Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
greek turkish
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Αρχική arrow Σισμανόγλειο Μέγαρο arrow Εκδηλώσεις arrow Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο: «Ταυτότητες» 9.04.2016-27.04.2016

Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο: «Ταυτότητες» 9.04.2016-27.04.2016

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016

Ο εικαστικός Τάσσος Τριανταφύλλου παρουσιάζει δέκα πέντε έργα μεγάλων διαστάσεων και ένα video με αφορμή τα ταφικά μνημεία των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη του 19ουαι. από την Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Μπαλουκλή.
Η έκθεση είχε παρουσιαστεί το 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Τα έργα είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του frottage, η εικόνα που παράγεται είναι απολύτως πιστή, είναι μια αυθεντική, απευθείας αποτύπωση χωρίς τη μεσολάβηση ενός μηχανικού μέσου όπως είναι η φωτογραφία και κυρίως συνδυάζει την άμεση διαμεσολάβηση της χειρονομίας του ίδιου του καλλιτέχνη στην αναπαραγωγή της εικόνας.

«Επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Μoνή της Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλιο του 2010. Εκεί, είδα τις ταφόπλακες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αφού μεταφέρθηκαν από τα κοιμητήρια στο χώρο της Μονής, καλύπτουν, σαν ένα τεράστιο μαρμάρινο «παζλ», το έδαφος της αυλής του εκεί χώρου... Οι εικόνες αυτές, παρόλη τη φθορά που έχουν υποστεί από το χρόνο, έχουν δυο στοιχεία που με ενδιέφεραν. Το πρώτο στοιχείο είναι τα σύντομα, αλλά περιεκτικά σε πληροφορίες, εγχάρακτα κείμενα που αναφέρονται στην ταυτότητα του αποθανόντος: Πού γεννήθηκε, πού έζησε, τι δουλειά έκανε, με ποιον ή με ποια παντρεύτηκε και πότε πέθανε. Η γλώσσα σε κάποια είναι η Ελληνική και σε κάποια άλλα η «Καραμανλίδικη».
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι κάτω από τα κείμενα υπάρχουν, σε ανάγλυφη μορφή, παραστάσεις με τα εργαλεία της δουλειάς του κάθε ανθρώπου. Δίνω ένα παράδειγμα: εάν πχ. ήταν τεχνίτης, θα δούμε τα εργαλεία της δουλειάς του: σφυριά, καλέμια, κλπ., στον έμπορο αντίστοιχα βλέπουμε ζυγαριές, ζώα που μεταφέρανε τα εμπορεύματα, στο μάγειρα κουτάλες, τρυπητήρια. Κάποιες από αυτές τις μαρμάρινες πλάκες έχουν πιο αφαιρετικά σχέδια και δεν κάνουν σαφείς αναφορές σε κάποια εργασία. Οι πλάκες χρονολογούνται από την αρχή έως τα μέσα του 19ου αιώνα».
«Στον χρόνο που εργάστηκα για να πραγματοποιηθούν τα έργα αυτά, αλλά και τώρα που τα βλέπω σαν αυθύπαρκτες οντότητες, να στέκονται απέναντί μου, αποτελούν ένα δυνατό σημείο αναφοράς στη σκέψη μου, μιας διαλεκτικής του τεράστιου θέματος της έννοιας της απουσίας, το τι είναι μνήμη και πως η αντιμετώπιση του θανάτου από τις κοινωνίες είναι ο καθρέφτης του κάθε πολιτισμού».

Τάσσος Τριανταφύλλου
Ο Τάσσος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962, σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1987- 1991) ,στο Edinburgh College of Art, Herriot Watt University (The University of Edinburgh), Scotland, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές MFA (1997-1999). Έργα του βρίσκονται στη Συλλογή της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία.

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Απριλίου 2016 - 27 Απριλίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00- 20:00,
Σάββατο: 10:00-14:00
Η είσοδος είναι δωρεάν
Διεύθυνση: Sismanoglio Megaro, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Beyoglu, Istanbul - Turkey
Τηλ: +90 212 244 9335
E-mail:
Web: www.mfa.gr/turkey