Οικονομικές Σχέσεις
Οικονομία της Ελβετίας. Διμερείς Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας-Ελβετίας
ΕΛΒΕΤΙΑ
Γενικά στοιχεία:
Συνολική έκταση : 41.285 τ.χλμ.
Πληθυσμός : 8.419.505
ΑΕΠ ονομαστικό : 658.978 δισ. ελβ. φράγκα
ΑΕΠ κατά κεφαλήν : 78.700 ελβ. φράγκα
Θρησκείες : προτεσταντική, ρωμαιοκαθολική
Επίσημες γλώσσες : γερμανική, γαλλική, ιταλική, ρομανσική
Οικονομία : Η ελβετική οικονομία κατετάχθη, το 2017, στην 19η θέση και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην 5η υψηλότερη παγκοσμίως (από την 6η το 2016). Παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, καταλαμβάνοντας την 1η θέση ως προς την ανταγωνιστικότητα (βάσει του WEF) και ως προς την καινοτομία (βάσει του Global Innovation Index) ενώ η χώρα είναι ο 9ος μεγαλύτερος εξαγωγέας κεφαλαίων. Μείζων εμπορικός εταίρος της Ελβετίας είναι η ΕΕ: οι εμπορικές σχέσεις τελευταίας με τα κ-μ ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών της εξαγωγών και το 72% των εισαγωγών (σημαντικότερος εμπορικός εταίρος είναι το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης), ενώ σε περίπου 1,5 εκ. θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, 430.000 Ελβετών ζουν σε χώρες της ΕΕ και πάνω από 320.000 Ευρωπαίων διέρχονται καθημερινά τα ελβετικά σύνορα για να εργασθούν. Αντίστροφα, περίπου το 6% του εξωτερικού εμπορίου ΕΕ πραγματοποιείται με Ελβετία καθώς η χώρα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και της ισοτιμίας φράγκου/ευρώ καθώς το πρώτο έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών προϊόντων. Το σύστημα σταθερής ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/φράγκου, που είχε εισαχθεί από τον Σεπτέμβριο 2011, εγκαταλείφθηκε με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Ελβετίας, στις 15.01.2015 εφαρμόζοντας, για πρώτη φορά, σύστημα ελεύθερα κυμαινόμενης ισοτιμίας ευρώ/φράγκου. Τα δύο νομίσματα κινούνται σε ισοτιμία περίπου 1:1,2 αλλά και πάλι η ελαφρά διολίσθηση του φράγκου έναντι του ευρώ είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης, καθώς η Ελβετικά αγοράζει συνεχώς ευρώ προκειμένου να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ακριβό φράγκο είναι ο τουρισμός και οι εξαγωγές (ωρολογοποιία, βιομηχανία φαρμακευτικών-παραφαρμακευτικών προϊόντων κ.λπ.). Ο αγροτικός τομέας απολαύει ενός εξαιρετικά προστατευτικού πλαισίου (με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις παγκοσμίως) αν και απασχολεί λιγότερο από 5% πληθυσμού. Παραδοσιακά, πυλώνας της οικονομίας της Ελβετίας θεωρείται ο τομέας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αν και κατά διάφορες εκτιμήσεις, ο τραπεζικός τομέας δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από 4-8% του ΑΕΠ, ωστόσο, η παραδοσιακή αρτιότητα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος συντελεί στο να θεωρείται παγκοσμίως συνώνυμο της φερεγγυότητας και της τραπεζικής πίστεως. Η υψηλή ποιότητα τραπεζικών υπηρεσιών είναι το κυριότερο αντίβαρο στην σταδιακή άρση του απορρήτου καταθέσεων, που, έστω και κατά περίπτωση, έχει αρχίσει μετά από συνεχείς και ασφυκτικές πιέσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ. Επί θέματος αυτού, συγκρατείται, πρώτον ότι η ελβετική Κυβέρνηση αποφάσισε (16.06.2017) την εισαγωγή του προτύπου της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών με 41 τρίτες χώρες. Η εφαρμογή του προτύπου προβλέπεται για το 2018 και η πρώτη ανταλλαγή στοιχείων για το 2019. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, (Γενεύη, 17.07.2017) συνάντησης εργασίας του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς (Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Pursposes). Στο περιθώριο της συνάντησης, η Ελβετία υπέγραψε συμφωνία αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών με την Σιγκαπούρη.
