Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek turkish
Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης arrow Νέα arrow Η δανειστική βιβλιοθήκη του Σισμανογλείου Μεγάρου

Η δανειστική βιβλιοθήκη του Σισμανογλείου Μεγάρου

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία απευθύνεται στους σπουδαστές του προγράμματος ελληνικών, τους καθηγητές της ελληνικής γλώσσας στα ομογενειακά σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και γενικότερα σε όσους μελετούν και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στην Πόλη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τμήμα ελληνικής λογοτεχνίας με ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό τίτλων και σχεδόν όλες τις μεταφράσεις έργων ελληνικής λογοτεχνίας στα τουρκικά, γεγονός που δίνει στον σπουδαστή τη δυνατότητα να δανειστεί το ίδιο έργο στο πρωτότυπο και σε μετάφραση.   

Η δανειστική βιβλιοθήκη σήμερα περιλαμβάνει τέσσερα κύρια τμήματα:

1.Το τμήμα της ελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης με κλασικά και πιο σύγχρονα έργα. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δανειστεί γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ελληνικά και στα τουρκικά, όπως, μεταξύ άλλων, έργα του Καζαντζάκη, του Μυριβήλη, του Βιζυηνού, της Διδώς Σωτηρίου, του Ταχτσή, του Ιωάννου, της Γαλανάκη, του Α.Δοξιάδη καθώς και ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη,  κ.α. Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε χάρη σε χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
2. Το τμήμα της αρχαίας ελληνικής και μεσαιωνικής-βυζαντινής γραμματείας [100 τίτλοι περίπου], το οποίο περιλαμβάνει τους κλασικούς της αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και μεσαιωνικά χρονικά και λογοτεχνία/έπη, Ερωτόκριτο, κ.ά.
3. Την παιδική γωνιά φιλαναγνωσίας, που αριθμεί περισσότερους από 700 τίτλους και πλαισιώνεται από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Τα τμήμα αυτό είναι πολύτιμο ιδιαιτέρως για τους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά σε μικτούς γάμους και επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους και ελληνική παιδεία αλλά και για τους σπουδαστές/καθηγητές καθώς το παιδικό-εφηβικό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο διδακτικό υλικό. Η παιδική γωνία φιλαναγνωσίας δημιουργήθηκε χάρη σε δωρεά των Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
4. Διάφορες Μελέτες (τοπική ιστορία, μουσική, ιστορικές μελέτες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά, κ.ά.)


Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και δυο κατηγορίες βιβλίων τα οποία δεν διατίθενται προς δανεισμό, αλλά τα οποία ο σπουδαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει στο αναγνωστήριο:
1.    Η πρώτη κατηγορία αφορά σε λεξικά (ελληνοτουρκικά και τουρκοελληνικά αλλά και προς άλλες γλώσσες -γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά-, ελληνοελληνικά για προχωρημένους μαθητές (συνώνυμα-αντώνυμα, λεξικά ορολογίας), βιβλία γραμματικής και μεθόδους διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας, αναλυτικά προγράμματα και μεθοδολογικές -γλωσσολογικές μελέτες για την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας, σειρά σύντομων ιστοριών προσαρμοσμένων ανά επίπεδο για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, οπτικοακουστικό υλικό (μουσική, ελληνικές ταινίες).
2.   Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως λευκώματα. Τα λευκώματα αφορούν κυρίως στις παρακάτω κατηγορίες :α) Λευκώματα για την Κω/πολη και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, β) Λευκώματα για την Ελλάδα και την ιστορία της/αρχαιολογικούς χώρους, γ). καταλόγους μουσείων, δ) λευκώματα τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, κ.ά.).

Ο κανονισμός της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμος εδώ.