Κύκλος Ομιλιών στο Σισμανόγλειο Μέγαρο 2014-2015
Please scroll down for English
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Πρόγραμμα Οθωμανικών Σπουδών) οργάνωσε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο κύκλο διαλέξεων με θέμα
«Τροφές, (οινο) πνεύματα και γαστρονομικές συνήθειες στην Aνατολική Μεσόγειο»
Από τον αγρό στην αγορά, την κουζίνα και το τραπέζι... Οι διαλέξεις ιχνηλάτησαν το πλέγμα των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων γύρω από τη διατροφή. Παρουσιάστηκε ο ρόλος βασικών μεσογειακών προϊόντων (στάρι, λάδι, κρασί) στην οικονομία, την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό μιας καθημερινότητας στον χώρο και τον χρόνο, στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα ως τα ύστερα οθωμανικά χρόνια.
Ειδικοί επιστήμονες συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διακίνηση και τη διανομή βασικών για τη διατροφή προϊόντων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από συστήματα αγορών που ελέγχουν κρατικοί μηχανισμοί. Σχολίασαν τις μεθόδους με τις οποίες η κεντρική εξουσία προσπάθησε να αποσοβήσει εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις φροντίζοντας για τον ανεφοδιασμό των πόλεων και τις τιμές βασικών ειδών, όπως σχολίασαν και τις απαγορευτικές διατάξεις που επέβαλαν οι θρησκείες. Παρουσιάστηκαν επαγγέλματα και παραδοσιακές τεχνολογίες, η βιομηχανική κληρονομιά και εξετάστηκαν οι διαιτητικές και γαστρονομικές συνήθειες των λαών της Ανατολικής Μεσογείου σε μια διαχρονία.
Μια διεπιστημονική συζήτηση για την τροφή και τις γευστικές προτιμήσεις των κοινωνιών πέρα από κρατικά σύνορα. Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της διατροφής ως στοιχείου πολιτισμού.
Επιστημονική υπεύθυνη: Ευαγγελία Μπαλτά
Όλες οι ομιλίες αναρτήθηκαν στο ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη “BLOD – Bodossaki Lectures on Demand” (www.blod.gr).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Διαθέσιμο και σε pdf εδώ)
1η διάλεξη, «Το ψωμί στην καθημερινή ζωή της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», 21 Οκτωβρίου 2014
Γεράσιμος Μεριανός (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Τα αρτοποιεία στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (8ος – 12ος αι.)
Μαριάννα Γερασίμου (Συγγραφέας, Ερευνήτρια)
Από το χωριάτικο ψωμί στη γαλλική φρατζόλα. Σαράντα είδη ψωμιών στον οθωμανικό κόσμο
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1674)
2η διάλεξη, «Τα δώρα του Διονύσου. Ο πολιτισμός του αμπελιού και του κρασιού στην Ανατολική Μεσόγειο», 15 Νοεμβρίου 2014
Fikret Yılmaz (Πανεπιστήμιο Bahçeşehir)
Η λειτουργία των ταβερνών στο 16ο και 17ο αι. Αλλαγές και ποταπαγορεύσεις
Lucienne Thys- Şenocak (Πανεπιστήμιο Koç)
Πολιτισμική κληρονομιά και αμπελοκαλλιέργεια στην Τουρκία
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την δεύτερη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1747)
3η διάλεξη, «Μεσογειακό λάδι: Φωτίζοντας, αρτύοντας, καλλωπίζοντας», 16 Δεκεμβρίου 2014
Ευριδίκη Σιφναίου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Τεχνογνωσία λαδιού και σαπουνιού. ‘Περιπατητικές’ πολιτιστικές αξίες στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Mehmet Genç (Πανεπιστήμιο Şehir)
Ο εφοδιασμός της Ισταμπούλ με λάδι
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τρίτη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1806)
4η διάλεξη, «Μεσογειακό λάδι: Φωτίζοντας, αρτύοντας, καλλωπίζοντας», 20 Ιανουαρίου 2015
Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Βυζαντινή διατροφή. Μύθοι και πραγματικότητες.
Άγγελος Σικαλίδης & Αλεξάνδρα Χρήστου (Πανεπιστήμιο Yeni Yüzyıl)
Παλιότερη και νεότερη διατροφή των κατοίκων στο Αιγαίο.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τέταρτη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1834)
5η διάλεξη, «Γεύματα αγροτών και αστών στο Βυζάντιο και την οθωμανική Πόλη», 17 Φεβρουαρίου 2015
Μαρία Λεοντσίνη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Βυζαντινά, ινδικά και σαρακήνικα γεύματα: Μια ματιά στις βυζαντινές και αραβικές διατροφικές συνήθειες.
Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Αστοί της Ανατολής. Καθημερινές συνήθειες και γαστρονομικές γεύσεις (Ανδρέας Συγγρός, Camondo, Said Bey)
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πέμπτη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2009)
6η διάλεξη, «Αμπέλια και κρασιά στις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου από την αρχαιότητα στους νέους χρόνους», 17 Μαρτίου 2015
Ersin Doğer (Πανεπιστήμιο Ege)
Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας (Ιωνία και Αιολίδα).
