1. Σε απάντηση της ως άνω Ερώτησης ας μου επιτραπεί να παραπέμψω τους ερωτώντες Βουλευτές στο κείμενο της παρέμβασης μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της Ευρώπης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Στρασβούργο, 5.2.2014), το οποίο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και αντίγραφό του επισυνάπτεται.
2. Επισημαίνονται επιπλέον τα ακόλουθα:
3. Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), με σοβαρές ανθρωπιστικές διαστάσεις, αποφάσισε, τον περασμένο Φεβρουάριο (ΣΕΥ, 10.02.2014), τη σύσταση ('establishment') της επιχείρησης “EUFOR RCA”, υπό τη νομική βάση της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2134/28.01.2014).
4. Η επιχείρηση EUFOR-RCA αφορά (όπως έχει προσδιορισθεί σε Συμπεράσματα Συμβουλίου, ΣΕΥ, 20.01) επιχείρηση «γέφυρα», με περιορισμένη εδαφική δράση στην πρωτεύουσα Bangui, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια 4-6 μηνών από την πλήρη επιχειρησιακή της ανάπτυξη και με συγκεκριμένη εντολή, η οποία αφορά στη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης της επιχείρησης MISCA (της Αφρικανικής Ένωσης) και της μεταγενέστερης ειρηνευτικής αποστολής στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη Απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ (2149/10.04.2014) αναμένεται να αναπτυχθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
5. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγκέντρωσης δυνάμεων (‘force generation’), το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε, την 1η Απριλίου, την έναρξη (‘launching’) της EUFOR-RCA, η οποία αναμένεται να αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα εντός των προσεχών 3-4 εβδομάδων.
6. Η Ελλάδα μετέχει στην επιχείρηση αυτή με τη διάθεση του Στρατηγείου της Λάρισας ως Επιχειρησιακού Στρατηγείου (OHQ) στο οποίο παρέχεται επιχειρησιακή ενημέρωση του στρατιωτικού προσωπικού που μεταβαίνει επί τόπου υπό Γάλλο διοικητή. Ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό δεν μετέχει επί του πεδίου.
16 Μαΐου, 2014