- Αρχική
- Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γενικά
- Πολιτικές Σχέσεις
- Μορφωτικές και Πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
- Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
- Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αμυντικές Σχέσεις
- Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια
- Ελληνικές Κοινότητες
- Ευρωπαίοι πολίτες και Brexit
- Νέα
- Υπηρεσίες για τον πολίτη
Αμυντικές Σχέσεις
Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδος - ΗΒ είναι εξαιρετικές και ξεκινούν από την Επανάσταση του 1821. Στις καρδιές των Ελλήνων, ξεχωριστή θέση έχουν οι άδολοι Βρετανοί φιλέλληνες, όπως ο Πλοίαρχος Φρανκ Άστιγξ και ο Λόρδος Βύρωνας, οι οποίοι, αφού δαπάνησαν τις προσωπικές τους περιουσίες, θυσιάστηκαν, μαζί με πολλούς άλλους, για την ελευθερία της Ελλάδος. Η ναυμαχία του Ναβαρίνο (20 Οκτωβρίου 1827), το Μακεδονικό Μέτωπο (Α’ ΠΠ) και η Μάχη της Κρήτης (Β’ ΠΠ), είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, που διαμόρφωσαν την κοινή στρατιωτική ιστορία της Ελλάδος και του ΗΒ.
Κατά το Β’ ΠΠ, οι Καταδρομείς του Ιερού Λόχου, ο Ελληνικός Στρατός, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία πολέμησαν στο πλάι των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων για κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Ο Ταξίαρχος Έντι Μάιερς, ο Συνταγματάρχης Μόνταγκ Γούντχαους και ο Ταγματάρχης Πάτρικ Λέι Φέρμορ, μαζί με την Εθνική Αντίσταση, εξετέλεσαν μερικές από τις πιο εμβληματικές αποστολές ανορθοδόξου πολέμου, όπως την καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου και την απαγωγή και μεταφορά στη Μ. Ανατολή του Γερμανού Διοικητού της Κρήτης.
Σήμερα και οι δύο χώρες είναι κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και συνεργάζονται σε πολλά κοινά προγράμματα άμυνας και ασφάλειας (ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές προσωπικού, κοινά τεχνολογικά και ακαδημαϊκά προγράμματα) τόσο σε πολυμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο. Έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ θεσμικά κείμενα, ως ακολούθως:
α. Μνημόνιο Κατανόησης για την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους προς τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αναπτύσσονται και ενεργούν στην Ελληνική επικράτεια, προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ (23 Φεβ 82).
β. Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα των Αμυντικών Εξοπλισμών (1983).
γ. Μνημόνιο Συμφωνίας Γεωγραφικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας, μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών (1994).
δ. Τεχνική Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά την εκτέλεση της επιχείρησης “JOINT GUARANTOR” (2000).
ε. Τεχνική Συμφωνία με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των Υδρογραφικών Υπηρεσιών των δύο χωρών (1998).
στ. Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά στη διεξαγωγή Στρατιωτικών Ασκήσεων και Εκπαίδευσης και παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (2010).
Η αμυντική διπλωματία είναι θεμελιώδες στοιχείο των διεθνών σχέσεων και συνεπώς ο Ακόλουθος Άμυνας είναι αναπόσπαστο μέλος των ελληνικών διπλωματικών αποστολών. Στο Λονδίνο, τη θέση παραδοσιακά καταλαμβάνει Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και είναι αρμόδιος για την ελληνοβρετανική αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της αμυντικής τεχνολογίας και των προμηθειών αμυντικού υλικού.