Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο ot.gr και tovima.com και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο περιθώριο του «Delphi Economic Forum X» (09.04.2025)

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο ot.gr και tovima.com και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο περιθώριο του «Delphi Economic Forum X» (09.04.2025)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιώργο Γεραπετρίτη. Καλώς ήρθατε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι σήμερα μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάμε από τα δύσκολα. Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Αναβάλλεται επ’ αόριστον ή θα το δούμε να συμβαίνει;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κάτι εύκολο στην εξωτερική πολιτική, οπότε οποιαδήποτε ερώτηση θα ήταν δύσκολη. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα γίνει σε χρόνο, τον οποίο θα συζητήσουμε. Εξαρτάται από τα προγράμματα των δύο ηγετών. Εξαρτάται βεβαίως κάθε φορά και από τη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υπεκφυγή αυτό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όχι. Είμαι πάρα πολύ σαφής. Δεν έχει παγώσει, διότι διαβάζω κι εγώ περί παγώματος των ελληνοτουρκικών. Συνεχίζονται κανονικά όλοι οι πυλώνες, δηλαδή οι πυλώνες που αφορούν τον Πολιτικό Διάλογο, τη Θετική Ατζέντα, συνεχίζονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο είναι το επιστέγασμα όλων των πυλώνων του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα γίνει σε σχετικά σύντομο χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν όλοι συζητάνε για ένα θερμό Απρίλιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τις έρευνες για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, βάζουν στην εξίσωση και το Ισραήλ και την αντιπαλότητα Τουρκίας-Ισραήλ κ.λπ. Περιμένετε κάποια ένταση εκτός ορίων με τις έρευνες για το καλώδιο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι όλα μπλέκουν σε μια χοάνη γεωπολιτικών, με αποτέλεσμα το μείγμα, το οποίο παράγεται να είναι εξαιρετικά θερμό στην κοινή γνώμη. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε περίπου δύο χρόνια μέσα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Έχει παραγάγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Έχει παραγάγει πρώτα και πάνω απ’ όλα την επανεκκίνηση των συζητήσεων για το Κυπριακό. Έχει παραγάγει τη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών. Έχει παραγάγει ουσιαστικά τον μηδενισμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, μια καλύτερη κατανόηση, ένα καλύτερο διμερές εμπόριο. Η πραγματικότητα είναι ότι πάντοτε υπάρχουν εντάσεις. Η γεωγραφία, δυστυχώς, μέσα στους αιώνες, αντί να μας ενώνει, μας διχάζει. Και πάντοτε οι εντάσεις αυτές παράγουν αρκετές φορές μια έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των μερών. Θέλω να σας πω ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πάντοτε με ψυχραιμία. Αναφερθήκατε στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος. Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου. Εξάλλου, η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια. Η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε συζητήσει το θέμα με τον κύριο Fidan στις συναντήσεις σας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Συζητούμε πάντοτε γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και για τα θέματα, τα οποία μπορεί να παράγουν εντάσεις. Το συγκεκριμένο, ξέρετε, κυρία Φωτάκη, είναι ένα θέμα, το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή είναι ένα έργο, το οποίο είναι ελεύθερο κατά το διεθνές δίκαιο. Η Μεσόγειος ολόκληρη είναι σπαρμένη από επιφανειακά καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί. Δυστυχώς, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναπαράγει αυτού του τύπου τις εντάσεις και θα συνεχίσει να τις αναπαράγει έως ότου καταλήξουμε σε μία κοινή κατανόηση, σε μία συμφωνία, σε μία παραπομπή μέσω συνυποσχετικού. Η προσπάθειά μας είναι να διασφαλίζουμε εν ειρήνη το διεθνές δίκαιο και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και τα θαλάσσια χωροταξικά που και εκεί θα είναι λίγο...

