Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σας βρισκόμαστε εδώ σήμερα για την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών του κυρίου Νίκου Δένδια.
Παρακαλώ κύριε Υπουργέ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί, το πρωτόκολλο μου είπε ότι υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στο Υπουργείο, ότι στην τελετή Παράδοσης-Παραλαβής χαρτοφυλακίου Υφυπουργού Εξωτερικών δεν παρίσταται ο Υπουργός.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να παραβώ τον κανόνα, κάτι που δεν κάνω σε αυτό το Υπουργείο συνήθως, γιατί θεωρώ κατ’ αρχήν, ότι το ίδιο το Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.
Όχι μόνο για το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δώσει σαφή προσοχή στο συγκεκριμένο Υφυπουργείο, που θεσμοθέτησε την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, που συνέδεσε ξανά τους απόδημους με την πατρίδα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.
Και θα μου επιτρέψετε να πω και έναν επιπλέον προσωπικό λόγο. Γιατί το διάστημα που υπηρέτησε ο Υφυπουργός ο Κώστας Βλάσης σε αυτό το Υπουργείο, ως Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, συνδέθηκα μαζί του και μου επιτρέπει να τον θεωρώ φίλο μου, όπως φίλο μου θεωρώ και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον νέο Υφυπουργό που επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να υπηρετήσει στη νευραλγική αυτή θέση.
Στο βαθμό που το πρόγραμμα μου το επιτρέπει, κάθε φορά που είμαι στο εξωτερικό, συναντώ τους απόδημους Έλληνες. Τελευταία συγκινητική ευκαιρία που είχα, ήταν στη Ρωσία και την Ουκρανία, λίγους μήνες πριν.
Κατάλαβα έτσι νομίζω επίσης πόσο ενδιαφέρον πόστο είναι η θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών του αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό.
Ο Κώστας Βλάσης ανέλαβε αυτό το υφυπουργείο πριν από 2 περίπου χρόνια, τον Δεκέμβριο του ’19. Νομίζω, υπηρέτησε υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες που θα μπορούσε να υπηρετήσει ποτέ Υφυπουργός σε αυτό το πόστο, μέσα στην πανδημία του Covid-19.
Και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά διότι κατάφερε μέσα σε αυτές τις δυσχερέστατες συνθήκες, με δυσκολία επικοινωνίας, με δυσκολία συγκέντρωσης, με δυσκολία επαφής, με μεγάλα προβλήματα, να διατηρήσει την επαφή της πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες.
Και επίσης να βοηθήσει σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου, παραδείγματος χάρη με την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Προξενείων με τη βάση myConsulLive.
Ο Κώστας Βλάσης φεύγει από την θέση του Υφυπουργού με ένα εξαιρετικό και θετικό αποτύπωμα, το οποίο θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη καριέρα του, η οποία είναι και θα είναι μεγάλη και για την οποία όλοι του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Ανδρέα, μου επιτρέπεις, να σε καλωσορίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχεις ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά σου.
Πρώτον, γιατί ο Κώστας τοποθέτησε τον πήχη σε ένα υψηλό επίπεδο. Δεύτερον, διότι η πανδημία είναι ακόμα εκεί. Και τρίτον, διότι εκτός από το να συνεχίσεις πρέπει να βελτιώσεις και να επαυξήσεις όπως όλοι μας.
Όχι μόνο να ενισχύσεις τις επαφές μας με τον απόδημο ελληνισμό αλλά με την μέχρι τώρα επαγγελματική σου εμπειρία, τη σημαντική σου εμπειρία να μας βοηθήσεις στην ενδυνάμωση της δημόσιας διπλωματίας.
Αντιμετωπίζουμε απέναντί μας μια ιδιαίτερα προκλητική γείτονα χώρα στον τομέα αυτό που προσπαθεί πάρα πολλές φορές, παραδείγματος χάρη στο μεταναστευτικό, να συκοφαντήσει την πατρίδα μας.
Ακόμα και η προσπάθεια για την αποκατάσταση της αλήθειας μέσω της επιτυχούς άσκησης της δημόσιας διπλωματίας είναι απολύτως απαραίτητη.
Εύχομαι και σε εσένα πέραν από το καλωσόρισες ολοκάρδια θερμή και καλή επιτυχία στο έργο σου.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Βλάση.
Κος Κ. ΒΛΑΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια.
Κύριε Υφυπουργέ, κύριε νέε Υφυπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, ξεκινώντας θα ήθελα πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό τους τελευταίους 20 μήνες.
