Ληξιαρχική πράξη γέννησης
Η γέννηση τέκνου Έλληνα πολίτη στο εξωτερικό πρέπει να δηλώνεται στις ελληνικές προξενικές αρχές, οι οποίες και συντάσσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης. Η καταχώρηση μίας γέννησης από την Προξενική Αρχή προϋποθέτει ότι η γέννηση έχει λάβει χώρα στην περιοχή δικαιοδοσίας του συγκεκριμένου Γενικού Προξενείου ή Προξενείου. Επισημαίνεται ότι προκειμένου να είναι δυνατό να καταχωρηθεί μία γέννηση, πρέπει να έχει ήδη καταχωρηθεί στην Ελλάδα ο γάμος των γονέων.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης από το τουρκικό νοσοκομείο.
2. Σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι Τούρκος πολίτης, πρέπει να προσκομίζεται η τουρκική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του τέκνου.
3. Διαβατήρια ή και Αστυνομικές ταυτότητες των αιτούντων γονέων
4. Πιστοποιητικό εγγραφής των γονέων στα δημοτολόγια/πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια Δημοτική Αρχή στην Ελλάδα και τα ελληνικά τους διαβατήρια (αναζητείται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Προξενική Αρχή).
5. Αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο του γονέα έχοντος την Ελληνική ιθαγένεια.
- Μόνο για άρρενα τέκνα: Σε περίπτωση που η δήλωση γίνεται μετά την παρέλευση 3 μηνών από την ημερομηνία γέννησης, απαραίτητη είναι η σύνταξη πράξης καθορισμού ηλικίας.
- Σε περίπτωση που το παιδί έχει γεννηθεί εκτός γάμου, από έλληνες γονείς, της δήλωσης γέννησης προηγείται η σύνταξη πράξης αναγνώρισης τέκνου, για την οποία απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και των δύο γονέων και του τέκνου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.mfa.gr/turkey/ypiresies/loipes-uperesies/plerexousio.html
- Σε περίπτωση που η μητέρα του εκτός γάμου τέκνου είναι αλλοδαπή (και ο πατέρας Έλληνας), απαιτείται Καθορισμός Ιθαγένειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένος ο Έλληνας πατέρας. Για τη διαδικασία αυτή απαιτούνται επιπλέον των ανωτέρω τα εξής δικαιολογητικά:
1. Επίσημη μετάφραση στα ελληνικά του πλήρους πιστοποιητικού γέννησης του τουρκικού ληξιαρχείου με τη σφραγίδα APOSTILLE.
Σημείωση: Επίσημη μετάφραση θεωρείται αυτή που γίνεται είτε από το Μεταφραστικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών (Αρίωνος 10 Αθήνα) είτε ορκωτό μεταφραστή
2. Πιστοποιητικό αγαμίας για την μητέρα το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής της. Αυτό θα πρέπει να έχει επικυρωθεί με τη σφραγίδα Apostille από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής και να έχει μεταφραστεί επισήμως στα ελληνικά.
3. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του τέκνου δεν είναι απαραίτητη.
Το τέλος για τη δήλωση γέννησης στοιχίζει 10€. Το κόστος για κάθε αντίγραφο είναι 10€.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή στην Τουρκία.