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Έχουμε πολλά μαζεμένα. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μία υποχρέωση, η οποία υπάγεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι υπερήμερη από μακρού χρόνου. Θα έπρεπε ήδη να είχαν κατατεθεί τα σχέδια για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μην έχουμε και αυτή την υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι επειδή έχουν σωρευτεί μέσα στο χρόνο πολλά ζητήματα, τα οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, είναι σημαντικό να διατηρείται η ψυχραιμία και η αμοιβαία κατανόηση. Η δική μας πρόθεση είναι να μπορούμε να βρούμε τους κοινούς εκείνους τόπους για να πορευόμαστε. Ξέρετε, είμαστε ταγμένοι από την γεωγραφία και επιχειρούμε εδώ και δύο χρόνια να μετατρέψουμε τη γεωγραφία σε γέφυρα παρά σε διχασμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δηλώσεις του προέδρου Trump σας ανησύχησαν για τον Erdogan, δίπλα στον Netanyahu;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είμαστε πάντοτε σε μια κατάσταση επιφυλακής για όλα. Θέλω να σας πω ότι οι βεβαιότητες και στα κομμάτια της γεωπολιτικής ανάλυσης έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, την τελευταία τριετία. Εκείνο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλεύουμε πάνω σε υποθετικά σενάρια. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει ενταθεί σε πολύ υψηλό βαθμό. Η έλευση της νέας αμερικανικής Διοίκησης έχει δημιουργήσει, πράγματι, νέα δεδομένα στα ζητήματα αυτά. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω τη δική μας θέση, γιατί θέλω να σας εξομολογηθώ ότι για μένα είναι πολύ σημαντικό να μην ετεροκαθορίζεται η χώρα και έχει πολλούς λόγους να μην ετεροκαθορίζεται η χώρα. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας. Επιβεβαιώνεται καθημερινά, επιβεβαιώνεται με υψηλού επιπέδου συναντήσεις. Ταυτοχρόνως, είμαστε ίσως η μόνη χώρα, η οποία διατηρεί παράλληλα και πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με όλον τον αραβικό κόσμο. Ενώ, νομίζω, είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την καλή στρατηγική σχέση που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και σήμερα, το γεγονός της δικής μου επίσκεψης στο State Department και  τη συνάντησή μου με τον Marco Rubio. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εδραιώσει μία εξαιρετικά μεγάλη στρατηγική σχέση με όλους τους ενεργούς δρώντες. Έχουμε καταφέρει να κλείσουμε όλα τα μεγάλα μας μέτωπα και σε μία εποχή πολύ μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας, το να μην έχεις μεγάλα ανοικτά μέτωπα είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι η Τουρκία, σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, φαίνεται να ενισχύεται;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν θα ετεροκαθορίσω τη θέση της χώρας. Θα μου επιτρέψετε να πω για τα δικά μας ότι εκείνο το οποίο ενισχύεται προδήλως είναι το αποτύπωμα της Ελλάδας. Νομίζω δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα, τουλάχιστον στον δικό μας δυτικό χώρο, η οποία αυτή τη στιγμή να έχει άριστες σχέσεις με όλον τον πλανήτη και αυτό είναι εκείνο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό. Η Ελλάδα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απολαύει πολύ μεγάλης διεθνούς αναγνώρισης, έχει εταιρικές στρατηγικές σχέσεις με μεγάλους παίκτες. Η Τουρκία έχει τη δική της στάση απέναντι στην εξωτερική πολιτική. Έχει πολύ απλωμένη εξωτερική πολιτική σε πολλά πεδία – και όχι πάντοτε ήσυχα πεδία- αυτού του κόσμου. Νομίζω, ότι εκείνο, το οποίο προέχει για μας είναι να στήσουμε τη δική μας διπλωματία σε στέρεα θεμέλια και τα θεμέλια αυτά να προσπαθούμε κάθε φορά να τα μεγαλώνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει η πιθανότητα για μια μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα και το Κυπριακό, ενδεχομένως, κάποιες πιέσεις; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε σε πλήρη εξέλιξη το Κυπριακό. Είχαμε πριν από λίγες εβδομάδες την επανεκκίνηση της συζήτησης σε επίπεδο πενταμερούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι που φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ:  Το οποίο φαινόταν σχεδόν αδύνατο πριν από δύο χρόνια. Κατέστη δυνατό και από την ενεργή διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, κατεξοχήν από το γεγονός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και σήμερα, οφείλω να πω – και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός αυτό – ότι το Κυπριακό κινείται ενεργητικά. Έχουμε συναντήσεις, οι οποίες γίνονται μεταξύ των δύο ηγετών. Το χτίσιμο μιας θετικής ατζέντας, δηλαδή πεδία στα οποία μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για να έχουμε στην πραγματικότητα μια ουσιαστική εξέλιξη, η οποία δεν είναι άλλη από την επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προσδιορίζουν και το πλαίσιο. Εγώ δεν θα έλεγα για πιέσεις στην Τουρκία. Εγώ θα έλεγα για ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο απαιτεί συνθέσεις και όχι χωρισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποχωρήσατε, άρα, πιο αισιόδοξος από τη Γενεύη;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ:  Συγκρατημένα αισιόδοξος και σίγουρα πολύ πιο αισιόδοξος από όταν ανέλαβα το οφίκιο του υπουργού Εξωτερικών, όταν ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για το Κυπριακό. Θέλω να σας θυμίσω ότι για επτά χρόνια δεν είχε υπάρξει καμία συνάντηση μετά το Crans Montana. Φαινόταν το Κυπριακό να μην είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Γενικού Γραμματέα. Σήμερα το Κυπριακό φαίνεται να είναι η πρώτη, εκτός πολέμων, προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς, συμβάλλει και η θέση της Ελλάδας, ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που συνδέει την Ευρώπη. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέει όμως και τον κόσμο ολόκληρο, που αυτή τη στιγμή μέσα σε τέτοιο περιβάλλον αστάθειας, αναζητεί ένα μεγάλο καλό νέο. Και νομίζω ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει μια εξέλιξη, η οποία θα είναι σημαντική και μεγάλη για την ίδια την Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια που είπατε ότι το Κυπριακό είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητάμε στο «ReArm Europe» αν η Τουρκία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα εξοπλιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επωφεληθεί από αυτό. Και μάλιστα υπάρχει και η αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επωφελείται πάρα πολύ η Τουρκία από τη Διακήρυξη των Αθηνών και χτίζει όλες αυτές τις συμμαχίες εν ηρεμία, δείχνοντας ότι τα πάει πολύ καλά με την Ελλάδα, άρα δεν χρειάζεται να την αποκλείουμε. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αναρωτιόμουν αν θα υπάρχει ερώτηση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία. Να σας πω λοιπόν το ακόλουθο. Το πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επεξεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το «ReArm Europe» και το «SAFE» είναι προγράμματα για τη γεωπολιτική αυτοδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αναγκαία προγράμματα έτσι ώστε να μπορεί η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της χωρίς να έχει ανάγκη οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εκπονείται ένα σχέδιο δράσης. Είναι αυτονόητο ότι τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν υπ’ όψιν. Είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη υπάρχει μέριμνα ως προς αυτό. Θέλω δε να πω, για όσα ακούω σχετικά με την Διακήρυξη των Αθηνών, ότι αποτέλεσε στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο βήμα, σχεδόν μετά από 95 χρόνια, όπου είχαμε αυτά τα διαρκή σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας, η οποία, όλοι καταλαβαίνουμε, ότι δεν θα μπορούσε από τη μια μέρα στην άλλη να συνθλίψει προβλήματα, τα οποία ανατρέχουν σε δεκαετίες. Δημιουργεί όμως, μια βάση έτσι ώστε χωρίς τα κράτη να αφίστανται από τις βασικές τους θέσεις, να μπορούν να οικοδομήσουν πάνω σε εκείνα, τα οποία τους ενώνουν. Και θέλω να σας πω ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «κερκόπορτα» η Διακήρυξη των Αθηνών. Αντιθέτως, νομίζω, αποτελεί ένα θεμέλιο, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να χτίσει κάτι καλύτερο, κάτι πιο στέρεο για τις επόμενες γενιές. Γιατί στο τέλος της ημέρας εκείνο που έχει σημασία είναι να είμαστε σε μια γειτονιά ηρεμίας και οι άνθρωποι να ευημερούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πάω λοιπόν στην Ουάσιγκτων, για να αλλάξουμε θέμα, να φύγουμε από την Τουρκία. Σας ανησυχεί ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Trump που έχει κηρύξει και στην Ευρώπη;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κανένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι καταρχήν θετικός. Είναι προφανές ότι παράγει ανησυχία. Και νομίζω ότι η διελκυστίνδα, την οποία βιώνουμε την εποχή αυτή, με μέτρα και αντίμετρα, τα οποία αφορούν δασμούς και άλλα οικονομικού χαρακτήρα μέτρα, δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον. Νομίζω ότι, κατά την κλασική οικονομική θεώρηση, μπορούμε να αναμένουμε και αρνητικά παρεπόμενα, όπως είναι ο πληθωρισμός, η ύφεση ή και η αύξηση των επιτοκίων.