Μέσα από αυτή τη θέση είχα τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα της πατρίδας μας, τους απανταχού Έλληνες, που όσο μακριά και αν βρίσκονται, ζουν και αναπνέουν με την Ελλάδα στο μυαλό και στην καρδιά τους.
Η επαφή μου μαζί τους υπήρξε για μένα μια εμπειρία μοναδική. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και δεσμεύομαι πως θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί τους για το καλό της πατρίδας μας, από όποιο μετερίζι και αν έχω τη δυνατότητα να το κάνω.
Η παρουσία μου στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών δυστυχώς συνέπεσε όπως είπε και ο Υπουργός με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που για μεγάλο χρονικό διάστημα μου στέρησε τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας μαζί τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το έργο που συντελέστηκε τους μήνες αυτούς δεν είναι σημαντικό. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και καταφέραμε να προχωρήσουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θεωρώ ότι αφήνουν ξεχωριστό αποτύπωμα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Φεύγοντας νοιώθω ικανοποίηση, γιατί κάναμε πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των αρχών μας στο εξωτερικό, μέσω του myConsulLive και του chat board τεχνικής νοημοσύνης και γιατί συμβάλαμε στη δημιουργία και στην προώθηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στα Ελληνικά, σε κάθε γωνιά της γης.
Ήδη επίσης προχωρά κύριε Υπουργέ η σημαντικότατη διαδικασία της απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων από τους προξενικούς μας υπαλλήλους, που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.
Και μπορεί η πανδημία να με κρατούσε αναγκαστικά στην Ελλάδα, όμως οι εκατοντάδες ψηφιακές συναντήσεις μου με τους Έλληνες της διασποράς, πάντα διατηρούσαν την επικοινωνία μας ενεργή, προκειμένου έτσι να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους και να ενεργώ προς την ικανοποίησή τους.
Σύντομα θα ανακοινώναμε την θέσπιση της «Ημέρας εορτασμού Ελληνισμού της Διασποράς». Η πρόταση είναι ήδη στα χέρια του Πρωθυπουργού. Αφού πρώτα ζητήσαμε και λάβαμε εκατοντάδες προτάσεις από ομογενειακές μας οργανώσεις ανά τον κόσμο.
Ενώ βρισκόμαστε κατόπιν πρωτοβουλίας και συνεργασίας με τον Υπουργό εν αναμονή χρηματοδότησης ενός ακόμα μεγάλου project που αφορά τη χαρτογράφηση των Ελλήνων της διασποράς, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει και πρέπει όμως να γίνει.
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσα στις εκκλησιαστικές υποθέσεις όντας πάντα στο πλευρό των Πατριαρχείων μας. Αλλά και του Αγίου Όρους, του μοναδικού αυτού για την ορθοδοξία μας συμβόλου. Διευκολύνοντας και στηρίζοντας το σημαντικό τους έργο.
Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω την αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αλλά και όλους τους πεφωτισμένους πατέρες των Πατριαρχείων μας για την άριστη συνεργασία και τη θερμή σχέση που αναπτύξαμε. Ο λόγος τους θα με συντροφεύει για πάντα και οι διδαχές τους θα αποτελούν πολύτιμη πυξίδα για εμένα.
Θέλω επίσης, πρώτα και πάνω από όλα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κύριο Δένδια, για την αμέριστη στήριξή του στο έργο μου όλους αυτούς τους 20 μήνες. Τον αναπληρωτή Υπουργό και φίλο κύριο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και βέβαια τον Υφυπουργό κύριο Κώστα Φραγκογιάννη που συνέχεια με βοηθούσε με τις συμβουλές του στα οικονομικά ζητήματα.
Αλλά βέβαια και τους γενικούς γραμματείς. Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Γιάννη τον Χρυσουλάκη ο οποίος ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργαζόμουν συνεχώς αλλά βέβαια και τον κύριο Δεμίρη ο οποίος τυγχάνει να είναι και πατριώτης μου Αρκάς, κύριε Υπουργέ, αλλά και το νέο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Διπλωματίας, αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους είχα μια άψογη συνεργασία αυτά τα δυο χρόνια.
Οι διπλωμάτες μας εδώ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ήταν στο πλευρό μου και συνέβαλαν τα μέγιστα για να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειές μου.
Χωρίς αυτούς τίποτα από όσα σχεδιάσαμε δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και τους ευχαριστώ θερμά για τη στήριξή τους.
