ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην πρώτη συνέντευξή μας, επικοινωνία μας για σήμερα, έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής –και τον ευχαριστώ που βρήκε το χρόνο να συνομιλήσουμε– τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Κούρκουλα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή είστε από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα ευρωπαϊκά…
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό περιβάλλον, δεδομένου ότι έχουμε έναν ευρωπαϊκό νότο που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να πει κανείς ότι ακολουθεί, η Πορτογαλία, η Ελλάδα κι έναν ευρωπαϊκό βορρά, ο οποίος μάλλον δεν θέλει, δεν δείχνει έτοιμος να κατανοήσει ακόμα τις επικίνδυνες περιστάσεις και να προχωρήσει σε κάποια γενναία βήματα, όπως παραδείγματος χάρη είναι το Ευρωομόλογο.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Θα έλεγα, κύριε Κοτρώτσο, ότι υπάρχουν δύο πλευρές στο πώς μας αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Από τη μία μεριά υπάρχει η αρνητική αντιμετώπιση, υπάρχει η άποψη ότι καθυστερήσαμε, ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας, ότι επί πολύ μεγάλο διάστημα υπήρχαν μόνο λόγια αλλά όχι έργα και είναι αυτό που τροφοδοτεί, αν θέλετε, το αρνητικό κλίμα. Από την άλλη μεριά υπάρχει και κάτι θετικό, πολύ θετικό θα έλεγα, είναι η συνειδητοποίηση ότι πέραν των δικών μας αμαρτημάτων, τα οποία μας οδήγησαν στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει και κάποιο πρόβλημα δομικό στην αρχιτεκτονική του Ευρώ. Αυτό συνειδητοποιείται σιγά-σιγά και η απόδειξη, αν θέλετε, αυτού είναι ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ίσως λιγότερα από ό,τι εμείς, λιγότερο δραματικά, αλλά πάντως αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εμπεδώνεται λοιπόν η αντίληψη ότι το Ευρώ χρειάζεται κάποια νέα αρχιτεκτονική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι μήπως αργήσουν πολύ να το καταλάβουν, όταν δε θα υπάρχουν Έλληνες, δε θα υπάρχει κοινωνία, δε θα υπάρχει Ελλάδα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό ακριβώς θα έλεγα, δηλαδή από τη μία μεριά…, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δίλημμα, από τη μία μεριά αρχίζει να συνειδητοποιεί και λίγο-πολύ ξέρει τί πρέπει να κάνει μεσομακροπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε έξι μήνες, ενδεχομένως θα χρειάζεται αλλαγή συνθηκών, θα χρειάζεται η νέα συνθήκη να περάσει από όλα τα Κοινοβούλια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, βέβαια.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: ...είναι κάτι λοιπόν που δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Από την άλλη, όπως σωστά λέτε, χρειάζονται άμεσα μέτρα για να σταματήσει η κατρακύλα, για να σταματήσει η χιονοστιβάδα η οποία ρίχνει και την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όλο και πιο κάτω. Αυτό, λοιπόν, το δίλημμα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Έγινε ένα πρώτο βήμα, θα έλεγα, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ακόμα απομένει να υλοποιηθεί, αλλά αυτό που νομίζω είναι πολύ σημαντικό είναι ότι συνειδητοποιείται ότι χρειάζονται και άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κρίση αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για νέα αρχιτεκτονική. Αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς με την έννοια ότι ενώ μέχρι τώρα είμαστε οι κακοί, οι δακτυλοδεικτούμενοι, αυτοί οι τεμπέληδες, ή δεν ξέρω τί, αρχίζει να συνειδητοποιείται από όλο τον ευρωπαϊκό χώρο ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει, γιατί ξέρετε κάποιοι φοβούνται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που περιγράφετε, μήπως δηλαδή από τη στιγμή που η κρίση έχει χτυπήσει τόσο έντονα την πόρτα της Ισπανίας, της Ιταλίας –πιθανώς και άλλων χωρών– μήπως η μικρή Ελλάδα είναι πολύ ακριβή πλέον για να σωθεί, μήπως δηλαδή πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στο μεγάλο χαρτί, στο μεγάλο κίνδυνο που λέγεται Ισπανία.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, αλλά –δυστυχώς ή ευτυχώς για εμάς– οι οικονομίες όλες και ειδικά οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αλληλένδετες, είναι συνδεδεμένες, δεν υπάρχει περίπτωση, κύριε Κοτρώτσο, και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά, και όσοι λένε το αντίθετο απλώς λαϊκίζουν στη δική τους κοινή γνώμη, γιατί ακούσαμε και δηλώσεις από αξιωματούχους μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τον Rοesler, τον Αντικαγκελάριο κατά βάση.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι και όχι μόνο…, υπάρχει…, είναι εύκολο, ξέρετε, και είναι και αρεστό στα αυτιά των φορολογουμένων των χωρών αυτών, οι οποίοι ανησυχούν, σου λέει «Τα λεφτά μας πού πάνε; Για πόσο καιρό ακόμα θα πληρώνουμε τους Έλληνες;». Αυτοί όμως που γνωρίζουν τα πράγματα και είναι υπεύθυνοι και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πολιτικοί και στη Γερμανία και αλλού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας και να μην υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα κομμάτια. Βέβαια εμείς δεν πρέπει αυτό ούτε να το ευχόμαστε ούτε να το χρησιμοποιούμε σαν εκβιασμό. Πρέπει όμως να το συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι ευρωπαίοι και νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Νομίζω ότι και τα μηνύματα που έδωσε χθες και ο Πρωθυπουργός ο κύριος Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Commission ο κύριος Barroso προς αυτή την κατεύθυνση πήγαιναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Γεια σας.
27 Ιουλίου, 2012