Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αγαπητοί φίλοι, είναι υπέρτατη τιμή για οποιονδήποτε Έλληνα, να είναι ή να έχει υπάρξει Υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας μας για ένα μήνα ή για πέντε χρόνια. Μου έκανε την τιμή αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου και τον ευχαριστώ και θα τον ευχαριστώ πάντα γι’ αυτό.
Βρίσκομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών λίγους μήνες, από τον Ιούνιο. Ήταν πάντα θέση μου ότι οι πράξεις μιλάνε πολύ πιο δυνατά από τα λόγια και γι’ αυτό προσπάθησα με τις πράξεις μου να κρατήσω ψηλά τη σημαία της Ελλάδας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας της και να τηρήσω με συνέπεια λίγες βασικές αρχές.
Η πρώτη αρχή είναι η συναίνεση, γιατί χωρίς συναίνεση η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι αδύναμη. Γιατί η ελληνική διπλωματία δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας του έθνους. Συνεργάστηκα στενά με τη Βουλή των Ελλήνων και με το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μαζί με τα μέλη του ΕΣΕΠ, όπως ξέρετε, πραγματοποιήσαμε την πρώτη κοινή αποστολή του οργάνου στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Η δεύτερη αρχή είναι η πίστη στις ρίζες και στη δύναμη του ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης, του ελληνισμού που δε φοβάται ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά με θάρρος και μακριά από προκαταλήψεις παίρνει το μέλλον στα χέρια του. Στα μέσα Αυγούστου επισκέφθηκα την Ίμβρο, πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία, και στάθηκα πλάι στους Έλληνες του νησιού που ξαναζωντανεύουν τις κοινότητές τους καθώς το τουρκικό κράτος αρχίζει να αναγνωρίζει τις αδικίες του παρελθόντος. Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γείτονές της, με όλους τους γείτονές της, αρκεί να μιλάμε ξεκάθαρα και αποφασιστικά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να προσπαθήσουμε γι’ αυτό και να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στη γειτονιά μας για την ειρηνική επίλυση διαφορών και την Ευρωπαϊκή προοπτική της, πάντα σε πλαίσιο αμοιβαιότητας, πάντα με κεντρική πυξίδα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η τρίτη και τελευταία αρχή είναι η περηφάνια της Ελλάδας, που πρέπει να την προστατεύουμε όλοι, διαρκώς, πάντα. Ταξίδεψα πολύ, σε λίγο χρόνο, μίλησα με κυβερνήσεις, με δημοσιογράφους, με διαμορφωτές κοινής γνώμης, πήγα στην Ευρώπη, πήγα στη Μέση Ανατολή, πήγα στην Αμερική, συνομίλησα με Υπουργούς Εξωτερικών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να πολεμήσω τη ρητορική της τιμωρίας και τα στερεότυπα. Αγωνίστηκα να τους δώσω να καταλάβουν ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Το ξέρω ότι αυτό θα συμβεί.
Εύχομαι επομένως στη νέα Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου που αναλαμβάνει και στο νέο Υπουργό Εξωτερικών να πετύχουν στο έργο τους γιατί η δική τους επιτυχία θα σημάνει τη σωτηρία της πατρίδας. Εγώ θα σταθώ στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν, με φανατισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παραδίδω αυτό το Υπουργείο στο Σταύρο το Δήμα. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Σταύρο Δήμα στις Βρυξέλλες, όταν ήμουν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος ήταν Επίτροπος. Θαύμασα έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης και με κύρος το οποίο έκτισε, δεν του το χάρισε κανείς, στοιχεία απαραίτητα για το Υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημέρες. Σταύρο, σε καλωσορίζω, θα είμαι στο πλευρό σου.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Δημήτρη Δόλλη, τους στενούς μου φίλους που τόσα χρόνια από τόσα μετερίζια έχουμε συνεργαστεί. Να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου το Γιάννη Ζέπο, το διπλωματικό μου Γραφείο, το Χρήστο Παναγόπουλο, την Υπηρεσία Ενημέρωσης και το Γρηγόρη Δελαβέκουρα που τόσο σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει αυτό το διάστημα για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προσωπικούς μου συνεργάτες, τους λίγους αλλά τους «αυτοθυσιασμένους» στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω εσάς, θέλω να ευχαριστήσω τους Διπλωμάτες, θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό, όλους τους κλάδους του Υπουργείου Εξωτερικών. Προσπάθησα να σας στηρίξω, να σας δείξω με τη στάση μου το μεγάλο σεβασμό που τρέφω για εσάς. Δεν ξέρω αν πέτυχα, ξέρω όμως ότι με στηρίξατε εσείς και στηρίξατε την πατρίδα εσείς και θα στηρίζετε εσείς όποιος και αν είναι ο Υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας. Σας είμαι βαθύτατα ευγνώμων για την τιμή που μου κάνατε να είστε συνεργάτες μου. Ευχαριστώ.
