Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
greek turkish
Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης arrow Νέα arrow Ομιλία Γ. Π. της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νίκου Ματθιουδάκη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τίτλο: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στον Άγιον Όρος

Ομιλία Γ. Π. της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νίκου Ματθιουδάκη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τίτλο: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στον Άγιον Όρος

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012

Βασικά σημεία:
- Στο Άγιον Όρος βρίσκεται η μέση του ομφάλιου λώρου που συνδέει τη σημερινή Ελλάδα με τη βυζαντινή της παράδοση και καταλήγει εδώ, στην Πόλη, στο Φανάρι, την Πρωτόθρονη Εκκλησία και τη Σεπτή  Κεφαλή της.
- Η σημασία  που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο Ορος, όσο, κυρίως, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενό του αποτυπώνεται σήμερα με την ταυτόχρονη παρουσία του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και του καθ΄ύλην αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εκκλησιών, Αγίου Ορους και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, τους οποίους καλωσορίζω εκ μέρους όλων θερμά.
- Πίσω από την Αγιορειτική Εστία βρίσκεται, όπως ίσως οι περισσότεροι ξέρουν, η αδελφή πόλη της Κωνσταντινούπολης στους αιώνες. Η άλλοτε Συμβασιλεύουσα. Η νυν Συμπρωτεύουσα. Είναι ένα ακόμη κομμάτι εκείνου του ιστορικού ομφάλιου λώρου που λέγαμε. Εκείνου που συνδέει δια μέσου των αιώνων τη σύγχρονη Ελλάδα με τη βυζαντινή της κληρονομιά. Ο δίαυλος αυτός, μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ζωντανός. Πρέπει να τον ενισχύσουμε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Παναγιώτατε
Κύριοι Υπουργοί
Κύριε Δήμαρχε και Πρόεδρε της Αγιορειτικής Εστίας
Σεβαστοί Πατέρες
Φίλες και φίλοι από την Πόλη και από τη Θεσσαλονίκη

Σε αυτές τις πρώτες ημέρες της Σαρακοστής, όπου, όπως λέει κάπου στο Γεροντικό, «τη νηστεία το μεν σώμα ταπεινώσομεν το δε πνεύμα πτερώσομεν» οι συνεργάτες μου και εγώ δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο εφαρμογής της φράσεως αυτής από το να αποδεχθούμε την γενναιόδωρη πρόταση της Αγιορείτικης Εστίας να οργανώσει την σημερινή έκθεση με θέμα την εικοσαετή οδοιπορία Σας, Παναγιώτατε, στο περιβόλι της Παναγιάς.

Το Άγιον Όρος αποτελεί έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για όλους τους Έλληνες, αλλά και όχι μόνον. Η βαθιά πνευματική του παράδοση, η φυσική του ομορφιά, οι πολιτιστικοί του θησαυροί, και η ειλικρινής κατάνυξη των προσκυνητών του στον δρόμο της συνάντησης του θείου, άρα και της δύναμης, είναι μερικά μόνον από τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό.

Για εμάς τους Έλληνες υπάρχει ένας λόγος ακόμα: Εκεί βρίσκεται η μέση του ομφάλιου λώρου που συνδέει τη σημερινή Ελλάδα με τη βυζαντινή της παράδοση και καταλήγει εδώ, στην Πόλη, στο Φανάρι, την Πρωτόθρονη Εκκλησία και τη Σεπτή  Κεφαλή της.

Με απόλυτη συναίσθηση της προσοχής και του σεβασμού που απαιτούν οι ιστορικές αναλογίες, ας μου επιτραπεί μια σύγκριση:

Όπως από το Οικουμενικό  Πατριαρχείο, έτσι και στο Άγιον Όρος για αιώνες δόθηκε μια δύσκολη μάχη για να διατηρηθεί η ταυτότητα, τα σύμβολα και η ορθόδοξη κληρονομιά του. Τις τελευταίες δεκαετίες, δόθηκε μια ακόμη μάχη:   Η μάχη για την ανατροπή της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος. Η μάχη για τη δημιουργία ενός συστήματος προστασίας αλλά και ανάδειξης των ιστορικών κειμηλίων που φυλάσσονται στις 20 Ιερές Μονές του Όρους. Η μάχη για την αναζωογόνηση ορισμένων Ιερών Μονών και  την συνεπακόλουθη πνευματική ενδυνάμωση των εγκαταβιούντων μοναχών.

Τη μάχη αυτή μπορούμε σήμερα να πούμε ότι την κέρδισε η Αθωνική Πολιτεία. Και αυτό υπό την καθοδήγηση του πνευματικού πατρός της, του Οικουμενικού Πατριάρχου,  με τα μονάζοντα στο Όρος τέκνα Του, με τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και με τη στήριξη και αναγνώριση της σημασίας του Ορους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημασία  που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο Ορος, όσο, κυρίως, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενό του αποτυπώνεται σήμερα με την ταυτόχρονη παρουσία του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και του καθ΄ύλην αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εκκλησιών, Αγίου Ορους και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, τους οποίους καλωσορίζω εκ μέρους όλων θερμά.

Δεν θα μιλήσω για  την Έκθεση, γιατί νομίζω ότι οι εκείνοι που θα με ακολουθήσουν τα ξέρουν καλύτερα και θα έχουν περισσότερα  και περισσότερο ενδιαφέροντα να πουν για αυτήν. Φύλαξα, όμως, έναν τελευταίο λόγο, με την άδειά σας Παναγιώτατε, για τους βασικούς συντελεστές της, την Αγιορειτική Εστία και τους ανθρώπους της.

Πίσω από την Αγιορειτική Εστία βρίσκεται, όπως ίσως οι περισσότεροι ξέρουν, η αδελφή πόλη της Κωνσταντινούπολης στους αιώνες. Η άλλοτε Συμβασιλεύουσα. Η νυν Συμπρωτεύουσα. Είναι ένα ακόμη κομμάτι εκείνου του ιστορικού ομφάλιου λώρου που λέγαμε. Εκείνου που συνδέει δια μέσου των αιώνων τη σύγχρονη Ελλάδα με τη βυζαντινή της κληρονομιά.

Ο δίαυλος αυτός, μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ζωντανός. Πρέπει να τον ενισχύσουμε. Και καθ΄όσον με αφορά, κατά τη διάρκεια της εδώ θητείας μου ελπίζω να καταφέρω να συμβάλλω όσο πιο πολύ μπορώ σε αυτό. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Αγιορειτικής Εστίας και Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Δημήτρη Σαλπιστή και τους συνεργάτες τους για όλη τη σοβαρή δουλειά που έκαναν. Θέλω να ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε ακόμη πολλές φορές στο μέλλον.

Παναγιώτατε,

Ξέρω ότι για την Εκκλησία μας οι κοσμικές εορτές δεν έχουν σημασία. Παρ’ όλα αυτά, Σας παρακαλώ να επιτρέψετε στους συνεργάτες μου και εμένα, να αφιερώσουμε σήμερα αυτή την εκδήλωση σε Εσάς με την ευκαιρία των γενεθλίων Σας.

Δεχθείτε το παρακαλώ ως ελάχιστο αντιχάρισμα για την προσοχή, το ενδιαφέρον και, ίσως περισσότερο από όλα, για την ευλογία και τις προσευχές που ξέρω ότι προσφέρετε σε όλους τους συνεργάτες μου, τις οικογένειες τους και σε εμένα, αλλά κυρίως στην χώρα μας.

Και όπως λέτε εκεί στο μοναστήρι του Φαναρίου: Να ζείτε Παναγιώτατε!