Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το μεταναστευτικό ζήτημα και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 23ης Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Martin Klus. Επιπλέον, συζητήθηκε η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει επάνοδος στην κανονικότητα δίχως την επαναφορά της κινητικότητας και τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν ταχείες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες θα εξεταστούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει την οδό της συνεργασίας, αλλά και να διατηρήσει στο τραπέζι την επιλογή της λήψης μέτρων για την προάσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών.
Όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να διέπεται από το στοιχείο της αλληλεγγύης και εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο που επιτελεί ο Frontex ως υπηρεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ που αποτελεί και προτεραιότητα της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποδέσμευση των κονδυλίων της ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
10 Μαρτίου, 2021