Apostille
Τι είναι το Apostille;
Apostille είναι η σφραγίδα, με την οποία μια κυβερνητική υπηρεσία πιστοποιεί τη γνησιότητα ενός εγγράφου, προκειμένου να μπορεί να γίνει δεκτό ως έγκυρο από ξένο κράτος, υπό τους όρους που θεσπίσθηκαν από τη σχετική διεθνή σύμβαση της Χάγης το 1961. Από τη στιγμή που ένα έγγραφο έχει τη σφραγίδα APOSTILLE, μπορεί να χρησιμοποιείται για κάθε νόμιμη χρήση σε άλλο κράτος μέλος της σύμβασης της Χάγης, αφού φέρει τις υπογραφές και σφραγίδες της Κυβέρνησης και έχει θεωρηθεί ως γνήσιο.
Ποια είναι η Σύμβαση της Χάγης;
Είναι διακυβερνητική σύμβαση με την οποία καθιερώνεται ένα απλοποιημένο σύστημα για την πιστοποίηση της γνησιότητας ενός εγγράφου και την αναγνώρισή του ως τέτοιου από άλλο κράτος. Οι όροι θεσπίσθηκαν με την Σύμβαση της Χάγης της 6ης Οκτωβρίου 1961.
Μια σφραγίδα Apostille αποτελείται από τα ακόλουθα:
• όνομα της χώρας προέλευσης του εγγράφου
• όνομα υπογράφοντος του εγγράφου
• ιδιότητα του υπογράφοντος
• σε περίπτωση ανυπόγραφων εγγράφων, το όνομα της αρχής που έθεσε τη σφραγίδα
• τοποθεσία πιστοποίησης
• ημερομηνία πιστοποίησης
• εκδούσα Αρχή του πιστοποιητικού
• αριθμός πιστοποιητικού
• σφραγίδα της εκδούσας Αρχής
• υπογραφή της εκδούσας Αρχής
Η απλότητα και σαφήνεια έχει καταστήσει την θεώρηση Apostille ως προτιμώμενη μέθοδο επικύρωσης εγγράφων παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης.
Γιατί χρειάζομαι την Apostille;
Για να γίνουν αποδεκτά από τις Ελληνικές Αρχές τα έγγραφα που εκδίδονται από τις Αρχές της Τουρκίας απαιτείται η πιστοποίηση της γνησιότητάς τους.
Για ποια έγγραφα απαιτείται πιστοποίησή τους ως γνήσια ή η θεώρηση Apostille
Όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τουρκική δημόσια αρχή, όπως και όλα τα έγγραφα που δεν έχουν μεν εκδοθεί από δημόσια αρχή της Τουρκίας, αλλά προορίζονται για κατάθεση σε δημόσια αρχή της Ελλάδας. Στη τελευταία περίπτωση, τη γνησιότητα των μη δημόσιων εγγράφων πιστοποιεί τούρκος συμβολαιογράφος και στη συνέχεια επικυρώνεται με τη θεώρηση Apostille. Ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες αναφύονται συχνά στην πράξη είναι οι εξής:
1) Πιστοποιητικά υγείας - επικυρώνονται από την αρμόδια υγειονομική διεύθυνση και στη συνέχεια με τη θεώρηση Apostılle
2) Eπιχειρηματικά έγγραφα – επικυρώνονται από το αντίστοιχο εμπορικό ή βιομηχανικό επιμελητήριo και στη συνέχεια με τη θεώρηση Apostille.
3) Τίτλοι σπουδών της ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης - πιστοποιούνται από την κεντρική διοικητική αρχή του πανεπιστημιακού ιδρύματος και στη συνέχεια με τη θεώρηση Apostille.
4) Ληξιαρχικά έγγραφα χορηγούνται από το Αρμόδιο Ληξιαρχείο και στη συνέχεια με τη θεώρηση Apostılle.
Πού μπορώ να λάβω τη θεώρηση Apostille στην Τουρκία;
Στην Τουρκία Αρμόδια Αρχή για την χορήγηση APOSTILLE σε δημόσια έγγραφα είναι οι Επαρχίες (KAYMAKAMLIK) και οι Νομαρχίες.