Η πραγματικότητα είναι ότι θα πρέπει να αναζητούμε ουσιαστικές, παραγωγικές λύσεις στα όποια προβλήματα εμπορίου υφίστανται. Ο προστατευτισμός έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν έχει μακροπρόθεσμα συντελέσει σε μια ουσιαστική λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας. Για εμάς ως Ελλάδα, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζω ότι το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να αναζητήσουμε, μέσω μιας πιο διαβουλευτικής προσέγγισης, τις λύσεις στα όποια προβλήματα του διεθνούς εμπορίου και να μην οδηγούμαστε σε έναν τέτοιου τύπου διαγκωνισμό, ο οποίος μόνο αρνητικός θα είναι για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να κλείσω με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία τον Μάιο. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Βεβαίως, υπό τις παρούσες συνθήκες καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μια τεράστια ευθύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι η καλύτερη και πιο εύκολη περίοδος.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα έλεγα μάλλον το αντίθετο, ότι είναι η πιο δύσκολη περίοδος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω πολέμων και γεωπολιτικών αναταράξεων, κυρίως όμως εν μέσω ενός πολύ ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο προσδιορίζεται πολυπαραγοντικά. Προβλεψιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει.

Εμείς χτίζουμε όμως πάνω σε σταθερές αξίες. Και οι σταθερές αξίες για εμάς είναι η επιβολή του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, των γυναικών, των παιδιών σε καθεστώς συρράξεων, η κλιματική αλλαγή, η οποία μας ταλανίζει.

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εδραιώσουμε μια πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα, η διεθνής πολυμέρεια, μπορεί να δώσει λύσεις. Διότι η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, και από την άποψη της παράστασης, αλλά και από την άποψη της ουσίας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, εξαιτίας όλων των κρίσεων που αναπαράγονται και δυστυχώς, δεν επιλύονται.

Εμείς θα βάλουμε το δικό μας πετραδάκι, για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε αυτή τη μεγάλη ισχύ του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα πάντοτε στέκεται δίπλα στο διεθνές δίκαιο. Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος και δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτό. Αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας και στην Προεδρία μας τον Μάιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μεγάλη μου χαρά.

9 Απριλίου, 2025

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία