Άρθρο Εφημερίδας “Η Καθημερινή”, 30.04.2015, με Τίτλο: “Από τη Σπίθα μιας Έκθεσης”
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Από τη σπίθα μιας έκθεσης
Η Καθημερινή 30.04.2015
Αρκεί μια έκθεση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για να θέσει σε κίνηση έναν ολόκληρο μηχανισμό ενίσχυσης της θετικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και οικονομικής ανάπτυξης εντός συνόρων; Το απτό παράδειγμα του εκθεσιακού αφιερώματος στα ευρήματα του ναυαγίου αλλά και στον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μιλάει από μόνο του.
Ας δούμε τη διαδοχή των γεγονότων: στα μέσα του 2000, το διεθνές ενδιαφέρον για το περίτεχνο αντικείμενο με τα γρανάζια που βρήκαν στον βυθό οι Συμιακοί σφουγγαράδες είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, που έφεραν στο φως καινούργια επιστημονικά στοιχεία χάρις στη χρήση νέων τεχνολογιών. Η εμβέλεια των επιστημονικών αποκαλύψεων εντάθηκε από τη διοργάνωση της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες.
Από τα πιο θετικά της δημοσιότητας ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο ξαναήρθε στην επιφάνεια το θέμα του αρχαίου σκαριού, που παρέμενε ξεχασμένο στον πυθμένα των Αντικυθήρων. Έτσι οδηγηθήκαμε σ’ έναν νέο κύκλο εναλίων αυτοψιών στο ναυάγιο, το 2012-2013. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο τελευταίος που το είχε επισκεφθεί ήταν ο πλοίαρχος Κουστό το 1976.
Έπειτα από κοπιώδη προετοιμασία, το 2014, επιστήμονες και δύτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έκαναν την πρώτη αποστολή στον βυθό με εντυπωσιακά αποτελέσματα, παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Στα νερά του Αιγαίου, μάλιστα, έγινε και η παγκόσμια πρώτη του σκαφάνδρου Exosuit, με πρωτοποριακή τεχνολογία, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην ενάλια αρχαιολογία. Αμερικανοί, Ελβετοί και Αυστραλοί ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την επίβλεψη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Φέτος το πρόγραμμα αναμένεται πιο φιλόδοξο. Η αποστολή θα γίνει εντός του καλοκαιριού, με την ελπίδα για καλύτερες καιρικές συνθήκες. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ όλοι θα μιλάνε για το λησμονημένο νησάκι των Αντικυθήρων με τους 19 μόνιμους κατοίκους. Και έτσι οι τελευταίοι έχουν περισσότερες ελπίδες να αποκτήσουν μόνιμο γιατρό και να σιγουρέψουν την επισφαλή ακτοπλοϊκή του σύνδεση με τον Πειραιά. Αν και το μέρος ήταν παντελώς άγνωστο στους τουρίστες, τώρα πολλοί θέλουν να το δουν από κοντά. Συνεπώς θα βελτιωθεί η υποτυπώδης τουριστική υποδομή του. Οταν θα έχει ολοκληρωθεί η φετινή έρευνα, θα ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου μια μεγάλη έκθεση στη Βασιλεία της Ελβετίας με θέμα το ναυάγιο και το πολύτιμο φορτίο του. Ηδη παρατηρείται μεγάλος ενθουσιασμός και βρίσκεται στα σκαριά μια συνεργασία Ελλήνων και Ελβετών στη χερσαία ανασκαφή των Αντικυθήρων, που πραγματοποιείται στην περιοχή του Κάστρου. Και όλα αυτά από τη «σπίθα» μιας καλής έκθεσης...