαστε και εμείς. Είναι χώρες οι οποίες είναι πιο φτωχές, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά, κυρίως, υπάρχει αυτή η τάση Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, για συγκράτηση ή και περιορισμό. Θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ο συνολικός προϋπολογισμός της κινδυνεύει να είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι ο προηγούμενος, παρότι έχουμε περισσότερα κράτη-μέλη και παρότι έχουμε νέες πολιτικές. Να τονίσω εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη της Λισσαβόνας ασχολείται για πρώτη φορά με αυτές τις πολιτικές. Θα πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι μόνο το 1% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι 30-40%. Μιλάμε λοιπόν για μία πολιτική μυωπία, θα έλεγα εγώ, ορισμένων χωρών, οι οποίες δε βλέπουν ότι όταν θέλεις να είσαι φιλόδοξος στην προώθηση πολιτικών πρέπει να λαμβάνεις και τα ανάλογα ποσά για να υποστηρίζεις αυτές τις πολιτικές.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, κύριε Κούρκουλα, θα ήθελα να καταλάβω κάτι, επειδή μου αρέσουν εμένα τα νούμερα. Από το 1.980.000.000.000, που είναι κάπου ο προϋπολογισμός που διάβασα, πόσα λεφτά παίρνει η Ελλάδα; Είναι 14 δισεκατομμύρια Ευρώ από το ΕΣΠΑ;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Με βάση της προτάσεις της Επιτροπής, 12 δισεκατομμύρια Ευρώ από το ΕΣΠΑ, λίγο παραπάνω για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχουμε επιδιώξει και έχουμε πετύχει να πάρουμε και ένα σημαντικό κονδύλι της τάξης των 500 εκατομμυρίων Ευρώ για τη μετανάστευση και για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το οποίο είναι σημαντικό και αποτελεί καινούργιο στοιχείο. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα προγράμματα, όπως είναι τα προγράμματα έρευνας-τεχνολογίας, όπου εκεί δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών. Εκεί όποιος είναι πιο ικανός και υποβάλει καλά προγράμματα εισπράττει και τα χρήματα, άρα εκεί είναι δύσκολο να γίνει η κατανομή εκ των προτέρων. Πάντως, είναι και αυτές πολιτικές όπου η Ελλάδα βελτιώνει την απορροφητικότητά της.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, το ποσό είναι, 25 δισεκατομμύρια Ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια για την Ελλάδα;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πώς τα έβγαλες 25 δισεκατομμύρια Ευρώ;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 12 συν 12 δισεκατομμύρια Ευρώ για την αγροτική πολιτική απ’ ό,τι κατάλαβα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, είναι 25 δισεκατομμύρια Ευρώ συν ό,τι άλλο θα λάβουμε από άλλες πολιτικές, όπου, όπως σας είπα, δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή σαν την υπάρχουσα στο ΕΣΠΑ. Στο ΕΣΠΑ εκ των προτέρων υπάρχει κατανομή με βάση τις Περιφέρειες, τη φτώχεια, την ανεργία κ.λπ. Σε άλλες πολιτικές, όπως είναι οι πολιτικές έρευνας-τεχνολογίας που απορροφούν πολύ σημαντικά ποσά, δεν υπάρχει κατανομή κατά χώρα. Εκεί τα πανεπιστήμια, οι οργανισμοί, οι εταιρίες, που έχουν καλά προγράμματα, θα εισπράξουν την επιδότηση. Άρα είναι δύσκολο να κάνει κανείς ακριβή πρόβλεψη. Πάντως, θα μπορούσε κανείς να πει, πως σε σχέση με την τρέχουσα επταετία, αυτά που μας δίνουν μέχρι στιγμής για ΕΣΠΑ είναι μειωμένα. Κατά τη γνώμη μας είναι μειωμένα κατά τρόπο απαράδεκτο, γι’ αυτό πολεμάμε και θα πολεμήσουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο αποτελεί το σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει έτσι κι αλλιώς μέχρι την Παρασκευή, κύριε Κούρκουλα, ή υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία και να πάμε ακόμα πιο πίσω;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως και ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία. Αυτό βέβαια δε θα είναι πολιτικά πολύ θετικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι χρειάζεται και χρόνος, αφού ληφθεί αυτή η καταρχήν απόφαση των αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, για να γίνουν όλοι οι εφαρμοστικοί κανονισμοί και να ετοιμαστούν τα σχέδια. Ήδη έχουμε καθυστερήσει. Κανονικά αυτή η συμφωνία έπρεπε να έχει γίνει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Βεβαίως, πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε κάτι, το οποίο έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την οικονομική πραγματικότητα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μου και κάτι τελευταίο. Έχει ξεκινήσει και μία κουβέντα μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και για τα κινεζικά προϊόντα; Έχω ακούσει μία συζήτηση που λέει ότι αυτά τα προϊόντα είναι χαμηλότερης ποιότητας, νοθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχει μεγάλη συζήτηση όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ζήτημα τέθηκε και στο τελευταίο Συμβούλιο, όπου συμμετείχα κι εγώ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα. Υπάρχει μία στρατηγική συζήτηση, αν θέλετε, όσον αφορά το μέλλον των εμπορικών μας σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Όσον αφορά την Κίνα, υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη για τις εμπορικές σχέσεις αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα dumping, με τα οποία ασχολείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Είναι στρατηγικής σημασίας και για εμάς και για την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Κίνας και νομίζω ότι είμαστε οι δεύτεροι εξαγωγείς προϊόντων στην Κίνα. Άρα, και από τις δύο πλευρές υπάρχουν τεράστια συμφέροντα και τεράστιο ενδιαφέρον ώστε οι σχέσεις αυτές να αναπτυχθούν ομαλά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις, να φέρετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την επικοινωνία και την ενημέρωση, και αν χρειαστεί, θα τα ξαναπούμε. Ήταν ο κύριος Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών και διαπραγματευτής της χώρας μας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για τον οποίο, θα δοθεί μεγάλη μάχη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως ακούσατε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ. Καλημέρα σας.
6 Φεβρουαρίου, 2013