Έλσα Κοντογιώργη (Ακαδημία Αθηνών)
Ρωμιοί αμπελουργοί πριν και μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Μια ιστορία κρασιού στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την έκτη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1954)
7η διάλεξη, «Αμπέλια και κρασιά στις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου από την αρχαιότητα στους νέους χρόνους», 22 Απριλίου 2015
Χριστίνα Αγγελίδη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Τα θαλασσινά ως δώρο και καθημερινή τροφή στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
Suraiya Faroqui (Πανεπιστήμιο Bilgi)
Ψάρια και ψαράδες στην οθωμανική Ισταμπούλ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την έβδομη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2052)
8η διάλεξη, «Για το σώμα και την ψυχή: Νέες προσεγγίσεις για τη βυζαντινή διατροφή», 20 Μαΐου 2015
Johannes Koder (Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών)
Από τη φάβα στη φασολάδα. Η καθημερινή διατροφή στην Κωνσταντινούπολη
Νίκη Τσιρώνη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Η τροφή ως πνεύμα και το πνεύμα ως τροφή στο Βυζάντιο
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την όγδοη διάλεξη εδώ (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2086)
#####################################################################
Series of Lectures at Sismanoglio Megaro 2014-2015
The Consulate General of Greece in Istanbul in collaboration with the National Hellenic Research Institute (Ottoman Studies Programme) hosted at the Sismanoglio Megaro a series of lectures titled
“Food, Spirits and Gastronomic Traditions in the Eastern Mediterranean”
Straight from the field to the market, the kitchen, the table… The lectures traced the web of economic and cultural relations associated with food. They presented the role of basic Mediterranean products (wheat, oil, wine) in the economy, in the political life and culture of everyday life in space and time, in the Balkans and Asia Minor from antiquity to the late Ottoman years.
Experts discussed issues concerning the handling and distribution of staple food products in the Eastern Mediterranean through market systems controlled by state mechanisms. They commented on the methods used by the central government in an attempt to avert explosive, social situations by making sure cities are supplied and the prices of basic products regulated, just as they spoke about prohibitions imposed by religions. They presented professions and traditional technologies, the industrial heritage, and they looked at the dietary and culinary habits of the peoples of the Eastern Mediterranean through the ages.
An interdisciplinary discussion on food and the taste preferences of societies beyond national borders. A multilevel approach to diet as an element of culture.
Scientific Coordinator: Evangelia Balta
All lectures have been uploaded to the Bodossaki Foundation’s digital platform “BLOD” (Bodossaki Lectures on Demand) (www.blod.gr)
PROGRAMME (also available in pdf format here)
1st lecture, “Bread in everyday life of Byzantine and Ottoman Empire” October 21, 2014
Gerasimos Merianos (National Hellenic Research Foundation)
Bakeries in Byzantine Constantinople (8th - 12th c.)
Marianna Yerasimou (Author, Food researcher)
From country-style bread to the French baguette. Forty kinds of bread in the Ottoman world.
You can watch the first lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1674)
2nd lecture, “Dionysus’ gifts. Aspects of viticulture and viniculture in the Eastern
Mediterranean”, November 15, 2014
Fikret Yılmaz (Bahçeşehir University)
How tavernas operated in the 16th and 17th c. Changes and alcohol prohibition
Lucienne Thys- Şenocak (Koç Unıversity)
Cultural Heritage and Viticulture in Turkey
You can watch the second lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1747)
3rd lecture, "Mediterranean olive-oil: Lighting, cooking, perfuming", December 16, 2014
Evrydiki Sifnaios (National Hellenic Research Foundation)
Oil and soap know-how. ‘Peripatetic’ cultural values on both sides of the Aegean
Mehmet Genç (Şehir University)
Supplying Istanbul with olive oil
You can watch the third lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1806)
4th lecture, “Byzantine Diet. Myths and Realities”, January 20, 2015
Ilias Anagnostakis (National Hellenic Research Foundation)
Byzantine Diet. Myths and Realities
Angelos Sikalidis & Aleksandra Kristo (Yeni Yüzyıl University)
The Old and New Diet of the Aegean Population
You can watch the fourth lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1834)
5th lecture, “Peasants’ and Bourgeois’ meals in Byzantium and Ottoman Istanbul”, February 17, 2015
Maria Leontsini (National Hellenic Research Foundation)
Byzantine, Indian and Saracen meals: glimpses into Byzantine and Arab eating habits
Maria-Christina Chatziioannou (National Hellenic Research Foundation)
Bourgeois from the Levant; Their Everyday Habits and Culinary Tastes (Andreas Syngros, Camondo, Said Bey)
You can watch the fifth lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2009)
6th lecture, “Vines and Wines of the Aegean coasts of Anatolia from Antiquity to Modern Times”, March 17, 2015
Ersin Doğer (Ege University)
Viticulture and wine production on the western coasts of Asia Minor (Ionia and Aiolis)
Elsa Kontogiorgi (Academy of Athens)
Rum Vinegrowers before and after the Exchange of Populations.
A History of Wine in Asia Minor and Greece
You can watch the sixth lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1954)
7th lecture, “Fish and seafood, fishing and fishermen in the Byzantine and Ottoman Empires”, April 22, 2015
Christine Angelidi (National Hellenic Research Foundation)
Seafood as Gift and Everyday Meal in Byzantine Constantinople
Suraiya Faroqui (Bilgi University)
Fish and Fishermen in Ottoman Istanbul
You can watch the seventh lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2052)
8th lecture, “For body and soul: New approaches on the Byzantine diet.”, May 20, 2015
Johannes Koder (Austrian Academy of Sciences)
From Phaba to Kuru Fasulye-Everyday Food in Constantinople
Niki Tsironi (National Hellenic Research Foundation)
Food as Spirit and Spirit as Food in Byzantium.
You can watch the eighth lecture here (http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2086)