



Ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη 25.03.2025
Με λαμπρότητα και σειρά εκδηλώσεων εόρτασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν, την οποία παρακολούθησε το σύνολο των στελεχών του Γενικού Προξενείου, με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο, Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, πολλοί Έλληνες που διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και Ομογενείς. Στη συνέχεια, ετελέσθη Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν της μνημειακής πλάκας των πεσόντων, στον αίθριο χώρο του Γενικού Προξενείου, μετά το πέρας των οποίων ο Γενικός Πρόξενος κ. Κούτρας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.Σε αμφότερες τις θρησκευτικές τελετές παρέστη, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Μέγας Πρωτοσύγκελος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, ο οποίος και προέστη της Δοξολογίας, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρατέθηκε επίσημη δεξίωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Αρχιερέων, Αρχόντων του Πατριαρχείου, του Προεδρείου του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), Διευθυντών των Σχολείων της Ομογένειας, εκπαιδευτικών, Ελλήνων επιχειρηματιών, Ομογενών και Ελλήνων Ανταποκριτών καθώς και πολυπληθούς κοινού.
Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο Γενικός Πρόξενος, Πρέσβης κ. Κούτρας, στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο, αναφέρθηκε στην 25η Μαρτίου ως ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας, κατά την οποία οι απανταχού Έλληνες τιμούν την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας, χωρίς να ξεχνούν, εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα υψηλά ιδανικά στα οποία θεμελιώθηκε η Ελλάδα. Ο κ. Κούτρας επισήμανε την περίοπτη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, το ρόλο της ως μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, τη συμβολή της στην ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στη διεθνή αναγνώριση που χαίρει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και εμπιστοσύνης από τη διεθνή κοινότητα. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, με την οποία η Ελλάδα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεχή πολιτικό διάλογο, με την θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να αποτελούν ουσιαστικά βήματα προόδου στο πλαίσιο της αταλάντευτης προσήλωσης της χώρας μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, «στην οικοδόμηση συνεργασίας με θεσμικούς φορείς της Τουρκίας, στις επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες, με έγκριτους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και διαμορφωτές γνώμης, με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα με τον τουρκικό λαό, με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους προκαταλήψεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ανακοινώνοντας, ότι κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων για 7 ημέρες σε νησιά του Αιγαίου σε Τούρκους πολίτες, ενέκρινε την ανανέωσή του για ένα επιπλέον έτος, από την 1η Απριλίου, επεκτείνοντάς το από 10 σε 12 νησιά, συμπεριλαμβάνοντας την Πάτμο και τη Σαμοθράκη.
Τόνισε δε ότι και φέτος το Γενικό Προξενείο ενέταξε στους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός: την Έκθεση έργων ενός, διεθνώς, διακεκριμένου ελληνοαμερικανού γλύπτη, του Γιώργου Πετρίδη με θέμα «Ελληνικές Κεφαλές: Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια», η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου, παρουσία του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαϊκών Ιδρυμάτων, διαπρεπών εκπροσώπων τουρκικών και ομογενειακών ΜΜΕ, καθώς και Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών. Η εν λόγω Έκθεση αποτελείται από έξι υπερμεγέθεις προτομές που απεικονίζουν έξι εμβληματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έως τη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα, μέχρι τις μέρες μας, με την Κωνσταντινούπολη να είναι ο έκτος σταθμός της διεθνούς πορείας της μετά τη Βενετία και διάφορες πόλεις της Αμερικής.
Η έκθεση που όπως αναφέρθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας, είναι επισκέψιμη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από 21 Μαρτίου-17 Απριλίου, 12:00-17:00 καθημερινά.