Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας - Κοινές δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη με τον ΥΦΥΠΕΞ της Βουλγαρίας V. Georgiev και την ΥΦΥΠΕΞ της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρ. Υποθέσεις, D. Grigore Gitman (Αθήνα, 12.05.2022)

Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας - Κοινές δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη με τον ΥΦΥΠΕΞ της Βουλγαρίας V. Georgiev και την ΥΦΥΠΕΞ της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρ. Υποθέσεις, D. Grigore Gitman (Αθήνα, 12.05.2022)«Η αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε κοινές θέσεις σε κοινά προβλήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν αυτά για την ΕΕ».

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε κοινές δηλώσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Vasil Georgiev και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Daniela Grigore Gitman, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η οποία έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση στη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την υποστήριξη της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε τη γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

Ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα τη στιγμή που ψηφίζεται στη Βουλή η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ενισχύουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, αναβαθμίζουν τον διεθνή της ρόλο και προστατεύουν τα ζωτικά συμφέροντά μας.

Η Τουρκία, σημείωσε, έχει επιλέξει ένα δρόμο μονομερών προκλήσεων και αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την ελληνική αντίσταση απέναντι στις αναθεωρητικές της προσεγγίσεις όσο και και με την αντίδραση όλων των εταίρων και φίλων της χώρας μας, παραπέμποντας στις τοποθετήσεις των Υπουργών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης βρέθηκε επίσης η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, η ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση των κρατών – μελών αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα. Γι’ αυτό, οι τρεις χώρες θα προσέλθουν με κοινή θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει την ευελιξία να επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία και να κάνει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στη δική του εσωτερική αγορά ενέργειας, προκειμένου να μειώσει το βάρος για τους πολίτες του, με βάση τις δικές του ενεργειακές ανάγκες και το δικό του ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, συμφώνησαν για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ μέσω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων της Μαύρης Θάλασσας και της Αν. Μεσογείου και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενεργειακή συνεργασία μέσω της διασύνδεσης δικτύων και αγωγών. «Στην πραγματικότητα, δε θέλουμε να μπούμε σε διλήμματα. Ειρήνη ή τιμές φυσικού αερίου. Φθηνή ή πράσινη ενέργεια. Θέλουμε να έχουμε φθηνούς, πράσινους και ειρηνικά αποκτηθέντες ενεργειακούς πόρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τέλος, σημείωσε ότι οι τρεις χώρες εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία με αποστολή υλικού για την άμυνα των Ουκρανών απέναντι στην παράνομη και απαράδεκτη εισβολή του Προέδρου Πούτιν και συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανοικοδόμηση της χώρας.

12 Μαΐου, 2022