Ειδική αναφορά θα μου επιτρέψετε να κάνω και στους ειδικούς μου συνεργάτες, τους συνεργάτες του γραφείου μου ο οποίοι πραγματικά δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους όλο αυτό το διάστημα και βέβαια ειδικά στον διευθυντή του διπλωματικού μου γραφείου, το Μάνο τον Κουμπαράκη, ο οποίος είναι ένα άξιο διπλωματικό στέλεχος που σε λίγες μέρες από τώρα θα είναι Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες εκεί πραγματικά θα νοιώθουν υπερήφανοι που θα έχουν ένα τέτοιο στέλεχος μαζί τους.
Προσωπικά φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου. Γιατί έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να στηρίξω τους απανταχού Έλληνες, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας.
Πολλά έγιναν και είμαι βέβαιος ότι πολλά θα γίνουν ακόμα. Γιατί η κυβέρνησή μας διέπεται από τις αρχές της συνέπειας και της συνέχειας.
Καλωσορίζω το φίλο Ανδρέα Κατσανιώτη και του εύχομαι κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Γνωρίζοντάς τον εδώ και αρκετά χρόνια, σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Πρωθυπουργού, αλλά και των απανταχού Ελλήνων και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει περίφημα.
Η κυβέρνησή μας προχωρά δυνατά, συνεχίζοντας το μεταρρυθμιστικό της έργο, που στόχο θα έχει να οδηγήσει την πατρίδα σε ένα μέλλον με ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία.
Θα συνεχίζω έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την Αρκαδία και τους Αρκάδες που με τιμούν επιλέγοντάς με ως εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Ελλήνων και φυσικά δίνοντας βαρύτητα στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα ως καθηγητής ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε κύριε Υπουργέ, να ελαφρύνω και λίγο το κλίμα χρησιμοποιώντας και κάποιους αθλητικούς όρους παρότι δεν είναι για αυτό το Υπουργείο.
Επειδή σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχει η φιλολογία, η παραφιλολογία «γιατί φύγατε εσείς», «γιατί αλλάξανε εκείνοι», «γιατί έφυγες εσύ», να πω λοιπόν ότι στα δικά μου μάτια, στο δικό μου μυαλό η κυβερνητική ομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο ειδικά αυτή την εποχή είναι η εθνική ομάδα της πατρίδας.
Η εθνική ομάδα η οποία μάλιστα συμμετέχει όχι σε κάποιους απλούς αγώνες αλλά σε ολυμπιακούς αγώνες. Και προπονητής της, ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιός πρέπει να είναι πού.
Και η 4ετής διακυβέρνηση την οποία διανύουμε από τις 7 Ιουλίου δεν είναι ένα sprint όπως πολλοί θα πιστεύανε, ούτε καν ένας μαραθώνιος. Είναι μια σκυταλοδρομία, έτσι την βλέπω εγώ, η οποία έχει αυτούς που τρέχουν, αυτούς που είναι στον πάγκο και είναι έτοιμοι να τρέξουν. Και εγώ έτσι βλέπω τον εαυτό μου, πήρα τη σκυτάλη, έτρεξα και τη δίνω δυνατά στα χέρια του Ανδρέα.
Ανδρέα, καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Κατσανιώτη, παρακαλώ.
Α. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς. Είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα η ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Εξωτερικών και για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την μεγάλη ευκαιρία και τιμή που μου κάνει.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς κύριε Υπουργέ για τα πολύ φιλόξενα λόγια σας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και εσείς έτσι ώστε η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο να προχωρήσει μπροστά.
Φίλε Κώστα, θα πάρω τη σκυτάλη αλλά αυτό που παρουσίασες και αυτό που ξέρουμε ότι έχεις κάνει, είναι πολύ μεγάλο. Θέλω τη βοήθειά σου από εδώ και πέρα και ελπίζω να καταφέρω να κάνω και εγώ, να αφήσω μια αντίστοιχη παρακαταθήκη με εσένα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία δυο χρόνια ότι ο απόδημος ελληνισμός, ο οικουμενικός ελληνισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο, αναπόδραστο κομμάτι της χώρας.
Η ψήφος των αποδήμων είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι στην ουσία πρέπει να ζουν, να δρουν, να νιώθουν κοντά μας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή και πάλι τον Πρωθυπουργό και εσάς. Νομίζω ότι τα λόγια από εμένα δεν είναι σημαντικά. Ελπίζω μετά από λίγο καιρό να έχω να πω όσα είπε ο Κώστας ο Βλάσσης.
Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ και όλους τους συνεργάτες μου που χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα.
Να είστε καλά.
2 Σεπτεμβρίου, 2021