Η υψηλή τεχνογνωσία και επαγγελματική πείρα των Ελβετών στον τομέα της προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία, ενώ η χώρα διακρίνεται και για τις επιδόσεις της στον τομέα της έρευνας, αλλά και της φαρμακευτικής/χημικής βιομηχανίας, οποία αντιστοιχεί στο 40% των ελβετικών εξαγωγών και στο 4% του ΑΕΠ. Η Ελβετία περιλαμβάνεται στην ζώνη των ευρωπαϊκών χωρών με μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων, χρήματος και πληθυσμού, γνωστή ως «Blue Banana».
Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις: Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ελβετικές επενδύσεις, οποίες ανέρχονται περίπου σε 2 δις ελβετικά φράγκα (περίπου 1,4 δις ευρώ) και δραστηριοποιούνται 48 ελβετικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 10 χιλιάδες άτομα. Τομείς δραστηριότητας είναι τα φαρμακευτικά είδη, ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, χημικά προϊόντα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Από ελβετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα, σημειώνονται ενδεικτικά: UBS, Credit Suisse, Roche, Novartis,Kraft/Suchard, Atel, Nestle, κ.α. Σημειώνεται ότι υφίσταται μια περίπτωση επιχείρησης, της Cocacola-3E, η οποία μετεφέρθη από Ελλάδα σε Ελβετία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας μας προς την Ελβετία για το 2017 ήταν 142,7 εκ. ευρώ έναντι 134,1 εκ. ευρώ το 2016 (αύξηση 6,5%) ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 420,4 εκ. ευρώ έναντι 413,3 εκ. ευρώ το 2016 (αύξηση 1,3%).
Ενέργεια: Η Ελβετία προγραμματίζει τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2034 με παράλληλη αύξηση κατά το 1/3 της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβανομένης και της ηλιακής, καθώς και δημιουργία εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Πετρέλαιο προμηθεύεται η Ελβετία κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας (Τσεϋχάν) και Ιταλίας. Η Ελβετία συμμετέχει με την εταιρεία Axpo (5%) στην κοινοπραξία TAP (Transadriatic Pipeline).
Τουρισμός: Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ελβετούς (400.000 ετησίως), οι οποίοι διαθέτουν άδεια 29 ημερών κατ’ έτος για διακοπές. Δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι τα νησιά (Κως, Ρόδος, Κρήτη, Ζάκυνθος κλπ.). Εκτός από τα σταθερά δρομολόγια των μεγάλων αεροπορικών εταιριών (Swiss, Aegean, ΕasyJet) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία, απευθείας πτήσεις πραγματοποιούνται, επίσης, κάθε καλοκαίρι, με ελβετικές εταιρίες χαμηλού κόστους από τη Βέρνη στην Πρέβεζα, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Κω.
Όσον αφορά τον τουρισμό, αριθμός Ελβετών επισκεπτών βαίνει αυξανόμενος (από τις 400.000 περίπου για το 2017). Το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν είναι ανταγωνιστικές στον τομέα του τουρισμού (η Ελλάδα είναι κορυφαίος θερινός τουριστικός προορισμός και η Ελβετία κορυφαίος χειμερινός) επιτρέπει την περαιτέρω προώθηση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας Ελλάδος-Ελβετίας. Στις 25-26 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη η Διεθνής Έκθεση Διακοπών και Ταξιδίου FESPO 2017, στην οποία συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας Τουρισμού, κ. Τρυφωνόπουλος.
Πύλη Ελληνικού Εμπορίου AGORA :
http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=64&clang=1
Ελληνικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια :
http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=121
Ελληνικά Τελωνεία :
Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου :
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών :
http://www.sev.org.gr/online/index.aspx
Στατιστικά Στοιχεία Ελληνικών Εισαγωγών/Εξαγωγών :
http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0902
Εκθέσεις στην Ελλάδα :
http://profile.helexpo.gr/profile/el/exhibitions%20catalogue
Ελβετικά Τελωνεία :
http://www.ezv.admin.ch/dienstleistungen/04051/index.html?lang=en
Εκθέσεις στην Ελβετία :