Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
greek turkish
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Αρχική arrow Σισμανόγλειο Μέγαρο arrow Εκδηλώσεις arrow Εκδήλωση αστρονομίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, 18 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:30

Εκδήλωση αστρονομίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, 18 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:30

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

11

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Σισμανόγλειο Μέγαρο

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σε μια βραδιά Αστρονομίας, στην οποία θα αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα:

«Γένεση και Εξέλιξη του Σύμπαντος στη Σύγχρονη Κοσμολογία»

«Αστερισμοί και Ελληνική Μυθολογία»

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ώρα 18:30.

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμό θα απευθύνει

- Γενική Πρόξενος κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου

Ομιλητές

- Δρ. Μανώλης Πλειώνης

καθ. Αστροφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δ/ντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

- Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού

αστροφυσικός, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών κα Τηλεπισκόπισης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί ηλιακή παρατήρηση με τηλεσκόπιο από τους μαθητές των ομογενειακών σχολείων στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Mε την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

«Γένεση και Εξέλιξη του Σύμπαντος στη Σύγχρονη Κοσμολογία»

Δρ. Μανώλης Πλειώνης

Μια παρουσίαση για τη σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο αιώνα. Ο τελευταίος αιώνας θεωρείται ο σημαντικότερος για την εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας τόσο στο θεωρητικό όσο και στο παρατηρησιακό πεδίο. Στην ομιλία του θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για το Σύμπαν.

«Αστερισμοί του Ουρανού και Ελληνική Μυθολογία»

Δρ.Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού

Η ελληνική μυθολογία με τον πλούτο των μύθων και των συμβολισμών, που περιέχει, έχει εμπνεύσει τους αρχαίους έλληνες αστρονόμους, καθώς οι αστερισμοί  που αποτύπωσαν στον ουρανό απεικονίζουν μορφές μυθικές. Μέχρι σήμερα, ονόματα και σχήματα αστερισμών, που διεθνώς χρησιμοποιούμε, πηγάζουν από την ελληνική μυθολογία. Έτσι, αποτυπώνεται στον ουρανό η αστείρευτη φαντασία των προγόνων μας, μέσα από μύθους ευφάνταστους και γοητευτικούς, περιγράφοντας ιστορίες αγάπης, κατορθώματα θνητών και θεών, άθλους και πράξεις ηρωικές.

Παράλληλα, η γνώση του ουρανού και των αστερισμών από την αρχαιότητα υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική, σε ότι αφορά τον προσανατολισμό, την πλοήγηση, τη μέτρηση του χρόνου, την κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, αλλά και τον προγραμματισμό στις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο Μανώλης Πλειώνης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής & Ηλεκτρονικής ΙΝΑΟΕ του Μεξικού από το 2002, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής. Έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης, Μάστερ και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας.

Η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Στη Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο «Γεωδιάστημα».