Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη arrow Νέα arrow Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019

«Την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Όπως έλεγε και ο κορυφαίος διανοητής της γενιάς του ’30, ο Γιώργος Θεοτοκάς, η Ευρώπη είναι σαν ένας κήπος, που συγκεντρώνει με αρμονία τα πιο διαφορετικά λουλούδια, τα πιο αταίριαστα χρώματα.
Έχω την αίσθηση ότι τούτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία οφείλεται στην λαμπρότητα της πρώτης σποράς, στην γοητεία της ακούραστης ζωντάνιας της ελληνικής γλώσσας, που πρώτη έσπειρε στον ευρωπαϊκό χώρο το σύμπλεγμα των δυναμικών αντιθέσεων, οι οποίες συνέθεσαν την ελληνικότητα.
Το μοναδικό αυτό πνευματικό δημιούργημα, που λέγεται ελληνική γλώσσα, που είναι αδύνατο να επαναληφθεί στην ιστορία, αποτελεί το αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την ομογένεια σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Μία πρωτοπόρα ιδέα, η οποία σχηματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αυστραλία υπήρξαν από τις πρώτες που πλαισίωσαν την προσπάθεια με δικές τους ανάλογες πρωτοβουλίες κι ακολούθησαν κι άλλοι. Η Ελληνική Κυβέρνηση, ακούοντας τον οικουμενικό ελληνισμό, εκπλήρωσε τη βαθιά υποχρέωση προς την γλώσσα του γένους μας με την ομόφωνη αποδοχή της Βουλής των Ελλήνων.
Σήμερα η ελληνική ομογένεια χαίρεται μαζί μας, για τον απανταχού της γης εορτασμό της ημέρας της γλώσσας μας, η οποία είναι ο δικός μας τρόπος να νοούμε την ίδια τη ζωή, αλλά και τη συμμετοχή στο κοινό μας γίγνεσθαι ως οικουμενικών πολιτών.
Το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με την γλώσσα των Ελλήνων, των πρώτων ανθρώπων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πόλης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα αποτελεί σταθερά της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινωνίας υπενθυμίζοντας στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδηγεί πάντα προς τα Ελληνικά κείμενα, τα οποία μαρτυρούν τον Ελληνικό τρόπο διαλόγου και συνύπαρξης, δηλαδή τον Ορθό Λόγο, ο οποίος γέννησε τις οικουμενικές αξίες, που ακόμη νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, εκείνον που αποκαλούμε κόσμο της ελευθερίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Να μην λησμονούμε ότι οι δύο έννοιες, πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού, “dialogue’’ και “democracy’’ είναι ελληνικές».