Σ. ΔΗΜΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, Σταύρο, για την ομιλία σου αυτή και τα καλά λόγια που είπες για εμένα. Πράγματι είχαμε συνεργαστεί στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα της συνεργασίας ήταν πάντοτε θετικά και για την πατρίδα μας, αλλά και για τα θέματα τα οποία χειριζόμουν και στα οποία πάντοτε σε είχα αρωγό.
Πράγματι, συμφωνώ με αυτό που είπε στην αρχή ο Σταύρος, ότι για κάθε Έλληνα, θα έλεγα, είναι εξαιρετική τιμή να προΐσταται αυτού του Υπουργείου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και το Δημήτρη Δόλλη, δύο έμπειρους, γνώστες των θεμάτων και με τους οποίους, τουλάχιστον με τη Μαριλίζα με την εμπειρία του Ευρωκοινοβουλίου έχουμε πολλά κοινά. Αλλά και με τον κύριο Δόλλη έχουμε κοινά, γιατί και οι δύο έχουμε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμένουμε από αυτήν την περίοδο της διακυβέρνησης, από την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι θα συνεργαζόμαστε, θα συνεννοούμαστε και θα προχωρήσουμε μαζί και είναι νομίζω πολύ σημαντικό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα τρία κόμματα να συνεργάζονται. Και χαίρομαι διότι οι ηγέτες των κομμάτων αυτών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μας δίνουν – και είχα τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις – τη συμπαράσταση την οποία χρειαζόμαστε.
Δεν ξέρω πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η Κυβέρνηση αλλά, Σταύρο, θα ήθελα να έχω την καλή σου συνεργασία, γιατί οι εμπειρίες σου και από το Ευρωκοινοβούλιο και από το Υπουργείο Εξωτερικών και ο χειρισμός των θεμάτων, τα οποία μέχρι τώρα διαχειρίσθηκες, θα είναι πολύτιμη βοήθεια για εμένα. Θα βρούμε λοιπόν έναν τρόπο για να μπορέσω να έχω αυτή την αρωγή από εσένα. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτήν την περίοδο θα τα αντιμετωπίσουμε, είπε ο κύριος Λαμπρινίδης, με αποφασιστικότητα, με σωφροσύνη, με τόλμη, με εξυπνάδα και επειδή υπάρχει πράγματι μία σειρά θεμάτων τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε μαζί και σας διαβεβαιώνω ότι με τη συνεργασία των άξιων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Δε θα σας κουράσω περισσότερο. Θέλω να σταθώ μόνο σε ένα σημείο, στο οποίο θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο που θα είμαι εγώ Υπουργός Εξωτερικών: τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την αποκατάστασή της. Θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε αμέσως για τη διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, της υπόληψης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας, η πατρίδα μας, να γίνεται αντικείμενο εύκολης ρητορικής από διάφορους οι οποίοι είναι ανεύθυνοι ή έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Πρέπει μαζί να εργαστούμε και από εδώ θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, αλλά έχουμε και τον ελληνισμό, τον απανταχού ελληνισμό, ο οποίος είναι πολύτιμος σύμμαχος και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για τον κοινό σκοπό. Γι’ αυτό, κύριε Δόλλη, νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε αυτόν τον στόχο, έστω να τον ξεκινήσουμε αυτή την περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει η Κυβέρνηση που ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της. Ξαναλέω, η αποκατάσταση της διεθνούς υπόληψης της χώρας είναι τεράστιας σημασίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και πάλι ευχαριστώ, Σταύρο. Ευχαριστώ, Μαριλίζα. Ευχαριστώ, Δημήτρη. Ευχαριστώ πολύ.
11 Νοεμβρίου, 2011